Veel plassen ook ’s nachts, wat kan ik doen?

‘Veel plassen ook ’s nachts, wat kan ik doen? Ik moet steeds vaker plassen. Dat vind ik vooral ‘s nachts lastig. Meestal moet ik er wel 3 keer per nacht uit. Wat kan ik tegen vaak plassen doen? Heeft u ook leefstijl advies voor mij?’ Deze vragen ontvingen we van een van onze lezers. Professor Frans Debruyne geeft antwoord op deze ‘vraag van de maand’.

Vaak plassen (polakysurie) en ’s nachts plassen (nycturie) komt vaker voor bij de ouder wordende man. Deze klachten worden meestal veroorzaakt door een prostaatvergroting.

Oorzaak veel plassen is vaak een prostaatvergroting

Een prostaatvergroting kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Kwaadaardige prostaatvergroting alias prostaatkanker geeft, zeker in het beginstadium, meestal geen klachten. Als er dus klachten zijn van vaker plassen, is er bijna altijd sprake van goedaardige prostaatvergroting.

veel plassen bij man doordat de plasbuis wordt dichtgedrukt door de prostaat die eromheen ligt

Slappe straal en meer aandrang

Goedaardige prostaatvergroting is inherent aan het ouder worden van de man. Met het ouder worden wordt de prostaat bij iedere man groter. Deze vergroting van de prostaat kan een slappe straal veroorzaken: de kracht van de urinestraal wordt dan verminderd door dichtdrukken van de plasbuis die door de vergrote prostaat heen loopt. Ook kan de vergrote prostaat meer aandrang veroorzaken: de blaas wordt geprikkeld tot verhoogde aandrang en dus tot vaker plassen.

Druk van middenkwab op blaasbodem

Verhoogde aandrang door een geprikkelde blaas ontstaat met name als er sprake is van de ontwikkeling van een middenkwab van de prostaat die specifiek de blaasbodem indeukt. In de blaasbodem zitten de sensoren die de hersenen een seintje geven tot aandrang en dus tot plassen.

Veel plassen, wel of niet behandelen?

Aan de goedaardige prostaatvergroting zelf kan niet veel worden gedaan. Het is een natuurlijk proces dat inherent is aan het ouder worden van de man. Er bestaan wel behandelingsmogelijkheden. Zo zijn er bijvoorbeeld medicijnen om de groei van de prostaat tegen te gaan. Ook bestaan er medicijnen om de verhoogde prikkeling en de verhoogde aandrang en dus de polakysurie (vaker plassen) en de nycturie (nachtelijk plassen) tegen te gaan.

Meestal hebben deze medicijnen in het begin en ook enige tijd daarna wel effect. Maar op lange termijn helpen deze uiteindelijk niet meer omdat de groei van de prostaat niet echt kan worden tegengehouden. Zelf kan men tegen de ‘natuurlijke’ groei van de prostaat niet zoveel doen.

Ene man heeft eerder last met plassen dan andere

Overigens is het onvoorspelbaar wanneer de goedaardige vergroting van de prostaat met het ouder worden klachten zal geven. Bij de ene man komt het veel eerder voor dan bij de andere. Er is geen directe relatie tussen de grootte van de prostaat en de ernst van de klachten. Maar bij een prostaat middenkwab die de blaasbodem indrukt zullen de klachten meer prominent aanwezig zijn.

Tips tegen vaak plassen

Wat kunt u zelf doen met uw leefstijl tegen vaak plassen?

  • Verspreid de vochtinname overdag en ’s avonds gelijkmatig.
  • Drink ’s avonds voor het naar bed gaan niet (te) veel en zeker geen koffie of (veel) alcohol.
  • Gezond leven is uiteraard sowieso aan te bevelen, niet alleen voor de prostaat maar voor het hele lichaam.

Zelftest bij veel plassen of moeilijk plassen

U kunt eenvoudig een zelftest doen op onze website om de ernst van uw klachten te bepalen. U ziet direct:
• de mate van uw plasklachten (mild, matig of ernstig)
• uw IPSS score
• een globaal advies.

Behandeling van veel plassen en andere plasklachten bij Andros Clinics

Onze zeer ervaren specialisten zorgen voor gericht onderzoek, een precieze diagnose en nemen veel tijd voor uitleg en overleg. Zo komen we samen met u tot de juiste behandeling op het juiste moment. Voor het maken van een afspraak bij Andros Clinics heeft u een verwijzing van de huisarts nodig.

Lees meer over de prostaat en veel plassen

Heeft u een idee voor ‘vraag van de maand’?

Heeft u een vraag die ‘vraag van de maand’ zou kunnen zijn? Bijvoorbeeld over plasklachten, prostaat, erectie, testosteron of prostaatkanker? Mail uw vraag aan onze redactie via info@andros.nl onder vermelding van ‘vraag van de maand’. De ‘vraag van de maand’ wordt anoniem gepubliceerd.

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 14 april 2023

Neem contact met ons op