Symptomen prostaatkanker – Hoe herkent u prostaatkanker?

Symptomen van prostaatkanker zijn in een vroeg stadium meestal niet aanwezig. De meeste mannen merken niet dat zij prostaatkanker hebben. Prostaatkanker groeit bijna altijd langzaam en geeft zeker in het begin geen klachten.

Prof. dr. Karl Heinz Kurth Uroloog Andros Clinics

De meeste mannen merken niet dat zij prostaatkanker hebben. Plasklachten kunnen maar hoeven geen symptoom te zijn.

Prof. dr. Karl Heinz Kurth Uroloog Andros Clinics
Prof.dr. Karl-Heinz Kurth Andros Clinics

Geen of pas laat klachten bij prostaatkanker

Klachten door prostaatkanker treden vaak pas laat op. Veelal zijn het plasklachten. ​Deze klachten lijken sprekend op de symptomen van een goedaardige vergroting van de prostaat, een afwijking die ook veel ouder wordende mannen treft.

 

Symptomen Prostaatkanker Prostaatcarcinoom Andros Clinics

 

Symptomen prostaatkanker

Symptomen prostaatkanker zijn in begin meestal niet aanwezig, soms ontstaan plasklachten maar die zijn niet altijd het gevolg van prostaatkanker:

  • moeilijk op gang komen van het plassen,
  • zwakke urinestraal
  • vaak plassen
  • in de nacht te veel moeten plassen
  • niet volledig kunnen legen van de blaas
  • volledig blokkeren van plassen
  • bloed in urine en/of het sperma
  • pijnlijke zaadlozing
  • aanhoudende pijn in rug, heupen of bekken

Herkent u één of meerdere van deze plasklachten? Met onze zelftest meet u direct de ernst hiervan.

Herkent u deze klachten?

Wat zijn tekenen van prostaatkanker?​

In het begin ontstaan er meestal geen klachten door prostaatkanker. Als er wel klachten zijn, zijn dat vaak dezelfde klachten als bij een goedaardige prostaatvergroting. Plasklachten zijn dus niet specifiek voor een kwaadaardige tumor in de prostaat. Bij een normale goedaardige vergroting treden er ook vaak plasklachten op. De urinebuis loopt namelijk dwars door de prostaat en kan dichtgedrukt worden door deze prostaatvergroting. Ook de blaasbodem kan hierdoor geïrriteerd raken, met plasklachten als gevolg. Lees over een goedaardige prostaatvergroting 

Vaak is PSA stijging het eerste signaal

De PSA waarde wordt gemeten in het bloed. PSA is een eiwit dat alleen in de prostaat wordt gemaakt. De prostaat is een klier die met name het vocht van het sperma produceert. Bij prostaatkanker, een goedaardige prostaatvergroting, een prostaatontsteking of ander prostaatprobleem kan het PSA verhoogd zijn. Bij prostaatkanker kan PSA het snelst stijgen. Lees verder over PSA waarde

Kenmerken uitgezaaide prostaatkanker

Soms wordt prostaatkanker pas vastgesteld als het is uitgezaaid. Symptomen prostaatkanker na uitzaaiing zijn met name botpijnklachten (meestal in de rug) omdat prostaatkanker bij uitzaaiingen dikwijls de botten aantast. Ook klachten zoals bloedarmoede, vermoeidheid en algemene malaise kunnen in gevorderde stadia van uitzaaiingen voorkomen.

Prostaatkanker ontwikkelt zich meestal traag. Ook eventuele uitzaaiingen ontstaan meestal pas in een laat stadium van de ziekte.

Herkent u symptomen prostaatkanker?

Maakt u zich zorgen of u prostaatkanker heeft? Of heeft u last van plasklachten? Dan adviseren we u contact op te nemen met uw huisarts. Bij een te hoge PSA waarde of ernstigere plasklachten zal de huisarts u doorverwijzen naar een uroloog, zoals bijvoorbeeld de gespecialiseerde urologen van Andros Clinics.

Hoe ernstig zijn uw plasklachten?

U kunt met de zelftest direct bepalen hoe ernstig uw plasklachten zijn. Uw uitslag komt direct in beeld. Doe de zelftest prostaatklachten

Prostaatkanker in het kort

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in Nederland. In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 13.000 mannen prostaatkanker vastgesteld. Prostaatkanker komt vooral voor bij mannen tussen de 60 en 85 jaar, maar het kan ook op jongere leeftijd, vanaf ongeveer 40 tot 45 jaar. Zeker als er al prostaatkanker in de familie zit.

De meeste prostaatkankers zijn niet agressief en daarom niet gevaarlijk. Deze prostaatkankers hoeven niet behandeld te worden. Maar er zijn ook prostaatkankers die wel agressief zijn. De agressieve prostaatkanker kan veelal genezend behandeld worden als deze op tijd wordt ontdekt. Met op tijd ontdekken bedoelen we dat de kanker zich alleen in de prostaat bevindt en dus nog niet is uitgezaaid. Lees meer over prostaatkanker

Lees verder over:

logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Artsenblog