Kan ik een vergrote prostaat voorkomen?

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
25 september 2023

‘Kan ik een vergrote prostaat voorkomen? Hoe zit het met leefstijl? En met homeopathische middelen?’ vraagt een van onze lezers zich af. Prof.dr. Frans Debruyne geeft antwoord op deze ‘vraag van de maand’.

Naarmate een man ouder wordt, wordt zijn prostaat groter. Vergroting van de prostaat kan leiden tot minder goed plassen. De plasbuis loopt door de prostaat en kan bij goedaardige vergroting door de prostaat worden dichtgedrukt. Omdat dit doorgaans vanaf de leeftijd van 50 jaar gebeurt, worden plasproblemen door een prostaatvergroting, ook wel een ‘oude mannenkwaal’ genoemd.

Plasproblemen bij de man ontstaan doordat de vergrote prostaat drukt tegen de plasbuis

Plasproblemen

Door een vergrote prostaat kunnen plasproblemen ontstaan. De straal wordt zwakker, het op gang komen van de plas duurt langer, er kan een verhoogde aandrang ontstaan en er kan nadruppelen optreden. Ook ontstaat er ’s nachts verhoogde aandrang en moet er één of meerdere keren worden geplast (dit heet nycturie). Al met al zijn dit vervelende klachten.

Vergrote prostaat voorkomen

U vraagt of een vergrote prostaat kan worden voorkomen. Dit is helaas niet mogelijk. Eigenlijk krijgen vroeg of laat alle mannen een vergrote prostaat .

Een prostaatvergroting kan vanaf 40 jaar al optreden. De kans op een vergrote prostaat stijgt met de jaren. Bij 75-jarige mannen heeft 80% een vergrote prostaat. Toch krijgen lang niet alle mannen met een vergrote prostaat last van plasklachten.  Hoewel de meeste mannen wel ervaren dat er met de jaren een verandering in hun plaspatroon ontstaat.

Hoe groot is prostaat? Dat is afhankelijk van leeftijd: ongeveer 4 gram met 12 jaar, 20 gram met 25 jaar en 30 tot 60 gram bij 70 jaar

Exacte oorzaak niet bekend

Bij het ouder worden wordt de prostaat groter onder invloed van hormonale veranderingen. De exacte oorzaak van een goedaardige prostaatvergroting is niet bekend. Omdat de oorzaak van prostaatvergroting niet bekend is, kan er ook geen echte preventie worden toegepast.

Medicijnen of operatie

Urologen kunnen diverse geneesmiddelen voorschrijven bij plasklachten ten gevolge van een goedaardige prostaatvergroting. In bepaalde gevallen volstaat een behandeling met medicijnen niet en kan een operatieve ingreep zoals een laserbehandeling worden overwogen.

Leefstijl en prostaatklachten

Alhoewel u met leefstijl geen vergrote prostaat kunt voorkomen, kan een gezonde levensstijl de klachten wel enigszins in toom te houden. We geven de volgende leefstijladviezen:

  • het bevorderen van een goede stoelgang
  • het niet te lang uitstellen van het plassen
  • goede lichaamsbeweging
  • goede voeding
  • blijf drinken
  • matig alcoholgebruik

Blijf drinken

Het is schadelijk om minder te gaan drinken bij plasklachten die worden veroorzaakt door een goedaardige prostaatvergroting.

Homeopathische middelen bij vergrote prostaat

Er bestaan veel homeopathische middelen die insinueren dat zij het ontstaan van prostaatvergroting kunnen beïnvloeden. Dit is echter onjuist. Deze middelen zullen mogelijkerwijze de klachten beïnvloeden en mogelijkerwijze de groei van de prostaat iets tegenhouden.

Kortom

Kortom, echte preventie van prostaatvergroting bestaat niet maar een gezonde leefstijl kan de klachten mogelijk uitstellen of als minder belastend doen ervaren.

Lees verder over vergrote prostaat

Hoe ernstig zijn mijn plasklachten? Doe de zelftest

Heeft u een idee voor de ‘vraag van de maand’? Bijvoorbeeld over plasklachten, prostaat, erectie, testosteron, prostaatkanker of een ander urologisch onderwerp? Mail uw vraag aan de redactie via info@andros.nl ovv vraag van de maand. Als uw vraag wordt geselecteerd, dan wordt deze als ‘vraag van de maand anoniem geplaatst.

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 25 september 2023

Neem contact met ons op