Urolift methode bij vergrote prostaat, wat is dat?

‘Urolift methode bij vergrote prostaat, wat is dat? De Urolift methode wordt momenteel toegepast door enkele ziekenhuizen. Wat is de status van deze behandeling van een vergrote prostaat bij Andros? En wordt deze behandeling door de zorgverzekeraar vergoed?’ vraagt een van onze lezers zich af. Onze medisch directeur professor Frans Debruyne geeft antwoord op deze ‘vraag van de maand’.

Wat is Urolift?

De Urolift is een relatief nieuwere methode voor de behandeling van obstructieve goedaardige prostaatvergroting. Hierbij worden onder lokale verdoving via de plasbuis van binnen uit aan beide kanten 2 tot 3 spanners (draden) ingebracht die de obstruerende prostaatkwabben open trekken en zo de hinder met het plassen zoals moeilijk plassen en zwakke straal wegnemen. Het is een echt minimaal invasieve behandeling die in dagbehandeling gebeurt.

Lees verder over vergrote prostaat

Nadelen Urolift

Er zijn ook nadelen aan de methode Urolift. Eerst en vooral is eigenlijk nog onvoldoende in klinisch wetenschappelijk onderzoek bewezen dat deze methode goed en vooral voldoende lang werkt. Tot 2019 zijn slechts twee vergelijkende onderzoeken gepubliceerd en dit is echt (te) weinig om de waarde van een nieuwe methode vast te stellen. Ter vergelijking: er zijn meer dan 30 onderzoeken over HoLEP prostaatbehandeling gepubliceerd, de methode waaraan Andros de voorkeur geeft bij een vergrote prostaat.

In deze onderzoeken is wel de mogelijke effectiviteit aangetoond maar zijn geen gegevens voorhanden over de duurzaamheid van het succes van de Urolift behandeling. En dit is toch een mankement van de studies. Daarenboven gaat het zoals meestal in gepubliceerd onderzoek over vooraf geselecteerde patiënten die lang niet altijd de totale groep patiënten met goedaardige prostaatvergroting representeren die in de dagelijkse urologische praktijk worden gezien. En de methode is lang niet bij iedereen met symptomatische prostaatvergroting toepasbaar. Zo vallen alle patiënten af met een prostaatmiddenkwab, en dat zijn er heel veel.

Lees verder over HoLEP

Vergoeding

De methode wordt wel door enkele urologische afdelingen van Nederlandse ziekenhuizen aangeboden. Voor de patiënt is het verzekerde basiszorg net als de HoLEP laser behandeling.

Operatie bij vergrote prostaat

Bij Andros vinden we de methode nog te experimenteel, te weinig op duurzaamheid onderzocht en onevenredig duur in de markt gezet. Dus wat Andros betreft nog afwachten en kiezen we beter voor de betrouwbaarder en volledigere HoLEP laser enucleatie van goedaardige prostaatvergroting als een invasieve behandeling nodig blijkt.

Wilt u meer weten over opereren van de vergrote prostaat? Bekijk ons overzicht met alle mogelijke prostaatoperaties in Nederland

Heeft u idee voor ‘vraag van de maand’?

Heeft u een vraag die ‘vraag van de maand’ zou kunnen zijn? Bijvoorbeeld over plasklachten, prostaat, erectie, testosteron of prostaatkanker? Mail uw vraag aan onze redactie via info@andros.nl onder vermelding van ‘vraag van de maand’. De ‘vraag van de maand’ wordt anoniem gepubliceerd.

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 28 mei 2019

Neem contact met ons op