Sterilisatie man – vasectomie

Een sterilisatie bij de man is een eenvoudige ingreep aan de zaadleiders waardoor er geen bevruchting meer kan plaatsvinden. Bij de ingreep (vasectomie) snijdt de uroloog een stukje tussen beide zaadleiders uit. Dit heeft geen invloed op uw seksuele leven.

Drs. Nader Naderi Uroloog Andros Clinics

Een sterilisatie van de man moet zorgvuldig gebeuren. Bij Andros wordt de ingreep altijd door een ervaren uroloog uitgevoerd.

Drs. Nader Naderi Uroloog Andros Clinics
Drs. Nader Naderi Andros Clinics

Betrouwbare anticonceptie

Circa 20.000 mannen kiezen jaarlijks voor deze betrouwbare anticonceptie. Het is een definitieve vorm van anticonceptie en in principe dus onomkeerbaar. De sterilisatie wordt ook vasectomie genoemd.

Anticonceptie man zijn methoden gebaseerd op het tegenhouden van zaadcellen

Zelfde gevoel bij zaadlozing

De ingreep heeft geen invloed op het mechanisme en het gevoel bij de zaadlozing. In de testikels worden ook na de ingreep nog steeds zaadcellen gevormd alleen kunnen deze niet meer doorstromen. De zaadcellen worden vanzelf door het lichaam afgebroken. Het sperma blijft er hetzelfde uitzien want slechts een heel klein deel van het sperma bestaat uit zaadcellen (enkele procenten). Zonder microscoop is er geen waarneembaar verschil.

Aparte website over sterilisatie

Op onze website www.sterilisatieklinieken.nl vindt u nog meer informatie en informatievideo’s. Ook veel aandacht voor:

Sterilisatie Man wordt bereikt door de zaadleiders te onderbreken

Hoe gaat een sterilisatie?

De sterilisatie duurt ongeveer 15 minuten en gebeurt onder plaatselijke verdoving. De ingreep vindt plaats in onze klinieken.

 • Eerst wordt de ingreep uitgebreid met u besproken door de arts.
 • De ingreep start met het desinfecteren van het scrotum.
 • U krijgt een lokale verdoving door middel van injecties in de huid van het scrotum.
 • Via een kleine snee, links en rechts boven in het scrotum, zoekt de arts beide zaadleiders op en haalt hier een stukje tussenuit.
 • De uiteinden worden afgeknoopt.
 • De sneetjes in de huid worden weer gesloten met oplosbare hechtingen en afgedekt met steriele pleisters.

Onze uroloog volgt de richtlijnen voor vasectomie (sterilisatie man) van de Nederlandse Vereniging voor Urologie. Lees verder over voor en na de ingreep 

 

Waarom kiezen mannen voor een sterilisatie bij Andros Clinics

 • Andros Clinics is dé specialist voor mannen, met speciale spreekuren voor vasectomie.
 • De sterilisatie wordt altijd uitgevoerd door een gediplomeerd en ervaren uroloog.
 • Andros Clinics heeft het ZKN-keurmerk, we werken volgens de hoogste kwaliteitsstandaarden.
 • Zeer tevreden mannen: hoge waardering van 9.1 in 2023 op ZorgkaartNederland.

U kunt snel bij onze klinieken terecht in Amsterdam, Rijswijk – Den Haag, Arnhem, Baarn en Den Bosch.

Kosten sterilisatie man

Tijdens uw bezoek betaalt u €495,- per pin bij de receptie (prijspeil 2024). Contant betalen is niet mogelijk. U krijgt de factuur 6 weken na de ingreep thuisgestuurd. We kunnen deze factuur niet eerder versturen door regelgeving van de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit).

Een vasectomie valt niet binnen het basispakket van uw zorgverzekering. U zult de behandeling dus in principe zelf moeten betalen. Als u zelf betaalt, heeft u geen verwijzing van de huisarts nodig. In het ziekenhuis zijn de kosten voor deze ingreep meestal gelijk of hoger.

Mogelijk heeft u een aanvullende verzekering en kunt u de behandeling toch declareren bij uw zorgverzekeraar. Dan heeft u wel een verwijzing van uw huisarts of een toestemming van uw verzekeraar nodig. We adviseren u om dit met uw zorgverzekeraar te bespreken voorafgaand aan uw bezoek. Bent u jonger dan 30 jaar? Dan is een verwijzing van uw huisarts verplicht. Lees meer over kosten sterilisatie man 

Direct ingreep of eerst meer informatie?

Overweegt u een sterilisatie bij Andros? Dan heeft u keuze uit:

 • informatief 1e bezoek en ingreep bij 2e bezoek
 • direct de ingreep bij 1e bezoek

Informatief 1e consult is mogelijk, en soms verplicht

Wilt u meer eerst meer informatie of kennismaken? Dan kiest u voor een informatief 1e consult. Ook als u erg gespannen bent en rustiger de ingreep wil ondergaan, adviseren we u gebruik te maken van dit consult. Dit 1e consult is gratis en vrijblijvend. Besluit u na dit consult dat u een sterilisatie wilt, dan maakt u de afspraak voor de ingreep. Bent u jonger dan 30 jaar? Dan is een informatief 1e consult verplicht.

Single Visit: direct ingreep bij 1e bezoek

U kunt er ook voor kiezen om één keer naar onze kliniek te komen. Tijdens het 1e bezoek wordt de ingreep direct uitgevoerd nadat de uroloog de ingreep en mogelijke complicaties met u heeft besproken. De ingreep is alleen mogelijk als u 100% zeker bent dat u een sterilisatie wilt. Omdat een sterilisatie definitief is en een hersteloperatie moeizaam. U geeft toestemming voor de ingreep op een formulier. Lees hier voorwaarden voor Single Visit 

Nieuw! Boek direct uw Single Visit sterilisatie online

U kunt zelf u sterilisatie online boeken! Plan hier zelf je sterilisatie in

Controle onvruchtbaarheid

Na de ingreep bent u niet meteen onvruchtbaar. De eerste maanden na de operatie komen er bij de zaadlozing nog regelmatig zaadcellen vrij, dit omdat er zich in de zaadblaasjes en de prostaat nog zaadcellen bevinden. Gebruik daarom bij de geslachtsgemeenschap nog een voorbehoedsmiddel. Na ongeveer 3 maanden en tenminste 30 zaadlozingen dient u een zaadmonster in te leveren bij het laboratorium om vast te stellen of de onvruchtbaarheid is bereikt.

Na de ingreep krijgt u een potje en een laboratoriumformulier met aanvullende informatie over het inleveren van het sperma mee. De uitslag is binnen 1 week bekend, waarna u hierover door ons schriftelijk wordt geïnformeerd. Soms komt het voor dat u nogmaals een monster moet inleveren. Bij 1 tot 3 op de 1.000 cliënten komt het voor dat na langere tijd hernieuwde vruchtbaarheid is opgetreden. De uiteinden van de zaadleiders zijn dan weer aan elkaar gegroeid en er is opnieuw doorgankelijkheid.

Lees alles over spermacontrole in deze brochure

Mannen over hun sterilisatie

In Nederland en de VS kiest 11% van de paren die anticonceptie gebruiken voor een vasectomie.

Het is voor mij de juiste oplossing omdat ik zeker weet dat ik écht geen kinderen meer wil.

Ik zag er eerst wel tegenop. Maar de ingreep viel me mee en ik was snel weer de oude.

Eindelijk ben ik van die condooms af.

 

Bekijk meer reviews van mannen over hun vasectomie 

Lees verder over:

Drs. Nader Naderi Uroloog Andros Clinics
Auteur: Drs. Nader Naderi is uroloog en verricht Rezum behandelingen bij prostaatvergrotingen. Zijn bijzondere interesses zijn innovatie en zorg op maat.
Laatste update: 29 juni 2021
logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
Patientenfederatie Nederland
Gemiddelde waarderingen op ZorgkaartNederland: 9.1

Andros Clinics in 2023 Bekijk waarderingen

Artsenblog