Prostaatklachten: dit zijn de signalen dat hij naar de dokter moet!

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
23 september 2021

De prostaat is nou niet echt het favoriete gespreksonderwerp van mannen (en vrouwen). Klachten aan de prostaat worden vaak gezien als gênante ouderdomskwaaltjes. Niks om u zorgen over te maken, meestal dan. Maar wanneer moet hij wel aan de bel trekken? Professor Frans Debruyne (uroloog) vertelt u alles wat u moeten weten over de prostaat.

Dit doet de prostaat

Iedere man heeft een prostaat. Dit is een klier die net zo groot is als een walnoot die vlak onder de blaas zit. De prostaat maakt vloeistof aan waardoor zaadcellen kwalitatief goed blijven. En het speelt een rol bij het mannelijk orgasme.

‘Goedaardige prostaatklachten’

Zo’n 70 procent van alle mannen boven de 50 jaar krijgt ooit prostaatproblemen. Professor  Frans Debruyne: “Vanaf de leeftijd van een jaar of veertig begint de prostaat te groeien. Waardoor dat precies komt, weet niemand. Wel hangt het samen met het mannelijke geslachtshormoon testosteron. En juist het groeien van de prostaat kan klachten opleveren.”

De meest voorkomende prostaatklachten bij een goedaardige prostaatvergroting zijn plasproblemen. Plassen wordt moeilijker en je moet vaker, vooral ’s nachts. Dit komt doordat de prostaat bij het groter worden tegen de blaas drukt. Hierdoor wordt deze geprikkeld of kan deze niet helemaal geleegd worden en heeft sneller het gevoel dat u opnieuw hoognodig naar het toilet moet. En doordat de prostaat ook nog eens bij de uitgang van de plasbuis zit, knelt hij de opening gedeeltelijk af waardoor plassen gewoon moeilijker gaat. Tja, en dan heeft u soms het gevoel dat u de hele tijd op de wc zit.

Als het foute boel is

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Het is een kwaadaardige vergroting van de prostaat. Bijna 15 procent van de mannen krijgt in zijn leven prostaatkanker. Het lastige is dat je helemaal níets merkt van prostaatkanker. Er zijn geen klachten zoals bij de goedaardige variant. En ook al klinkt dit gek: niet elke vorm van prostaatkanker hoeft behandeld te worden.

Professor dr. Frans Debruyne legt het uit: “De reden dat relatief weinig mannen aan prostaatkanker overlijden, komt doordat het een zeer traag groeiend gezwel is. Het ontstaat meestal pas op latere leeftijd en dan doet het er zeer lang over voordat het een gevaar voor de gezondheid wordt. En er zijn ook niet-agressieve vormen van prostaatkanker, die nog trager groeien.

Hoe eerder het ontdekt wordt, hoe beter het, indien nodig, behandeld kan worden. Dit kan door operatie of bestraling. Bij uitgezaaide vormen worden medicijnen op basis van hormonen gebruikt.”

Wanneer moet u naar de dokter?

Het verschilt per persoon. Zodra prostaatklachten het dagelijkse leven belemmeren, is het een goed idee om eens naar de dokter te gaan. Bijvoorbeeld als hij er standaard meerdere keren per nacht uit moet om te plassen en het de nachtrust voor jullie allebei steeds meer verstoort.

Prostaatkanker in de familie

Dan is de kans om het ook te krijgen vele malen groter. In dat geval kan hij het beste elk jaar voor een kleine check-up naar de huisarts, of de uroloog gaan. Maar ook als de man geen klachten heeft, is het verstandig om hem één keer naar de huisarts te laten gaan tussen zijn vijfenveertigste en vijftigste jaar. Hij kan dan een bloedtest laten doen om zijn PSA-waarde te meten (Prostaat Specifiek Antigen). Is deze waarde laag, dan hoeven we ons de eerstkomende tien jaar geen zorgen te hebben over prostaatkanker.

Zo houdt hij de prostaat gezond

Uit onderzoek van de Universiteit in Melbourne blijkt dat mannen die vaak sporten 30 procent minder kans hebben op prostaatproblemen dan mannen die niet of zelden bewegen. Ook gezond eten helpt. En… regelmatig klaarkomen, verkleint de kans op prostaatkanker met wel 20 procent! Het houdt de prostaat actief, omdat bij elk hoogtepunt de bekkenbodemspieren én de prostaat zich samentrekken.

Wist u dat…?

  • Bij de ene man groeit de prostaat snel en geeft het geen problemen. En bij de ander groeit het langzaam, maar zijn er wel klachten. Hoeveel klachten iemand heeft, zegt dus niks over de grootte van de prostaat. En ook niet of het goed- of kwaadaardig is. Een goedaardige prostaatvergroting is dus geen voorteken van prostaatkanker.
  • Gemiddeld overlijden in Nederland 3000 mannen per jaar aan prostaatkanker.
  • Prostaatkanker wordt meestal per toeval ontdekt door een bloedonderzoek of doordat iemand met plasklachten bij de huisarts komt.

Lees verder over prostaatklachten

Neem contact met ons op