Prostaatkanker

Prostaatkanker, waarom kiest u voor Andros?

Andros Clinics is gespecialiseerd in de precisiediagnostiek van prostaatkanker om prostaatkanker vroeg en nauwkeurig op te sporen. Want hoe eerder een agressieve prostaatkanker bij mannen wordt gevonden, hoe beter de behandelmethoden zijn en hoe groter de kans op genezing is.

Waarom met verhoogd PSA naar Andros?

Andros loopt al jaren voorop met precisiediagnostiek van prostaatkanker. Deze onderzoeken zijn heel precies, heel veilig, betrouwbaarder en zo goed als pijnvrij. Daarom kozen al duizenden mannen voor onze precisiediagnostiek. Inmiddels wordt bijna 8% van de agressieve prostaatkankers in Nederland bij Andros ontdekt.

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics

Prostaatkanker opsporen gaat in Nederland niet overal op dezelfde wijze

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Prof.dr. Frans Debruyne Andros Clinics

Wat is prostaatkanker precisiediagnostiek?

Precisiediagnostiek in het kort: we kunnen bij helft van de mannen een biopsie voorkomen, én als biopsie wel nodig is, dan biopteren we nauwkeuriger en veiliger.

Altijd eerst met MRI kijken of een biopsie echt nodig is

Want bij ongeveer de helft van de mannen is een biopsie niet meer nodig nadat we een ultrasterke 3 Tesla MRI hebben gedaan.

Als een biopsie nodig is, biopteren we nauwkeuriger en veiliger

We biopteren nauwkeuriger omdat we gericht in verdachte plekken prikken met MRI Fusie technieken. En veiliger omdat we via de huid prikken in plaats van via de darm. Zo voorkomen we infecties. Er is zelfs geen preventieve antibiotica nodig.

‘Anders dan in de meeste ziekenhuizen’

Medisch directeur Paul Kil: ‘Wij biopteren dus van buitenaf terwijl de meeste ziekenhuizen via de endeldarm prikken. Via de darm prikken vergroot de kans dat mannen een infectie oplopen, vandaar dat ze dan altijd preventief antibiotica moeten slikken. Bij een MRI Fusie biopsie via de huid is de kans op infectie zo klein dat je helemaal geen antibiotica hoeft te nemen. Dat is een enorm voordeel. Bovendien zijn veel mannen erg bang voor prikken in hun prostaat via hun anus.’

Hoe verder als er prostaatkanker wordt gevonden?

Als blijkt dat u prostaatkanker heeft, dan zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Dat is met name afhankelijk van hoe agressief de kanker is en waar de kanker precies zit.

Onder controle blijven: active surveillance is onze expertise

Als de prostaatkanker weinig agressief is, wat vaak het geval is, dan is de beste oplossing ‘onder controle blijven’. Want als opereren of bestralen ‘niet nodig is’ of ‘nog niet nodig is’ kunt u daarmee mee wachten om onnodige risico’s van ingrepen te vermijden. Dat heet active surveillance.

Active surveillance wil zeggen dat er niet of niet direct wordt ingegrepen bij prostaatkanker, maar dat de tumor nauwlettend in de gaten wordt gehouden. De MRI kan daarvoor ook worden ingezet. Ongeveer 30% van deze mannen wordt binnen 5 jaar alsnog geopereerd of bestraald.

Onze artsen zijn zeer ervaren in het begeleiden en ondersteunen van mannen die afwachten bij prostaatkanker. Omdat we heel goed zijn in precieze diagnostiek, kiezen ook veel mannen die onder controle moeten blijven voor Andros. Soms stappen mannen over van het ziekenhuis naar Andros voor onze active surveillance.

Als opereren of bestralen wel nodig is

Als opereren of bestralen wel nodig is, zorgen we ervoor dat die behandelingen in de beste ziekenhuizen of centra in Nederland kunnen plaatsvinden. De meeste mannen kiezen ervoor om na deze behandelingen weer terug te komen bij Andros.

En als het geen prostaatkanker is?

Komt uw hoge PSA niet door prostaatkanker maar door een goedaardige prostaatvergroting of een ontstoken prostaat? Ook dan kunt bij de urologen van Andros onder behandeling blijven. Plasklachten en prostaatontstekingen zijn onze expertises. Lees over prostaatklachten

‘Onze ervaren artsen nemen de tijd voor uitleg en overleg’

Medisch directeur Paul Kil: ‘Mannen bij wie prostaatkanker wordt ontdekt, ervaren meestal geen klachten. Ze voelen zich niet ziek, maar moeten opeens wel ingrijpende beslissingen nemen. Onze artsen zijn zeer ervaren en nemen veel tijd voor uitleg en overleg, wat belangrijk is bij de diagnose van prostaatkanker en voor de juiste behandelwijze. Als je er tijdig bij bent, hoef je niet te overlijden aan prostaatkanker.’

Nieuwe ontwikkelingen sneller doorvoeren

Eerder is gebleken dat Andros in haar gespecialiseerde urologische klinieken snel nieuwe ontwikkelingen kan doorvoeren. Ook het prostaatkankercentrum gaat door met het verder optimaliseren van de diagnostiek. Het voorkomen van zowel onderdiagnose als overbehandeling is daarbij altijd de insteek.

Daarnaast worden toekomstige mogelijkheden bekeken zoals instant-pathologie op basis van artificial intelligence (AI) en nieuwe mogelijkheden voor focale therapie van prostaatkanker. Dit gebeurt door een team onder leiding van prof.dr. Frans Debruyne, dr. Paul Kil, dr. Theo de Reijke, prof.dr. Jelle Barentsz en drs. Jos Immerzeel.

Lees verder over:

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 10 juli 2023
logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
Patientenfederatie Nederland
Gemiddelde waarderingen op ZorgkaartNederland: 9.1

Andros Clinics in 2023 Bekijk waarderingen

Onze artsen schrijven