Alles over PSA

PSA, prostaatspecifiek antigeen, is een eiwit. De prostaat maakt dit eiwit aan. Alle mannen hebben PSA in hun bloed. Een PSA test meet de PSA waarde. Mannen laten hun PSA meten om prostaatkanker vroeg te ontdekken. Een hoge PSA waarde kán door prostaatkanker komen, maar dat hoeft niet.

Prostaatkanker zelf herkennen?

Zelf een agressieve prostaatkanker op tijd herkennen lukt meestal niet. Prostaatkanker geeft in het begin bijna nooit klachten. Een verhoogde PSA waarde kan wel een vroeg signaal van prostaatkanker zijn.

MRI prostaat scan 3 tesla geeft geavanceerde beelden voor prostaatkanker opsporen

Is hoge PSA altijd prostaatkanker?

Nee, een hoge PSA waarde is een signaal dat er iets is met de prostaat. Dat kan prostaatkanker zijn, maar vaker is het een goedaardige prostaatvergroting of een ontstoken prostaat. Dat kunnen we zien op een MRI scan.

Prostaatkanker op tijd ontdekken?

De meeste prostaatkankers zijn niet agressief. Maar als een prostaatkanker wél agressief is, wil je daar op tijd bij zijn. Want een agressieve prostaatkanker is dodelijk als deze te laat wordt behandeld.

Een PSA test laten doen

Een PSA test is een eenvoudige bloedtest bij de huisarts. Net zoals cholesterol wordt gemeten. De uitslag van een PSA test is wél ingewikkeld. Daarom is een goede voorlichting noodzakelijk voordat u een PSA test doet.
De huisarts bespreekt eerst de voor- en nadelen van de test met u. Daarna beslist u of u uw PSA waarde wil laten meten. Het voordeel is dat u een gevaarlijke prostaatkanker eerder kan ontdekken waardoor genezen nog mogelijk is. Sommige mannen willen geen PSA test. Ze willen niet in de 'medische molen' omdat de kans groot is dat ze geen prostaatkanker hebben of een vorm prostaatkanker hebben die niet geopereerd of bestraald hoeft te worden.
PSA wordt niet standaard gemeten. Als u uw PSA waarde wil weten, moet u daar zelf om vragen bij de huisarts. U wordt dus niet uitgenodigd voor een PSA test. Er is nog geen bevolkingsonderzoek voor prostaatkanker.

Na de test

De test geeft uw PSA waarde aan. Of de uitslag goed is, is ook afhankelijk van uw leeftijd. Want bij het ouder worden stijgt het PSA in het bloed. De uitslag geeft aan óf er mogelijk iets met de prostaat is, maar niet wát er met de prostaat is. Daarom is bij een hoge waarde vervolg onderzoek bij de uroloog nodig.
Een verhoogde waarde kán op prostaatkanker wijzen, maar komt ook voor bij een goedaardige prostaatvergroting of een prostaatontsteking. Daarom is bij een verhoogde PSA waarde altijd aanvullend onderzoek nodig. Bij Andros krijgt u altijd eerst een MRI om te zien of biopteren wel echt nodig is.
Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics

In 2022 kregen 14.600 mannen prostaatkanker in Nederland.

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Prof.dr. Frans Debruyne Andros Clinics

Mannen over PSA

Artsen over PSA

PSA laten meten zonder klachten, kan dat?

Prostaatkanker geeft in het begin meestal geen klachten. U hoeft dus niet te wachten tot u klachten heeft, voordat u uw PSA waarde laat meten. Of PSA meten voor u zinvol is, leest u dit artikel van professor Frans Debruyne.

Prostaatkanker eerder vinden met PSA

‘Niet alle prostaatkankers zijn gevaarlijk. Maar als u wél een agressieve prostaatkanker heeft, dan kunt u daar beter maar vroeg bij zijn’, vertelt uroloog dr. Paul Kil. Lees zijn artikel over PSA en prostaatkanker opsporen.

Hoe snel PSA waarde stijgt, dat is belangrijk

Hoe sneller PSA stijgt hoe meer risico op prostaatkanker en zelfs een prostaatkanker in bedreigende vorm. Professor Frans Debruyne geeft uitleg over PSA verdubbelingstijd en PSA velocity.

Mannen over Andros

De meest vooruitstrevende en mede daardoor de beste zorginstelling voor prostaatklachten in Nederland. Bron: ZorgkaartNederland
Je voelt je geen nr. Heel erg vriendelijk en deskundig. Luisteren goed als je vragen heb. Bron: ZorgkaartNederland
Deskundige dokters die je op je gemak stellen! Bron: ZorgkaartNederland

Artsen over prostaatkanker opsporen

Zelf prostaat checken is niet mogelijk

Vrouwen leren hoe ze zelf hun borsten in de gaten kunnen houden. Maar hoe zit dat met mannen en hun prostaat? ‘Zelf de prostaat checken is helaas niet mogelijk’, vertelt dr. Paul Kil. Ook een man die zich gezond voelt, kan toch prostaatkanker hebben.

Kan ik prostaatkanker voorkomen?

Nee, er zijn geen middelen die prostaatkanker kunnen voorkomen. Wel heeft een gezonde leefstijl een gunstige invloed, net als bij andere ziekten en aandoeningen. Professor Debruyne schreef over preventie, risicofactoren, onderzoeken en leefstijl.

Welke symptomen ontstaan door prostaatkanker?

De meeste mannen merken niet dat zij prostaatkanker hebben. Plasklachten kunnen maar hoeven geen symptoom te zijn. Lees over mogelijke klachten bij prostaatkanker.

Zelf testen?

Zelf thuis een PSA test doen, raden we af omdat een PSA test voors en tegens heeft. De huisarts geeft daar uitleg over.

U kunt wel op onze site uw risico op prostaatkanker checken of testen hoe erg uw plasklachten zijn.

Video over PSA en de prostaat

Bekijk de video PSA Waarde en Prostaat op YouTube

 

Artsen over de prostaat en plasklachten

'Signalen dat hij naar de dokter moet'

Klachten aan de prostaat worden vaak gezien als gênante ouderdomskwaaltjes. Niks om u zorgen over te maken, meestal dan. Maar wanneer moet hij wel aan de bel trekken? Uroloog professor Frans Debruyne vertelt u alles wat u moeten weten over de prostaat.

Welke plasklachten kunnen mannen krijgen?

Mannen krijgen vaak problemen met plassen als ze ouder worden. Welke plasklachten mannen kunnen krijgen en wat mogelijke oorzaken of oplossingen zijn, vindt u in het artikel van dr. Paul Kil

Wat doet de prostaat?

Wat is een prostaat? Welke functie heeft een prostaat? En waar zit deze klier precies? Professor Debruyne vertelt alles over de prostaat.

logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
Patientenfederatie Nederland
Gemiddelde waarderingen op ZorgkaartNederland: 9.1

Andros Clinics in 2023 Bekijk waarderingen

Tips om verder te lezen

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 19 oktober 2023