Trial Elesta Transperineale laser ablatie (TPLA) bij een vergrote prostaat

Dr. Theo de Reijke Uroloog Andros Clinics
19 april 2021

De trial Elesta ‘Transperineale laser ablatie’ (TPLA) is van start gegaan binnen het Amsterdam UMC, locatie AMC. ‘De trial betreft een nieuwe methode van laseren bij een vergrote prostaat. Deze laserbehandeling gaat niet via de plasbuis maar via de huid’, legt dr. Theo de Reijke uit, die zowel aan Amsterdam UMC als aan Andros Clinics verbonden is.

Door een vergrote prostaat kunnen bij mannen plasklachten ontstaan. Deze plasklachten worden behandeld met medicatie. Als medicatie niet of niet meer voldoende werkt, kan een operatie worden overwogen. Deze operatie wordt normaliter via de plasbuis uitgevoerd. Er wordt dan weefsel uit de prostaat verwijderd via de de plasbuis. Bij een TURP operatie wordt het weefsel verwijderd met een elektrisch mesje, en bij Green Lightlaser of HoLEP operatie met een laser.

Elesta transperineale laser ablatie is een behandeling waarbij enkele naalden via de huid tussen anus en scrotum in de prostaat worden gebracht. Via deze naalden wordt het prostaatweefsel “verbrand” middels laserlicht. Het is een minimaal invasieve behandeling die wordt uitgevoerd onder lokale verdoving en eventueel een roesje.

De voordelen van Transperineale laser ablatie zijn dat er geen narcose nodig is en dat de behandeling een dag opname is, dus de patiënt hoeft niet te overnachten in het ziekenhuis. Bij een TURP of laserbehandeling is wel een narcose en minimaal een overnachting noodzakelijk, en kunnen complicaties ontstaan zoals tijdelijk bloed bij de urine na de behandeling.

De TPLA behandeling wordt al langer toegepast in Italië met goede resultaten op de korte termijn. De resultaten op de langere termijn zijn nog niet bekend. In de trial worden momenteel de eerste 20 patiënten behandeld, waaronder een aantal patiënten van Andros.

We zullen u later informeren over de uitkomsten van de studie en de mogelijke verdere voortzetting hiervan. Het is niet mogelijk om deel te nemen aan de huidige studie.

 

Lees verder over een vergrote prostaat

Dr. Theo de Reijke Uroloog Andros Clinics
Auteur: Dr. Theo de Reijke is uroloog bij Andros en tevens associate professor urologie aan het Amsterdam UMC waar hij onderzoekers op het gebied van prostaatkanker begeleidt.
Laatste update: 19 april 2021

Neem contact met ons op