Prostaatklachten? 

Doe de zelftest

Prostaatklachten? Doe de zelftest

Laserbehandeling HoLEP en Green Light bij vergrote prostaat

Sinds enige tijd heeft Andros haar zorg uitgebreid met een operatiecentrum voor prostaatvergrotingen. Hier zijn verschillende operatietechnieken voor de vergrote prostaat bij elkaar gebracht. Zo kan de operatie optimaal op de situatie van de individuele patiënt worden afgestemd. Andros verricht met name HoLEP én Green Light laserbehandelingen. De TURP-operatie, die veelal als standaard in het ziekenhuis wordt aangeboden, verricht Andros alleen nog in uitzonderlijke gevallen omdat de juiste laserbehandeling meestal meer voordelen heeft voor de cliënt.

Het aanbieden van verschillende operatietechnieken en met name ook de HoLEP laserbehandeling is uniek in Nederland. De HoLEP laser wordt in het buitenland al langer gebruikt omdat dit grote voordelen biedt aan cliënten met de forse prostaatvergroting.

Direct verder lezen over  HoLEP laser >

HoLEP is een effectieve lasertechniek om plasklachten definitief op te lossen bij een forse prostaatvergroting.

Dr. Erik Arendsen
Andros Mannenkliniek

Juiste behandeling op het juiste moment

Bij plasklachten bekijken onze artsen eerst samen met u wat medicijnen en aanpassingen in de levensstijl voor u kunnen doen. Want ook bij een prostaatvergroting staat Andros voor ‘de juiste behandeling op het juiste moment’.

Laserbehandeling Prostaat Andros Mannenkliniek

Medicijnen bij vergrote prostaat

Vaak lukt het om de plasklachten onder controle te krijgen met medicijnen. Met alfa-blokkers kan er meer ruimte voor de plasbuis gecreëerd worden. Voor het verkleinen van de vergrote prostaat worden 5-alfa-reductase inhibitoren toegepast. Ook een combinatie van beide medicijnen is mogelijk.

Vergrote prostaat opereren

Op den duur kunnen deze medicijnen onvoldoende effectief worden en groeit de prostaat door. Dan zal de uroloog mogelijke ingrepen of operaties met u bespreken. De “traditionele” operatie is TURP waarbij prostaatweefsel van binnenuit wordt weggeschraapt via de plasbuis.

Bij een TURP operatie wordt de prostaatvergroting echter meestal niet volledig weggehaald en er kunnen complicaties optreden zoals bloedingen en infecties. Deze complicaties komen veel minder voor bij een laserbehandeling. Daarom kiest Andros voor laseren met de HoLEP laser of Green Light laser.

Wat is een HoLEP laserbehandeling?

HoLEP staat voor Holmium Laser Enucleatie van de Prostaat. Bij een HoLEP laserbehandeling wordt de hele ‘binnenkant’ van de prostaat ‘leeggemaakt’. Dit noemen we “uitpellen”. De uroloog kan met de laser langs het kapsel de vergrote goedaardige prostaatkwabben volledig uitpellen. Daarna wordt deze uitgepelde prostaatkwab verwijderd. Het prostaatkapsel blijft intact.

De prostaatklier wordt bij deze ingreep dus niet volledig verwijderd. HoLEP is met name geschikt voor een forse prostaatvergroting. Het voordeel is dat het weefsel ook in de toekomst niet meer kan aangroeien waardoor opnieuw plasklachten ontstaan. Ook kan het verwijderde weefsel microscopisch worden onderzocht op prostaatkanker.

De HoLEP laserbehandeling wordt in het buitenland al jarenlang succesvol toegepast. In Nederland biedt een zeer beperkt aantal ziekenhuizen de HoLEP aan. Opereren met de HoLEP laser vereist een specialistische training van de uroloog.

 

HoLEP Laser Prostaat Uitleg Andros Mannenkliniek

Afbeelding HoLEP laserbehandeling

 

Green Light Laser Prostaat Uitleg Andros Mannenkliniek

Afbeelding Green Light Laserbehandeling

Wat is een Green Light laserbehandeling?

Green Light wordt met name gebruikt bij een beperkte prostaatvergroting die de plasbuis dichtdrukt. Met de Green Light laser wordt het prostaatweefsel plaatselijk gevaporiseerd (verdampt). Er wordt een vrije ruimte gemaakt rondom de plasbuis waardoor het weefsel de doorgang niet meer dichtdrukt. Deze ingreep kan vaak ook worden toegepast bij het gebruik van bloedverdunners.

Wat is een TURP operatie?

De TURP operatie (transurethrale resectie van de prostaat) wordt veruit het meest toegepast in ziekenhuizen bij een vergrote prostaat. Via de plasbuis wordt door verhitting met elektriciteit prostaatweefsel weggebrand rondom de plasbuis. Bij Andros Mannenkliniek wordt een TURP operatie alleen in uitzonderlijke gevallen verricht (namelijk bij een zeer kleine maar hinderlijke prostaat aangroei) omdat een laserbehandeling meestal zorgt voor minder bloedverlies, korter een katheter en kortere opname.

Voordelen van laseren prostaat

 

  • minder bloedverlies
  • kortere katheter- en opnameduur
  • plassen kan snel weer normaal en vlot

Laseren bij Andros

Tijdens de laserbehandeling gaat u onder volledige narcose. De operatie vindt plaats in het Annatommie mc Amstelveen. U blijft daar één nacht slapen. Omdat de operatie via de plasbuis gebeurt, heeft u na de operatie geen uitwendige wond. Wel is er een blaaskatheter geplaatst die meestal kan worden verwijderd voordat u naar huis gaat.

De laserbehandeling gebeurt, in tegenstelling tot de traditionele operaties zoals TURP of open operatieve prostaatenucleatie, praktisch bloedloos en ook zonder nabloedingen. Er is dus ook minder kans op infecties.

Tijdens de laserbehandeling

Als u onder narcose bent, start de arts met de laserbehandeling. Hij brengt via de plasbuis een resectoscoop in. Via dit instrument kan de uroloog met een camera in uw plasbuis kijken, en brengt de arts de laser fiber in waarmee hij de prostaat kan behandelen.

Met de HoLEP

Met de HoLEP laser kunnen de prostaatkwabben in zijn geheel worden uitgepeld. De uitgepelde prostaatkwab valt in de blaas. Nadien worden de kwabben in kleine stukken gesneden en uit de blaas gezogen met een speciaal instrument.

Met de Green Light

Met de Green Light laser wordt het prostaatweefsel plaatselijk gevaporiseerd (verdampt). Er wordt een vrije ruimte gemaakt rondom de plasbuis waardoor het weefsel de doorgang niet meer dichtdrukt.

Na de laserbehandeling prostaat

Na deze operatie heeft u geen zichtbare wond, maar wel een inwendige wond op de plek van de prostaat. U kunt de dag na de operatie weer naar huis. U mag naar huis als u zelf goed kunt plassen en er geen urine achterblijft in de blaas. Bij uitzondering gaat u met een tijdelijke katheter naar huis. Voordat u naar huis gaat vertellen de verpleegkundige en de arts u wat u de komende tijd kunt verwachten en wat u wel en niet mag doen.

De eerste tijd na de operatie moet u soms wat vaker plassen, het is wat gevoelig en branderig en u heeft niet direct de volledige controle hierover. Meestal zijn de ergste problemen binnen enkele weken verdwenen.

Welke behandeling?

De uroloog bekijkt samen met de cliënt welke mogelijkheden er zijn. Als met medicatie niet (meer) het gewenste resultaat kan worden bereikt, kan een operatie de juiste behandeling zijn. Welke operatie geschikt is, is afhankelijk van de situatie van de individuele cliënt. Hierbij spelen onder andere mee de algemene gezondheid, de mate van plasklachten en vorm/afmeting van de goedaardige prostaatvergroting.

Voor grote prostaten (circa 40-60 gram) wordt de voorkeur gegeven aan een Green Light Laserbehandeling omdat de duur van de ingreep dan aanvaardbaar blijft. Voor forse prostaten (circa 60 gram en meer) is de aanbeveling een HoLEP Laserbehandeling. Bij een zeer kleine maar hinderlijke prostaataangroei met veel klachten wordt een bipolaire TURP aanbevolen.

Soms is een operatie bij Andros niet mogelijk

Het is mogelijk dat de uroloog met de cliënt bespreekt dat een operatie aan de prostaat niet de juiste oplossing is. Bijvoorbeeld omdat er afwijkingen aan de blaas zijn ontstaan door langdurige zware plasklachten. Met een prostaatoperatie kunnen deze plasklachten dan niet worden opgelost.

Ook wordt de cliënt vooraf uitgebreid gescreend op de algemene gezondheid. Omdat Andros opereert in een operatiecentrum en niet in een ziekenhuis, is deze screening nodig om te kijken of een operatiecentrum geschikt is voor de betreffende cliënt.

Hoe betrouwbaar is HoLEP laser?

Holmium Laser Enucleatie van de prostaat (HoLEP) wordt in het buitenland al jaren succesvol toegepast. Het vooraanstaande McGill University Health Centre publiceerde in 2011 op het Amerikaanse urologencongres een belangrijke studie over de lange termijn resultaten van de HoLEP behandeling. De studie, onder bijna 1000 patiënten die 10 jaar eerder deze ingreep ondergingen, toonde aan dat complicaties of vervolg behandelingen minimaal waren.

Droog klaarkomen na TURP of laserbehandeling

Na elke prostaatoperatie (dus bij TURP én bij laserbehandeling) ontstaat droog klaarkomen (retrograde ejaculatie). Bij een orgasme gaat het sperma niet meer naar buiten maar naar de blaas, dat is namelijk de weg van de minste weerstand is. Bij de eerst volgende keer dat u plast, komt dit sperma met de urine mee naar buiten. Dat kan helemaal geen kwaad, maar dat moet u wel weten vóór u tot deze operatie besluit.

Wat u verder nog wil weten

  • Het risico op incontinentie en impotentie bij TURP, Green Light Laser en Holep Laser is klein en niet te vergelijken met de risico’s na een ingreep voor prostaatkanker.
  • Medicijnen zoals tamsulosine, alfusozine, finasteride of dutasteride mogen na de operatie (uiteraard) worden gestaakt.
  • De laserbehandelingen bij Andros vallen binnen het basispakket en worden volledig door de zorgverzekeraar vergoed.

 

Stel vraag aan artsMaak een afspraak

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Artsenblog

Laseren van de vergrote prostaat, mijn ervaring met Andros Mannenkliniek

Graag delen we op de website deze brief met u die we onlangs ontvingen van de heer Verhage, gepensioneerd huisarts. Hij onderging bij Andros Mannenkliniek een HoLEP Laserbehandeling.   Beste directie, Ruim een maand geleden ben ik behandeld voor al jaren bestaande... Lees verder

Mijn ervaring met HoLEP laserbehandeling: weinig pijn en plassen gaat nu al veel beter

Ton Borst, 70 jaar, gepensioneerd bouwondernemer en opa van 2 kleinkinderen, vertelt over de plasklachten die hij kreeg door een vergrote prostaat. En over de HoLEP laserbehandeling die hij bij Andros Mannenkliniek onderging. Steeds vaker en langzamer plassen... Lees verder

Holep laserbehandeling geeft de beste resultaten

Recent verscheen in Urology (een Amerikaans wetenschappelijk urologisch tijdschrift) een publicatie waarin een vergelijkend onderzoek wordt beschreven tussen HoLEP laser (Holmium Laser Enucleatie), Green Light Laser (Vaporisatie) en TURP (Transurethrale... Lees verder

TURP operatie of prostaat laseren? Operaties voor een vergrote prostaat

TURP operatie of prostaat laseren? Welke operaties zijn er voor een vergrote prostaat? Ik begreep dat een TURP operatie bijna niet meer wordt uitgevoerd omdat de ingreep beter kan worden uitgevoerd met een laser. Welke verschillende laserbehandelingen zijn er? En wat... Lees verder

Kan ik een vergrote prostaat voorkomen?

Kan ik een vergrote prostaat voorkomen? vraagt een van onze lezers zich af. Prof.dr. Frans Debruyne geeft antwoord op deze 'vraag van de maand'. Op oudere leeftijd – doorgaans vanaf de leeftijd van 50 jaar – wordt de prostaat groter. Vergroting van de prostaat kan... Lees verder

Anti-inflammatoire drug gelinkt aan goedaardige prostaatvergroting

Recent is in het toch wel prestigieuze medisch tijdschrift The Prostate, een artikel verschenen over een groot bevolkingsonderzoek waarbij de relatie is onderzocht tussen het gebruik van NSAIDs (anti-inflammatoire medicatie) en het ontstaan van goedaardige... Lees verder

Kan een vergrote prostaat erectieproblemen veroorzaken?

"Kan een vergrote prostaat erectieproblemen veroorzaken?"  vraagt een van onze lezers zich af.  Onze medisch directeur professor Frans Debruyne geeft antwoord op deze 'vraag van de maand'. Een goedaardige prostaatvergroting, ook bekend als benigne (goedaardige)... Lees verder

Is bij vergrote prostaat embolisatie toch niet zo effectief?

De laatste jaren is vooral door interventie radiologen een nieuwe techniek toegepast om de door goedaardige prostaatvergroting veroorzaakte plasklachten te beïnvloeden. Hierbij gaat het met name om embolisatie van de bloedvaten in de prostaat. Door het afsluiten van... Lees verder

Goedaardige prostaatvergroting en het risico op prostaatkanker

Recent is er door Chinese onderzoekers een analyse gepubliceerd van alle in de literatuur voorhanden zijnde informatie over de relatie tussen goedaardige prostaatvergroting en prostaatkanker. Hierbij analyseerden zij 24 bevolkingsstudies waar meer dan 1,6 miljoen... Lees verder

Prostaatvergroting symptomen en behandeling

Veel mannen van 50 jaar of ouder hebben in min of meerdere mate te maken met een prostaatvergroting. Gevolgen daarvan kunnen zijn: een toenemende druk op de blaas, vaker aandrang om te plassen, de straal wordt minder krachtig en druppelt steeds langer na en ook kan de... Lees verder

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief