Is een vergrote prostaat erfelijk?

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
22 augustus 2022

‘Is een vergrote prostaat erfelijk? Mijn vader had veel last van plasklachten door een vergrote prostaat. Heb ik een grotere kans om deze plasklachten ook te krijgen?’ vraagt een van onze lezers zich af. Professor Frans Debruyne geeft antwoord op deze ‘vraag van de maand’.

Prostaatvergroting vs prostaatkanker

Is goedaardige prostaat vergroting erfelijk? Dat is een goede vraag. Van prostaatkanker weten we dat erfelijke factoren een rol spelen. Als een vader, oom of broer prostaatkanker heeft (gekregen) dan is de kans dat een man ook prostaatkanker krijgt beduidend hoger dan wanneer dit niet het geval is. Maar is dit ook zo voor BPH (Benigne Prostaat Hypertrofie) dus een goedaardige prostaatvergroting?

Plasklachten

Een vergrote prostaat ontwikkelt zich immers bij elke ouder wordende man en is dus een belangrijk zorgprobleem. Door deze vergroting wordt de plasbuis dichtgedrukt, die dwars door de prostaat heen loopt, en ontstaan er plasklachten zoals verhoogde en loze aandrang, moeilijker op gang komen, frequenter plassen, nycturie (’s nachts moeten opstaan om te plassen), zwakkere straal, onvolledig uitplassen, enz. Veel mannen boven de leeftijd van 50 jaar hebben hier last van.

Geen wetenschappelijk bewijs

Maar zijn plasklachten door een vergrote prostaat familiair of zelfs erfelijk? Eigenlijk is er tot nu geen echt wetenschappelijk bewijs dat dit het geval is. Een vergrote prostaat kan soms wel meer voorkomen in bepaalde families (zelfs tot 5x grotere kans) maar een echt erfelijk bewijs bestaat er (nog) niet. Zo is ook wel eens gesuggereerd dat etnische factoren een rol zouden kunnen spelen (frequenter voorkomen bij een Afrikaanse oorsprong) maar ook dit is nooit echt bewezen.

Wel aanduidingen

Anderzijds zijn er wel aanduidingen dat erfelijkheid een rol kan spelen. Zo is er vastgesteld dat sommige genetische afwijkingen die voorkomen bij metabool syndroom (o.a. significant overgewicht en diabetes) ook bij een vergrote prostaat voorkomen. En mannen met metabool syndroom hebben een grotere kans op een vergrote prostaat. Dus de juiste stand van zaken met betrekking tot erfelijkheid is nog zeer onduidelijk.

De belangrijkste risico factor is en blijft ouder worden dus leeftijd. En fit blijven… een actieve levensstijl kan het ontwikkelen van symptomatische klachten door een vergrote prostaat (plasklachten) uitstellen maar jammer genoeg ook niet helemaal voorkomen.

Lees verder over vergrote prostaat

Heeft u een idee voor ‘vraag van de maand’?

Heeft u een vraag die ‘vraag van de maand’ zou kunnen zijn? Bijvoorbeeld over plasklachten, prostaat, erectie, testosteron of prostaatkanker? Mail uw vraag aan onze redactie via info@andros.nl onder vermelding van ‘vraag van de maand’. De ‘vraag van de maand’ wordt anoniem gepubliceerd.

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 22 augustus 2022

Neem contact met ons op