Incontinentie of urineverlies – oorzaken en behandelingen

Incontinentie is het ongewild verlies van urine. Dit is een veelvoorkomend probleem. Circa 15% van de mensen in westerse landen heeft er last van. Hoewel het vaak met hoge leeftijd wordt geassocieerd, komt het op alle leeftijden voor.

Dr. Dick Janssen Arts Andros Clinics

Ongewild verlies van urine is een veelvoorkomend probleem.

Dr. Dick Janssen Arts Andros Clinics
Dr. Dick Janssen Andros Clinics

Grote gevolgen

Behalve de directe gevolgen en ongemakken van incontinentie, is er ook een grote aanslag op de kwaliteit van het dagelijks leven. Dit kan komen door ontstane spanningen en sociale stigma’s die het zelfvertrouwen aantasten. Ook kan het leiden tot problemen in de relatie en op seksueel gebied.

Aandrang incontinentie

Als mannen last hebben van incontinentie dan hebben ze meestal aandrang incontinentie. Bij aandrang incontinentie is de aandrang om te plassen zo sterk dat men niet op tijd het toilet kan bereiken.

De blaas is extra prikkelbaar of ‘overactief’. Doordat de spieren van de blaaswand plotseling aanspannen op een moment waarop ze dat niet zouden moeten doen, wordt de urine de blaas uitgeperst. U bent dan eigenlijk tegen uw blaas aan het vechten om geen urine te verliezen. Aandrang incontinentie wordt ook urge incontinentie genoemd en is een klacht die hoort bij een overactieve blaas.

Aandrang incontinentie kan ontstaan door aandoeningen van de blaas bijvoorbeeld bij een vergrote prostaat, blaasontsteking, aandoeningen van het zenuwstelsel (zoals Multiple Sclerose (MS), dementie en de ziekte van Parkinson) of bij gebruik van bepaalde medicijnen. Regelmatig wordt er geen duidelijke oorzaak voor de overactieve blaasklachten gevonden.

Behandeling aandrang incontinentie

Omdat aandrang incontinentie bij een overactieve blaas hoort leest u hier verder over de behandeling van overactieve blaas

Stress incontinentie

Stress incontinentie is urineverlies op momenten dat de druk in de buikholte plotseling toeneemt zoals bij hoesten, niezen, springen en sporten. Bij mannen komt stress incontinentie echter nauwelijks voor.

Als de prostaat is verwijderd vanwege prostaatkanker, dan kan stress incontinentie wel voorkomen. In zeldzame gevallen kan er ook sprake zijn van een letsel van de kringspier in de plasbuis, waardoor deze niet naar behoren functioneert. Dit laatste kan optreden als zeldzame complicatie bij operaties die via de plasbuis worden verricht.

Behandeling stress incontinentie bij mannen

Bekkenfysiotherapie is de voornaamste behandeling voor stressincontinentie bij mannen. Indien dit onvoldoende helpt, dan zijn er verschillende operatieve mogelijkheden. Voor dit laatste verwijzen wij u naar een urologische kliniek met veel ervaring in deze operaties.

Lees verder over:

Dr. Dick Janssen Arts Andros Clinics
Auteur: Dr. Dick Janssen is arts bij Andros en bij Radboudumc verantwoordelijk voor wetenschappelijk onderzoek naar blaaspijnsyndroom, overactieve blaas en urodynamica.
Laatste update: 11 augustus 2021
logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
Patientenfederatie Nederland
Gemiddelde waarderingen op ZorgkaartNederland: 9.1

Andros Clinics in 2023 Bekijk waarderingen

Artsenblog