PSA waarde te hoog

Is uw PSA waarde te hoog? Een verhoogde waarde kán op prostaatkanker wijzen, maar komt ook voor bij een goedaardige prostaatvergroting of een prostaatontsteking. Daarom is bij een verhoogde PSA waarde altijd aanvullend onderzoek nodig.

Drs. Nader Naderi Uroloog Andros Clinics

Aanvullend onderzoek kan aantonen waardoor het PSA verhoogd is.

Drs. Nader Naderi Uroloog Andros Clinics
Drs. Nader Naderi Andros Clinics

De uroloog

De uroloog laat het PSA meten altijd samengaan met aanvullend onderzoek. Zoals rectaal onderzoek en een transrectale echografie. Hierbij wordt de grootte, consistentie en vorm en homogeniteit van de prostaat onderzocht.

Naast de PSA waarde zelf kan de uroloog kijken naar andere waarden:

  • De verhouding tussen vrij PSA en totaal PSA.
  • De PSA stijgingssnelheid: hoe snel ontwikkelt de PSA waarde zich over de tijd.

Verhouding vrij PSA

PSA komt op twee verschillende manieren voor in bloed: vrij PSA (niet gebonden) en complex PSA (cPSA, PSA gebonden aan een eiwit). Bij een PSA test via de huisarts wordt bloed afgenomen in het laboratorium de totale hoeveelheid PSA gemeten, dus vrij PSA plus complex PSA (cPSA) samen.

PSA waarde tussen 4 en 10 ​​​

Als de totale PSA waarde ligt tussen de 4 µg/l en 10 µg/l wordt vaak een aanvullende PSA-test gedaan om de verhouding vrij PSA op het totale PSA te bekijken. Als deze waarde kleiner is dan 0,25 dan neemt de waarschijnlijkheid voor prostaatkanker toe. Ook is het risico op prostaatkanker verhoogd als in de loop van de tijd de verhouding verandert door minder vrij PSA.

PSA waarde te hoog bepalen gaat middels bloedafname uit de ader in de elleboogplooi

Hoe verder tussen 4 en 10?

Bij een licht verhoogd PSA, tussen 4 en 10 ng/ml (afhankelijk van de leeftijd – zie overzicht), en zonder tastbare prostaatafwijkingen wordt na een paar maanden nogmaals bekeken of het PSA snel stijgt en of er tastbare afwijkingen optreden.

  • 45 tot 55 jaar: waarde onder 1,5
  • 55 tot 65 jaar: waarde onder 2,5
  • 65 tot 75 jaar: waarde onder 3,5 – 4

PSA waarde hoger dan 10 µg/l ​​

Is de PSA waarde te hoog: hoger dan 10 µg/l dan is de kans op prostaatkanker hoger dan 65%. Dit zegt echter niets over de agressiviteit van de prostaatkanker. Prostaatkanker bestaat in vele vormen. Meer mannen overlijden met prostaatkanker dan aan prostaatkanker. Vervolgonderzoek zoals een biopsie bij de uroloog is nodig voor meer duidelijkheid.

Blinde biopsie

Bij traditioneel onderzoek wordt meestal een ‘blinde’ biopsie uitgevoerd: met een naald worden willekeurig 12 stukjes prostaat geprikt via de endeldarm voor weefselonderzoek. Een ‘blinde’ biopsie geeft nog geen volledige zekerheid, met de naald kan naast de tumor geprikt zijn. Bij Andros worden nooit een blinde biopsie uitgevoerd.

Eerst met MRI bekijken of biopsie nodig is?

Bij Andros bieden we precisiediagnostiek: op een speciale MRI (npMRI PIRADS) van de prostaat kunnen verdachte plekken geïdentificeerd worden. En kan goed onderscheid maken tussen potentieel gevaarlijke en ongevaarlijke tumoren. Zo voorkomen we een onnodige biopsie. Lees verder over MRI

MRI Fusie biopsie is gericht prikken

Is een biopsie nodig, dan doen we een MRI Fusie biopsie waarbij we gericht in het verdachte weefsel prikken. We prikken veilig via de huid van het perineum waardoor risico op infectiegevaar zo klein is dat antibiotica uit voorzorg niet nodig zijn. Lees meer over MRI Fusie biopsie

PSA waarde te hoog na ‘blinde’ biopsie

Wordt na een traditionele ‘blinde’ biopsie geen prostaatkanker gevonden. Maar blijft de PSA waarde te hoog of gaat zelfs verder stijgen? Dan kan worden overwogen om, na het uitvoeren van een prostaat MRI, over te gaan tot een MRI Fusie Biopsie. Deze biopsie geeft meer zekerheid omdat er gericht in verdacht weefsel geprikt wordt. Met minder risico op infectiegevaar want er wordt geprikt via de huid van het perineum. Lees meer over transperineale MRI Fusie biopsie

PSA waarde verlagen

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat u zelf uw PSA waarde kan verlagen door uw leefstijl aan te passen. Gezond leven, bewust eten en genoeg beweging is uiteraard altijd aan te raden voor uw algemene gezondheid. De PSA waarde kan echter alleen aanzienlijk dalen door de oorzaak (zoals prostaatkanker, prostaatvergroting of prostaatontsteking) te behandelen.

Lees verder over:

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 14 april 2023
logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Gemiddelde waarderingen op ZorgkaartNederland: 9.0

Andros Clinics in 2022 Bekijk waarderingen

Onze artsen schrijven