Mijn ervaring met Rezum, ‘weer plassen als een 18-jarige’

14 oktober 2022
Patiënt vertelt

Jan van Soest, 68 jaar, onderging een Rezum behandeling bij Andros Clinics in juni. Bij een Rezum behandeling wordt de vergrote prostaat behandeld met stoom om problemen met plassen op te lossen. Hij vertelt over zijn ervaring met Rezum en zijn plasklachten voor hij de behandeling onderging.

Inmiddels is Jan van Soest 2 jaar met pensioen. Zijn grote hobby is het onderhouden van een flink stuk land met ook een groentetuin. Ook gaat hij er graag op uit met zijn vrouw en dochter. ‘Toen ik een dagje weg was met mijn vrouw en dochter en alleen nog maar keek waar het toilet was, realiseerde ik me dat het zo niet langer kon.’

Altijd rennen naar het toilet

Ik moest altijd rennen naar het toilet, en was dan vaak toch nog te laat. Als ik moest, dan moest ik snel, eigenlijk zelfs direct. Ik had last van een vergrote prostaat en die vergroting drukte ook tegen mijn blaas. Daardoor ontstond die hoge nood.

‘Waar is hier de wc?’

Ik slikte al een aantal jaar capsules via de huisarts om de prostaat te verkleinen. Het is normaal voor mannen om slechter te gaan plassen en dat de straal slapper wordt, maar dit was niet meer te doen. Vooral dat ‘haasten naar de wc’ werd steeds erger. De laatste 8 tot 10 jaar kreeg ik er steeds meer last van. Bijvoorbeeld als ik met mijn vrouw en dochter mee ging winkelen, dan had ik steeds die vraag in mijn hoofd: ‘Waar is hier een wc?’.

Plasklachten of prostaatkanker?

Ik kom al zo’n 25 jaar bij de huisarts voor mijn prostaat. We hebben veel prostaatkanker in de familie, onder andere mijn opa, vader en broers. Ik weet dat al heel lang. Zo’n 25 tot 30 jaar geleden waarschuwde een oom met prostaatkanker mij dat ik dit risico met de huisarts moest bespreken. Sindsdien wordt jaarlijks mijn PSA gemeten en krijg ik een rectaal onderzoek.

In 2019 zei ik tegen mijn huisarts dat ik voelde dat er ‘daar’ iets niet lekker zat. Mijn PSA waarde was niet afwijkend en bij het rectale onderzoek voelde hij ook geen afwijking. Maar door de prostaatkanker in de familie stelde de huisarts voor om me toch door te verwijzen. Hij stelde een ziekenhuis of Andros voor. Hij zei dat ik bij Andros waarschijnlijk sneller terecht kon.

Naar Andros

Bij Andros zagen ze dat dat gevoel werd veroorzaakt doordat de vergrote prostaat tegen mijn blaas drukte. Ik kreeg Tamsulosine als medicatie en kwam jaarlijks bij Andros op controle. Op een gegeven moment bespraken we een operatieve ingreep en kwam ik op een de aanmeldlijst voor een HoLEP laser behandeling. Toen werd ik gebeld door Andros dat ze gingen starten met Rezum en ik in aanmerking kwam.

Rezum

In juni 2022 onderging ik de Rezum ingreep. In het operatiecentrum* werd ik ontvangen door een team van Andros met uroloog Nader Naderi. Om 12 uur ging ik onder narcose*, om 12:45 was ik alweer wakker en om 17 uur liep ik weer naar buiten. Ik heb nooit pijn gehad van de behandeling. Dat je een week nog met een katheter loopt, dat is wel even wennen.

Ik deed die week rustig aan en scharrelde wat rond in huis en op mijn land. Een beetje lastig die katheter maar ik voelde me zeker niet slecht. Wel hield ik me netjes aan alle leefregels zoals onder andere niet tillen en niet fietsen.

Weer plassen als een 18-jarige

Na een week mocht de katheter eruit. Dat deed ook geen pijn. Toen ik weer voor het eerst zelf ging plassen, voelde dat zo’n beetje hetzelfde als voor de ingreep. Dat wist ik ook wel, want ze hadden me verteld dat het prostaatweefsel eerst zou opzwellen door de behandeling en dan langzaam zou afsterven. Na een maand merkte ik echt het verschil, ik plaste weer als een 18-jarige.

Praten over de prostaat

Ik praat gewoon over de prostaat. Daar schaam ik me niet voor. Mannen weten niet dat ze hun PSA kunnen laten meten vanaf hun 50e dus daar attendeer ik ze op. Maar ook over die plasproblemen houd ik mijn mond niet.

Van andere mannen hoorden ik hun ervaringen met TURP of laser en dan heb ik wel het idee dat de Rezum ingreep die ik heb ondergaan een stuk makkelijker ging. Minder ingrijpend: ik kon dezelfde dag weer naar huis en ook daarna ging het snel goed.

Een aanrader

Ik ben heel tevreden over de Rezum bij Andros. Over hoe de ingreep ging en over het resultaat. De vraag ‘waar is het toilet?’ houd me niet meer bezig. De ingreep is een aanrader en dat mag iedereen weten. Mijn vrouw zeg wel eens grappend ‘Vertel je er nu weer over? Het lijkt wel of je aandelen van de Andros hebt’.

 

* Rezum wordt nu uitgevoerd in onze kliniek in Rijswijk en we passen een lokale verdoving toe in plaats van een narcose.

Lees verder over Rezum

Lees verder over vergrote prostaat

Neem contact met ons op