TURP of laseren bij vergrote prostaat?

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
29 september 2022

‘TURP of laseren? Ik begreep dat een TURP operatie bijna niet meer wordt uitgevoerd omdat laseren van de prostaat beter is. Welke laserbehandelingen zijn er?’ Deze vragen ontvingen we van een van onze lezers. Prof.dr. Frans Debruyne geeft antwoord op deze ‘vraag van de maand’.

Plasklachten door een vergrote prostaat

Een vergrote prostaat kan plasklachten veroorzaken. Deze plasklachten kunnen progressief verlopen en dus steeds erger worden. Dat uit zich in:

 • toename van de klachten
 • verdere groei van de prostaat
 • de mogelijkheid van het ontstaan van complicaties (urineweginfecties, nierfunctiestoornis)
 • de mogelijkheid het optreden van een urineretentie (het niet meer goed kunnen leeg plassen van de blaas)

Laserbehandeling Prostaat Andros Clinics

Eerst medicijnen

Meestal zal in eerste instantie met medicatie geprobeerd worden de plasklachten onder controle te krijgen. Echter kunnen op den duur deze middelen niet meer voldoende werken en kan bovengenoemde progressie alsnog optreden. Op dat moment zal de uroloog de mogelijkheid om operatief in te grijpen met u bespreken.

TURP operatie, prostaat schrapen met elektrisch mesje

De TURP operatie werd lange tijd als de standaard operatie bij een goedaardige prostaatvergroting beschouwd maar tegenwoordig worden ook veel meer prostaten met de laser behandeld.

TURP staat voor transurethrale resectie van de prostaat. Urologen schrapen het prostaatweefsel ’transurethraal’ (via de plasbuis) weg. De plasbuis, die eerder werd dichtgedrukt door de vergrote prostaat, wordt wijder wat het plassen weer makkelijker maakt.

Bij een TURP snijdt de uroloog met een elektrisch mesje de goedaardige prostaatvergroting in kleine reepjes weg. Dit wordt ook schrapen genoemd. De prostaatreepjes (chips) komen in de blaas terecht. Deze reepjes worden aan het eind van de operatie weggespoeld uit de blaas en verwijderd.

De TURP ingreep is vrij eenvoudig en effectief maar heeft toch complicaties. Met name bloedingen tijdens en na de operatie en grotere infectiekansen al of niet daarmee samengaand.

TURP operatie of prostaat laseren - Andros Clinics

Laseren van de prostaat

De prostaat laseren kan worden gezien als de opvolger van TURP. Deze prostaatoperatie wordt ook via de plasbuis verricht. Met een laser verwijdert de uroloog het prostaatweefsel om ruimte te maken voor de plasbuis. Er zijn verschillende laseroperaties. In Nederland wordt het meest gebruikgemaakt van de Green Light Laser. Met de Green Light Laser wordt het prostaatweefsel rondom de plasbuis door de laserenergie gevaporiseerd (opgelost). Een nieuwere lasertechniek is een HoLEP prostaatoperatie.

Laseren of schrapen?

Laseren heeft voordelen ten opzichte van schrapen. Voordelen van laseren ten opzichte van TURP operatie zijn:

 • minder bloedverlies
 • korter katheter nodig
 • kortere opnameduur
 • mogelijkheid om onder antistolling te opereren

Een nadeel kan zijn dat na een ingreep met de Green Light laser langduriger klachten van plasirritatie bestaan met branderig gevoel, verhoogde aandrang en pijn bij plassen. Dit kan komen door door laserirritatie van de plasbuis.

Green Light Laser Prostaat Uitleg Andros Clinics

Opnieuw aangroeien van prostaatweefsel bij Green Light en TURP operatie

Overigens slagen de TURP operatie en de Green Light laser om allerlei redenen er lang niet altijd in de volledige prostaatvergroting te verwijderen. Nadien kan de prostaat dus opnieuw aangroeien. Ook kan het weefsel niet op prostaatkanker worden onderzocht.

HoLEP laserbehandeling

In 2017 heeft Andros Clinics de HoLEP laserbehandeling in Nederland geïntroduceerd. In het buitenland werd de HoLEP laserbehandeling al veel langer toegepast met goede resultaten, ook op lange termijn.

HoLEP Laser Prostaatoperatie Uitleg Andros Clinics

De voordelen van HoLEP laser op een rij:

 • minder bloedverlies
 • kortere katheterduur
 • kortere opnameduur
 • mogelijkheid om onder antistolling te opereren
 • zeer geschikt voor een forsere prostaatvergroting
 • goedaardige vergroting wordt volledig verwijderd en groeit in principe niet meer aan
 • plassen kan snel weer normaal en vlot
 • weefsel kan op prostaatkanker worden onderzocht

 

Verschil Green Light Laser en HoLEP Laser Andros Clinics

Retrograde ejaculatie door TURP of laseren

Tenslotte is het noodzakelijk te vermelden dat bij zowel TURP als bij laserbehandeling een retrograde ejaculatie ontstaat. Dit heet ook ‘droog klaarkomen’. Bij een orgasme komt het sperma niet meer naar buiten maar komt het in de blaas. Dat komt doordat de zaadlozing de weg van de minste weerstand volgt. Dit wordt dan bij de eerst volgende urinelozing met de plas afgevoerd. Dat kan helemaal geen kwaad maar moet de uroloog wel vóór de operatie duidelijk uitgeleggen. Rezum heeft deze bijwerking niet.

Andros biedt meerdere mogelijkheden

Andros adviseert en biedt verschillende operatietechnieken voor de vergrote prostaat. Zo kan Andros de operatie optimaal afstemmen op de situatie van de individuele patiënt.

Lees verder over HoLEP operatie bij vergrote prostaat

Wat is Rezum?

Alle operaties bij vergrote prostaat op een rij

Lees verder over een vergrote prostaat

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 29 september 2022

Neem contact met ons op