Door benigne prostaathyperplasie heeft John problemen met plassen. Hij probeerde verschillende geneesmiddelen, maar de klachten gaan niet weg. Ook heeft hij last van bijwerkingen. “Ik overweeg een behandeling met microgolven. Dan kan ik die geneesmiddelen definitief weggooiten.”

Een kleine straal en vaak naar het toilet moeten. Zo’n drie jaar geleden kreeg John (61) uit Amsterdam last van plasklachten. “Ik heb het enkele maanden aangezien, toen ben ik naar mijn huisarts gegaan”, vertelt John – die om herkenning te voorkomen enkel zijn voornaam noemt.

De huisarts constateerde bij hem benigne prostaathyperplasie (BPH), een goedaardige vergroting van de prostaat door celvermeerdering en een verhoogde tonus van het glad- de spierweefsel in de prostaat. De belangrijkste symptomen zijn frequent en moeizaam plassen, een zwakke straal, nadruppelen, urineretentie, en soms loze, pijnlijke aandrang. Naast medicamenteuze therapie kan de patiënt zelf iets doen door zittend te plassen. Dat vermindert de retentie en maakt de straal krachtiger.

Libido

John kreeg voor zijn bph alfuzosine voorgeschreven, dat hij twee jaar lang heeft gebruikt. “De straal werd wel iets groter, maar ik moest nog steeds veel naar het toilet. Dat viel tegen.”

Sinds enkele jaren bezoekt John de urologische kliniek Andros in Amsterdam voor controle en behandeling. De uroloog schreef hem Combodart voor, een combinatie van dutasteride en tamsulosine. “Dat middel zou mijn prostaat verkleinen. Ik heb het een half jaar gebruikt, maar had veel last van bijwerkingen. Van mijn libido bleef niets over en ik werd een stuk dikker.”

VAN MIJN LIBIDO BLEEF NIETS OVER EN IK WERD EEN STUK DIKKER 

Bij de eerste bijwerkingen heeft John direct op internet gekeken, vertelt hij. “Het was goed om de ervaringen te lezen van anderen. Toen was voor mij meteen duidelijk dat ik niet de enige was met deze vervelende bijwerkingen.”

Mazzel

Drie maanden geleden, in de periode dat hij Combodart gebruikte, bezocht John de urologiekliniek voor een tussentijdse controle. “De uroloog heeft mij dutasteride en alfuzosine voorgeschreven, in de hoop dat de klachten zouden verminderen, maar ook dat hielp mij niet verder.” Volgens John is zijn prostaat wel iets verkleind door deze combinatie van geneesmiddelen. “Maar ik moet nog steeds vaak plassen en ook mijn libido is niet hersteld.” Ondanks de klachten gebruikt John zijn geneesmiddelen in de afgelopen drie jaar altijd trouw. “Als ik wakker word, begin ik met het innemen van mijn pillen.”

Zijn conclusie is dan ook dat de farmacotherapie bij hem niet werkt. “Ik slik nu drie jaar geneesmiddelen, maar het heeft me niets opgeleverd. De uroloog vertelde dat veel mannen baat hebben bij deze middelen, maar dat niet iedereen die mazzel heeft.” Mannen met goedaardige prostaathypertrofie die geen baat hebben bij geneesmiddelen kunnen prostaatweefsel ook weg laten nemen. Enkele weken geleden heeft John hierover een gesprek gehad in de kliniek. Transurethrale microwave thermotherapie (TUMT) is een techniek om de prostaat iets te verkleinen. Hierbij wordt het vergrote deel van de prostaat met microgolven verhit, waardoor een deel van het weefsel afsterft, zo staat te lezen op de website van de kliniek.

Dagbehandeling

John overweegt nu TUMT, een dagbehandeling in de kliniek. “Na deze microwave- behandeling kan ik de geneesmiddelen definitief weggooien. Anders moet ik de rest van mijn leven blijven slikken.”

Het is ook mogelijk de prostaat te laten verkleinen met laserstralen, waarbij weefsel met lokaal zeer hoge temperaturen wordt verwijderd. De mannenkliniek voert deze behandeling niet zelf uit, vertelt John. “Daarvoor moet je naar het ziekenhuis, want het vindt plaats onder volledige narcose.” Een reden voor John om niet te kiezen voor de laserbehandeling is het onderzoek dat hij in het ziekenhuis opnieuw zal moeten ondergaan. “Daarbij kijken ze in de plasbuis, heel vervelend. Dat heb ik nu net achter de rug in de kliniek.”

Lees verder over vergrote prostaat >

Dit artikel, geschreven door Edwin Bos, verscheen in het Pharmaceutisch Weekblad, jaargang 149 week 36 (5 september 2014)

Neem contact met ons op 026 389 1753

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief