Erectieproblemen?

Vroegtijdig klaarkomen, oorzaken en behandeling

Van vroegtijdige zaadlozing (ejaculatio praecox) is sprake wanneer de ejaculatie sneller komt dan de man of zijn partner wenst.

Direct verder lezen over oorzaak of behandeling

Drs. Han de Hond Arts Medisch Seksuoloog Andros Clinics

Vroegtijdig klaarkomen komt frequent voor maar is nog omgeven door veel taboe en onbekendheid.

Drs. Han de Hond Arts Medisch Seksuoloog Andros Clinics
Drs. Han de Hond Andros Clinics

Bij mannen met last van voortijdige zaadlozingen volgt de ejaculatie meestal vóór of kort na penetratie. Dit kan gebeuren voordat het stadium van orgasme is bereikt (hypotone ejaculatio praecox). De ejaculatie is dan meestal verzwakt en het orgastisch beleven minder. Er kan ook sprake zijn van een te snel bereiken van het orgasme (hypertone ejaculatio praecox), bijvoorbeeld na langdurige seksuele onthouding. De afwijking komt frequent voor maar is nog omgeven door veel taboe en onbekendheid, niet alleen bij patiënten maar ook in medische kringen.

Oorzaak van vroegtijdig klaarkomen

De oorzaak van premature ejaculatie of vroegtijdig klaarkomen is niet gemakkelijk aan te geven. Hoogstwaarschijnlijk is het vroegtijdig klaarkomen een wisselwerking van diverse factoren, met name psychologische en lichamelijke processen. Met name zou er organisch een te lage productie in de hersenen kunnen zijn van een stof die de ejaculatie reguleert (serotonine). Er kan ook sprake zijn van een overgevoeligheid van de mannelijke genitaliën waardoor luttele stimulatie al voldoende is om tot een ejaculatie te komen.

Verwijscriteria voor vroegtijdig klaarkomen

De complexiteit van ejaculatio praecox vergt eigenlijk een specialistische aanpak waarbij een rol is weggelegd voor de seksuoloog, gespecialiseerde uroloog of een seksuoloog- neuropsychiater. Wanneer een man (al of niet samen met zijn partner) om hulp vraagt moet volle en gespecialiseerde aandacht aan het probleem worden geschonken.

Behandeling van vroegtijdig klaarkomen

De behandeling van vroegtijdig klaarkomen is niet eenvoudig. Technieken om de ejaculatie uit te stellen kunnen aangeleerd worden maar zijn niet altijd eenvoudig toe te passen. Verdovende crèmes op de penis zijn een andere benadering. Recent zijn er medicijnen ontwikkeld die vroegtijdige zaadlozing met effect beïnvloeden. Deze medicijnen activeren in de hersenen aanmaak van serotonine.

Lees verder over:

Drs. Han de Hond Arts Medisch Seksuoloog Andros Clinics
Auteur: Drs. Han de Hond is arts en medisch seksuoloog. Eerder werkte hij als uroloog bij UMCU en Isala, en schreef hij boeken over voeding als essentiële bijdrage voor gezond leven.
Laatste update: 11 augustus 2021
logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Gemiddelde waarderingen op ZorgkaartNederland: 9.0

Andros Clinics in 2022 Bekijk waarderingen

Artsenblog