Second opinion prostaatkanker en hoge PSA waarde

Als uw PSA waarde te hoog of stijgend is of als er prostaatkanker bij u is ontdekt, dan kunt u bij het Centrum voor Precisiediagnostiek van Andros Mannenkliniek terecht voor een second opinion.

Stel vragen aan uw arts als u dingen niet begrijpt. Want elk voorstel van onderzoek of behandeling is niet alleen afhankelijk van de agressiviteit, grootte en de kenmerken van de tumor maar ook van uw eigen ideeën.

Prof.dr. Frans Debruyne

Wat is een second opinion?

Een second opinion is een tweede mening, de mening van een andere arts uit een ander ziekenhuis of zelfstandige kliniek. Meestal kiest u hier zelf voor, maar ook uw eigen specialist kan u aanbevelen om te vragen om de mening van een andere arts.

U kunt een second opinion aanvragen als:

 • U twijfelt over de voorgestelde onderzoeken voor het opsporen van prostaatkanker.
 • U twijfelt over de diagnose van uw arts.
 • U twijfelt over de voorgestelde behandeling of de ervaring van het betreffende ziekenhuis op het gebied van deze behandeling.
 • U bent ongerust en heeft behoefte aan een tweede mening.
 • U heeft behoefte aan bevestiging van het oordeel van uw uroloog.

Second opinion bij prostaatkanker

Mannen bij wie prostaatkanker is vastgesteld wensen vaak een onafhankelijk advies van een zelfstandig diagnostisch centrum. Niet alleen over de geadviseerde behandeling maar ook over welk ziekenhuis het meeste ervaring en de minste complicaties heeft betreffende de geadviseerde behandeling.

Bij complexere situaties, zoals uitgezaaide prostaatkanker, wordt uw second opinion begeleid door professor Debruyne of professor Kurth.

Juiste behandeling én juiste moment

Vroegtijdig opsporen van prostaatkanker is noodzakelijk om van een agressieve prostaatkanker te kunnen genezen. Voor een niet agressieve prostaatkanker is behandeling niet altijd noodzakelijk.

Soms is direct ingrijpen niet nodig. In dat geval kan een Active Surveillance protocol gevolgd worden om eventuele veranderingen van de prostaatkanker nauwlettend te volgen. Mannen kiezen voor Active Surveillance bij Andros om onze ervaren artsen die veel tijd nemen voor uitleg en overleg.

Second opinion bij verhoogd of stijgend PSA

Het is ook mogelijk dat u een second opinion wenst nog voordat prostaatkanker is vastgesteld, bijvoorbeeld als uw PSA verhoogd is of stijgt. We zien dat veel mannen naar ons komen voor onze jarenlange ervaring met precisiediagnostiek, waarbij we MRI prostaatscans van hoge kwaliteit combineren met een biomarker Select MDX test.

Hieruit komt een uiterst nauwkeurig resultaat waaruit niet alleen blijkt of u prostaatkanker heeft, maar (veel relevanter) of u mogelijk een agressieve prostaatkanker heeft. Alleen als uit deze onderzoeken blijkt dat u mogelijk een agressieve prostaatkanker heeft, nemen we een biopsie.

Trefzekerder en veiliger

Onze fusie biopsie is géén traditionele ‘blinde’ biopsie via de endeldarm met preventieve antibiotica. We biopteren trefzekerder en veiliger dan in de meeste ziekenhuizen met onze transperineale fusie biopsie.

Trefzekerder door fusietechniek van MRI en echobeelden waardoor gericht in verdachte plekken kan worden geprikt. Veiliger omdat we prikken via de huid achter de balzak, het infectiegevaar is zo klein dat zelfs geen preventieve antibiotica nodig is.

Wel verhoogd PSA maar geen prostaatkanker?

Heeft u een verhoogd PSA maar wordt er geen prostaatkanker gevonden? Ook dan kunnen we u verder helpen. Andros is tevens gespecialiseerd in andere mogelijke oorzaken van een verhoogd of stijgend PSA zoals bijvoorbeeld vergrote prostaat en prostaatontsteking.

 

Maak een afspraak

 

Bij complexere situaties wordt uw second opinion begeleid door professor Debruyne of professor Kurth.

Prof.dr. Karl-Heinz Kurth

Een second opinion, mag dat altijd?

U mag altijd een tweede mening vragen. In Nederland heeft iedereen het recht om een second opinion aan te vragen. U heeft daar geen toestemming voor nodig van uw eigen uroloog. U besluit zelf in hoeverre u dat met uw eigen arts wil bespreken.

U kunt de second opinion aanvragen via uw uroloog. Als u dat liever niet wil, kan het eventueel ook via de huisarts. U heeft deze verwijzing nodig om uw afspraak vergoed te krijgen door uw zorgverzekeraar vanuit uw basisverzekering.

Verschil tussen second opinion en overname

De arts die de second opinion geeft, neemt de behandeling niet standaard over. Mocht u tijdens of na de second opinion ervoor kiezen om de diagnostiek of behandeling bij ons voort te zetten dan is dat uiteraard mogelijk.

Belangrijk is dat u weet dat wij zelf geen actieve behandelingen zoals operatie of bestralingen uitvoeren. Dat zorgt ervoor dat we u een onafhankelijk advies kunnen geven. Voor de geadviseerde behandeling verwijzen we u altijd door naar het ziekenhuis dat de meeste expertise en ervaring heeft met de betreffende behandeling.

Mocht u nu al weten dat u liever bij ons verder wil, dan kunt u beter direct een overname aanvragen. Dat gaat sneller dan eerst een second opinion en dan overname aanvragen. De aanvraag voor overname werkt grotendeels hetzelfde als het aanvragen van een second opinion. De verwijzer vermeldt in dat geval op de verwijzing dat het om een overname gaat.

Op welk moment kan ik het best een second opinion aanvragen?

Het gaat om u. Het beste moment is daarom het moment dat u twijfels heeft. Of dat u behoefte heeft aan bevestiging van de wijze waarop u onderzocht gaat worden, de gestelde diagnose of het voorgestelde behandelplan.

Veelal kiezen mannen voor een second opinion bij Andros omdat zij twijfelen over de zogenoemde traditionele ‘blinde’ biopsie via de endeldarm.

Drs. Jos Immerzeel

Waarom een second opinion bij Andros Mannenkliniek?

 • Eigen centrum gespecialiseerd in precisiediagnostiek voor vroeg en nauwkeurig opsporen van prostaatkanker.
 • Altijd een onafhankelijk advies over de behandeling én over het meest geschikte ziekenhuis voor de betreffende behandeling.
 • Zeer ervaren artsen met veel tijd voor uitleg en overleg.
 • Expertise van professor Debruyne en professor Kurth.
 • Verzekerde zorg.
 • Jaarlijks bezoeken meer dan 8.000 mannen onze klinieken.
 • Zelfstandige klinieken met ZKN keurmerk.

 

Maak een afspraak

Wat is de wachttijd voor een second opinion?

De afspraak voor een second opinion wordt met verhoogde prioriteit ingepland. Hoe snel u terecht kan voor de afspraak is mede afhankelijk van hoe snel we via u of uw behandelend uroloog uw dossier ontvangen.

Uw toestemming voor opvragen medisch dossier

Voor een goede second opinion is het van groot belang dat de uroloog van Andros uw medisch dossier ontvangt. Bij het maken van de afspraak ontvangt u een formulier waarmee u uw behandelend uroloog toestemming geeft het dossier aan Andros toe te sturen. Uw uroloog stuurt in principe het dossier rechtstreeks naar ons. Indien u het dossier zelf thuis ontvangt, stuur dan een kopie door naar ons en neem het dossier voor de zekerheid zelf ook mee.

Worden alle onderzoeken opnieuw gedaan?

Bij een second opinion maakt de specialist in principe gebruik van de uitslagen van de onderzoeken die al zijn gedaan. Uw gegevens worden hiervoor vanuit het andere ziekenhuis naar Andros Mannenkliniek verstuurd. Eventueel aanvullend onderzoek kan door Andros worden verricht.

Valt de second opinion onder de basisverzekering?

U heeft altijd het recht om een andere deskundige om advies te vragen. Maar let op: veel zorgverzekeraars vergoeden een second opinion alleen als uw behandelend arts (of huisarts) u doorverwijst. Als u zelf een second opinion regelt zonder de juiste verwijzing, is het mogelijk dat uw zorgverzekeraar niet alles vergoedt. Informeer altijd bij uw zorgverzekeraar hoe het precies zit. Andros Mannenkliniek biedt verzekerde zorg en heeft contracten met alle Nederlandse zorgverzekeraars.

 

Maak een afspraak

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Artsenblog

Prostaatkankerstichting lanceert platform met video’s over prostaatkanker

De Prostaatkankerstichting lanceert een nieuw platform: www.prostaatkankerwijzer.nl. Dit platform kan u helpen, door ervaringen van anderen. U vindt hier video's van interviews met meer dan 20 prostaatkankerpatiënten. Keuzes Is er bij u prostaatkanker geconstateerd?... Lees verder

Nieuwe operatietechniek bij uitgezaaide prostaatkanker uitgevoerd in kader van studie

Andros Mannenkliniek is tevens onderdeel van het Prostaatkankernetwerk Nederland, een nauwe samenwerking op het gebied van de oncologische prostaatchirurgie. Met het bundelen van kennis en expertise zorgt dit netwerk voor betere behandelresultaten voor de patiënt door... Lees verder

Wordt de verwijdering van de prostaat bij prostaatkanker altijd met een robot uitgevoerd?

'Wordt de verwijdering van de prostaat bij prostaatkanker altijd met een robot uitgevoerd en kun je hierdoor beter de zenuwbanen sparen om erectiestoornissen te voorkomen?’ Onlangs verscheen in de Telegraaf deze vraag in de rubriek Spreekuur, waarin specialisten een... Lees verder

Opnieuw over statines en prostaatkanker

Het gebruik van statines en hun eventuele invloed op prostaatkanker werd al diverse keren in de Andros nieuwsbrief behandeld. Meestal maar niet altijd wordt een gunstig effect van statinegebruik op prostaatkanker beschreven en dit is nu weer het geval bij een recente... Lees verder

MRI prostaat nu in richtlijn van ziekenhuizen

Op NOS werd dit artikel over prostaat MRI gepubliceerd. Een reactie van onze medisch directeur prof.dr. Frans Debruyne hierop vindt u onderaan de pagina. Onze reactie op het artikel is mede gebaseerd op de resultaten die blijken uit onze jarenlange toepassing van... Lees verder

Overleving van kankerpatiënten stijgt met ongeveer 1% per jaar

De overleving vijf jaar na een diagnose kanker is gestegen naar 65%. Dat blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie op basis van het diagnosejaar 2013 en de overleving in 2018. Een jaar eerder was de relatieve overleving na 5 jaar nog 64%. Deze 5-jaarsoverleving van... Lees verder

Is de kwaliteit van MRI prostaat scans overal hetzelfde?

‘Is de kwaliteit van de prostaat MRI's overal hetzelfde? Is er verschil in de MRI apparaten? En in de interpretatie? Waarom worden er niet in alle ziekenhuizen prostaat MRI's gemaakt, want in elk ziekenhuis staat toch een MRI?’ Deze vragen ontvingen wij van een van... Lees verder

Prostaatkanker en genetische mutatie

Er is al langer veel te doen rond genetische betrokkenheid bij het ontstaan van kankers. Bij de meeste kankers is er een betrokkenheid van genetische mutatie. Dit zijn wijzigingen in de DNA structuur en genetische samenstelling van de cel waardoor deze ontspoort en... Lees verder

Psa en prostaatkanker, reactie op Volkskrant 11 januari 2020

Het is de voorbije maanden bingo in de media wat screening betreft van prostaatkanker. Screening wordt in deze publicaties (verkeerdelijk) beperkt tot het bepalen van PSA (Prostaat Specifiek Antigeen) een merkstof die vroegtijdig prostaatkanker kan opsporen. In... Lees verder

Reactie professor Debruyne op artikel over prostaatkanker in Telegraaf

Reactie van onze medisch directeur professor F. Debruyne op artikel: “Keuzehulp: moet ik testen op prostaatkanker?" zoals gepubliceerd in de Telegraaf op 5-12-2019. Als uroloog, medeverantwoordelijk voor optimale prostaatkankerzorg in Nederland, voel ik me verplicht... Lees verder

Neem contact met ons op 026 389 1753

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief