Besnijdenis man, circumcisie voor volwassen mannen

Bij een besnijdenis wordt operatief de hele voorhuid verwijderd van de penis. De meest voorkomende reden bij volwassen mannen is een te nauwe voorhuid, de zogenaamde phimosis. Circumcisie is de medische term voor besnijdenis.

Drs. Nader Naderi Uroloog Andros Clinics

Bij Andros worden alleen besnijdenissen uitgevoerd bij volwassen mannen.

Drs. Nader Naderi Uroloog Andros Clinics
Drs. Nader Naderi Andros Clinics

Een besnijdenis wordt meestal uitgevoerd om medische redenen zoals een nauwe voorhuid. Volwassen mannen kunnen voor deze medische besnijdenissen terecht bij Andros Clinics.

Soms kiezen mannen voor een besnijdenis om religieuze of cosmetische redenen. Religieuze of cosmetische besnijdenissen worden bij Andros niet uitgevoerd. Andros verricht uitsluitend besnijdenissen om medische redenen.

Waarom voorhuid verwijderen?

De meest voorkomende reden is een te nauwe voorhuid (phimosis). Gevolgen van een te nauwe voorhuid kunnen zijn:

  • moeilijkheden bij plassen
  • pijn tijdens erectie en geslachtsgemeenschap
  • een ontsteking van de eikel of voorhuid.

Waarom kiezen mannen voor besnijdenis bij Andros?

  • Andros is dé specialist voor mannen, met speciale spreekuren voor besnijdenis.
  • De besnijdenis wordt altijd uitgevoerd door een gediplomeerd en ervaren uroloog.
  • Met ZKN-keurmerk, we werken volgens de hoogste kwaliteitsstandaarden.
  • Zeer tevreden mannen: hoge waardering van 9,0 op ZorgkaartNederland.

Voor een besnijdenis kunt u  bij onze klinieken in AmsterdamDen Haag en Arnhem terecht.

Voorbereiding besnijdenis thuis

U wordt verzocht de avond voor de ingreep het scrotum (de balzak), penis en schaamstreek goed te scheren met een scheermes of elektrisch scheerapparaat. De dag van de ingreep moet u zich zorgvuldig wassen met water en zeep om infectie te voorkomen. U behoeft niet nuchter te zijn. Regel vooraf vervoer naar huis omdat u na de ingreep niet zelf mag autorijden of fietsen. Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt is de kans op een bloeding wat groter. Het is daarom noodzakelijk dat u enkele dagen voor het onderzoek met deze medicijnen stopt.Overleg met uw behandelend arts of trombosedienst wanneer u dient te stoppen met deze medicijnen en wanneer u weer mag beginnen! Staat u onder de controle van de trombosedienst, laat dan op de werkdag voorafgaand aan het onderzoek (of op de dag zelf) een INR bepaling doen. Deze moet kleiner zijn dan 2!

De besnijdenis

De ingreep gebeurt in de Andros Clinics onder plaatselijke verdoving. Eerst wordt de penis gedesinfecteerd en krijgt u een lokale verdoving door middel van injecties aan de basis van de penis. Bij de ingreep wordt de voorhuid verwijderd. Soms zijn er verklevingen aanwezig tussen voorhuid en eikel. In dat geval worden deze door de uroloog ook verwijderd. Daarna worden er oplosbare hechtingen geplaatst en wordt de penis verbonden met een vettig gaas en een drukverband.

De circumcisie duurt ongeveer 20-30 minuten.

Na de besnijdenis

De hechtingen gaan na ongeveer een week vanzelf oplossen en hoeven dus niet verwijderd te worden. De eikel kan er na de ingreep rood, gezwollen en geïrriteerd uitzien. Dit verdwijnt binnen enkele weken. Het is raadzaam om een aansluitende slip te dragen, zodat de penis zo min mogelijk hangt. Na de ingreep is het verstandig om de rest van de dag rustig aan te doen, u zult enkele dagen niet kunnen werken. U mag de wond dagelijks douchen, daarna de wond voorzichtig droogdeppen. Het kan zijn dat er wat wondvocht uit de wondjes komt, hier hoeft u zich niet ongerust over te maken. De eerste week mag u niet sporten, zwemmen mag pas als de wond helemaal is genezen. Bij volledige genezing is geslachtsgemeenschap weer mogelijk. Bij pijn kunt u zonodig 1 à 2 tablet(ten) paracetamol van 500 mg gebruiken (maximaal 6 à 8 per dag).

Complicaties

Over het algemeen beperken complicaties zich bijna altijd tot de wond. Soms kan er een nabloeding of een ontsteking rondom de hechtingen optreden. De eikel voelt dan zeer pijnlijk aan en kunt u koorts krijgen (hoger dan 38,5°C).

Neem in beide gevallen, en indien de complicaties zich binnen 48 uur voordoen, direct contact op met Andros Clinics via het spoednummer 026-389 0682. Dit nummer is 24×7 bereikbaar. De telefoniste zal u rechtstreeks in contact brengen met uw behandelend arts.

Indien de complicatie meer dan 48 uur na de ingreep en buiten openingstijden van Andros optreedt, verzoeken wij u ook direct contact op te nemen met de dichtstbijzijnde huisartsenpost en u daar te melden voor onderzoek en/of behandeling. U krijgt hiertoe een brief mee waarin voor de huisartsenpost staat uitgelegd welke ingreep u heeft ondergaan.

Controle

Eén dag na de ingreep wordt u door de verpleegkundige gebeld om te horen hoe het gaat en of er bijzonderheden of complicaties zijn.

Besnijdenis kosten en verzekering

Sinds 1 januari 2017 valt een circumcisie op medische indicatie weer binnen de basisverzekering, net als de andere penischirurgie die binnen Andros wordt uitgevoerd (frenulumplastiek, dorsale klieving). De zorgverzekering dekt de kosten dus, het mogelijk ongebruikt eigen risico wordt wel verrekend. Om voor vergoeding in aanmerking te komen eisen verzekeraars dat u een verwijzing van uw huisarts heeft.

Lees verder over:

Drs. Oncko van Vierssen Trip Uroloog Andros Clinics
Auteur: Drs. Oncko van Vierssen Trip is uroloog met de specifieke aandachtsgebieden HoLEP laserbehandelingen en plasklachten door prostaatvergrotingen.
Laatste update: 11 augustus 2021
logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
Patientenfederatie Nederland
Gemiddelde waarderingen op ZorgkaartNederland: 9.1

Andros Clinics in 2023 Bekijk waarderingen

Onze artsen schrijven