Prostaatklachten?

Prostaat functie en alles over de prostaat

Prostaat functie, wat doet de prostaat? Waar zit de prostaat? Hoe zit het met voortplanting en seks? Waarom maakt de prostaat PSA? Onze artsen geven uitleg.

Direct naar:

Dr. Peter Vegt Uroloog Andros Clinics

Veel mannen zijn zich er niet bewust van dat hun prostaat verandert naarmate ze ouder worden.

Dr. Peter Vegt Uroloog Andros Clinics
Dr. Peter Vegt Andros Clinics

Waar zit de prostaat?

De prostaat zit in de onderbuik van de man, rondom de plasbuis, onder de blaas en nabij de endeldarm. Deze klier is ongeveer zo groot als een walnoot. En maakt onderdeel uit van het voortplantingssysteem.

Waar zit de prostaat? In de onderbuik, diep in bekken. Onder de blaas met de plasbuis er dwars doorheen.

Wat is een prostaat?

De prostaat is een klier die bestaat uit meerdere prostaatkwabben. Deze prostaatkwabben bestaan uit een groot aantal klierbuisjes. De klierbuisjes produceren het prostaatvocht en monden uit in de plasbuis. Rondom de prostaat zit het prostaatkapsel. Een andere naam voor de prostaat is de voorstanderklier.

Functie prostaat

De prostaat maakt prostaatvocht. Sperma bestaat uit zaadcellen en meer dan 95% uit prostaatvocht. Het prostaatvocht houdt de zaadcellen in leven op reis naar buiten en in de vagina.

Bij een zaadlozing trekt de prostaat samen en wordt het sperma door de plasbuis naar buiten gepompt. De blaashals trekt ook samen waardoor het sperma niet in de blaas terecht komt. De prostaat werking ligt dus hoofdzakelijk in de vruchtbaarheid en niet in de seksualiteit.

 

Prostaat Functie Andros Clinics

Hoe groot is de prostaat?

De normale grootte van de prostaat is de grootte van een walnoot, met een gewicht circa 15 tot 20 gram als een man volgroeid is. De klier heeft de merkwaardige eigenschap dat hij gedurende het leven verder groeit. De groei van de prostaat wordt geregeld door hormonen. Deze prostaatvergroting kan op latere leeftijd, vanaf 40 a 50 jaar, plasklachten veroorzaken.

Hoe groot is prostaat? Dat is afhankelijk van leeftijd: ongeveer 4 gram met 12 jaar, 20 gram met 25 jaar en 30 tot 60 gram bij 70 jaar

Wat zijn prostaatproblemen?

Het meest voorkomende probleem is een prostaatvergroting die plasklachten veroorzaakt. Ook kunnen mannen last krijgen van prostaatpijn of een ontsteking. Lees meer over deze klachten

Veel mannen krijgen op enig moment een vorm van prostaatkanker. Prostaatkanker is lastig te herkennen omdat het in het begin vrijwel geen klachten geeft. Wel stijgt meestal de PSA waarde in het bloed. Lees meer over kanker of doe de online Risicocheck Prostaatkanker.

Bloedonderzoek prostaat waarde

Een bloedonderzoek naar de prostaatwaarde heet een PSA test. PSA is Prostaatspecifiek Antigeen. Dit eiwit wordt gevormd in het klierweefsel. Normaal is PSA bij mannen in geringe mate in het bloed aanwezig maar bij een zieke prostaat stijgt de PSA waarde. Dat kan komen door een goedaardige vergroting, een ontsteking maar vooral bij prostaatkanker stijgt de PSA waarde snel. PSA meten gaat via de huisarts na een toelichting over de voor- en nadelen over het weten van de uitslag van de test. Lees verder over PSA waarde

Wie onderzoekt de prostaat?

Bij plasklachten of pijn in het betreffende gebied kunt u terecht bij uw huisarts. Ook als u zich zorgen maakt of u prostaatkanker heeft, adviseren we u om dit te bespreken met uw huisarts. Thuis zelf een PSA test doen raden we af.

In sommige gevallen verwijst de huisarts door naar de uroloog. Dat is de medisch specialist die gaat over de prostaat. Dat kan een uroloog in het ziekenhuis of bij Andros Clinics zijn. Alle onderzoeken bij Andros op een rij

Plasklachten

De prostaatklier kan plasklachten veroorzaken zoals onder andere heel vaak moeten plassen of moeilijk plassen. De plasbuis loopt immers dwars door deze klier en kan door de prostaatvergroting ‘in de knel’ komen. Doe de zelftest plasklachten

Lees verder over:

Veelgestelde vragen

Wat doet de prostaat?

De prostaat is een klier die prostaatvocht maakt. Prostaatvocht is nodig voor de vruchtbaarheid. Sperma bestaat uit zaadcellen en meer dan 95% uit prostaatvocht. Het prostaatvocht houdt de zaadcellen na de zaadlozing in leven.

Hoe weet ik of mijn prostaat gezond is?

Zelf checken of de prostaat gezond is, is helaas niet mogelijk. En ook als u zich gezond voelt kunt u toch prostaatkanker hebben omdat u van prostaatkanker in het begin meestal niets merkt. Prostaatkanker kan wel worden opgespoord met een PSA test. Lees over prostaat checken

Heeft leefstijl invloed op de prostaat?

Een gezonde leefstijl is goed voor het hele lichaam, ook voor de prostaat. Dus voorkom overgewicht, rook niet, beweeg voldoende en eet gezond! Er zijn geen specifieke leefstijladviezen om een vergrote prostaat te voorkomen of ervoor te zorgen dat u geen prostaatkanker krijgt. Wel kan PSA meten helpen om prostaatkanker vroeg te ontdekken.

Is klaarkomen goed voor de prostaat?

Een gezonde seksuele activiteit is goed voor het gehele lichaam en dus ook voor de prostaat. Ook is er een studie waaruit een relatie blijkt tussen zaadlozingen en prostaatkanker. Lees artikel Seks, PSA en prostaat

Kan je je prostaat trainen?

Nee het is niet mogelijk om de prostaat te trainen. De bekkenbodemspieren en de blaas kunt u wel trainen, vertelt de bekkenfysiotherapeut.

Waar zit de prostaat? Hoe groot is de prostaat?

De prostaat zit onder de blaas. De plasbuis loopt dwars door de prostaat heen. De endeldarm ligt vlakbij de prostaat. De prostaat is zo groot als een walnoot bij een jongvolwassen man maar blijft groeien. Daardoor ontstaat een vergrote prostaat.

Hoe diep zit de prostaat?

De prostaat zit diep onderin het bekken, onder de blaas en tegen de endeldarm aan. De plasbuis loopt vanuit de blaas dwars door de prostaat heen naar de penis.

Kan ik zelf mijn prostaat voelen?

Ja, u kunt zelf voelen waar de prostaat zit via de anus. U voelt dan de prostaat als een ‘bobbel’ aan de buikzijde van de endeldarm. U kunt niet zelf voelen of de prostaat gezond is, niet via de anus en niet door symptomen.

Hoe merk je dat je prostaat niet goed is?

Als je merkt dat je anders gaat plassen zoals bijvoorbeeld heel vaak moeten plassen of moeilijker kunnen plassen dan kan dat door de prostaat komen. Ook kan pijn een symptoom zijn. Kanker in de prostaat geeft in het begin meestal geen klachten. Bekijk alle prostaatklachten symptomen.

Heeft de prostaat invloed op de erectie?

De prostaat zelf heeft geen invloed op de erectie. Wel liggen er zenuwen aan de buitenkant van de prostaat die nodig zijn voor de erectie. Deze zenuwen kunnen bij een prostaatoperatie beschadigd raken waardoor erectieproblemen ontstaan. Met name als de prostaat operatief wordt verwijderd bij prostaatkanker.

Video De Prostaat, elke man heeft ‘m

Bekijk de video De Prostaat, elke man heeft 'm op YouTube

Drs. Oncko van Vierssen Trip Uroloog Andros Clinics
Auteur: Drs. Oncko van Vierssen Trip is uroloog met de specifieke aandachtsgebieden HoLEP laserbehandelingen en plasklachten door prostaatvergrotingen.
Laatste update: 2 november 2023
logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
Patientenfederatie Nederland
Gemiddelde waarderingen op ZorgkaartNederland: 9.1

Andros Clinics in 2023 Bekijk waarderingen

Onze artsen schrijven