Hoe Andros HoLEP introduceerde in Nederland
In 2017 introduceerde Andros Clinics een nieuwe prostaatoperatie techniek in Nederland: HoLEP. Een HoLEP operatie is het laseren van de prostaat met de Holmium Laser om weer goed te kunnen plassen. Bij een HoLEP laserbehandeling wordt de hele ‘binnenkant’ van de prostaat ‘leeggemaakt’ onder narcose.
Dit jaar bestaat Andros Clinics 20 jaar. In de reeks #20jaarAndros interviewen we deze keer uroloog Oncko van Vierssen Trip. Hij verricht al vanaf het begin de HoLEP operaties en dat zijn er inmiddels al meer dan 400.
Introductie in Nederland
Toen we HoLEP in 2017 naar Nederland brachten, was de standaard operatie hier TURP en soms de Green Light Laser. In het buitenland werd HoLEP toen al jarenlang succesvol toegepast met goede resultaten op lange termijn. ‘Opereren met de HoLEP laser vereist een specialistische training van de uroloog. Ik ben voornamelijk in het buitenland getraind om te opereren met de Holmium laser. Een uroloog die zeer ervaren was in de HoLEP techniek heeft mij daarin opgeleid’, licht Oncko van Vierssen Trip toe.
Laseren vs TURP
Wat is het verschil tussen laseren en TURP, ook wel TUR-P genoemd? Het voordeel van het uitpellen van de prostaat met de laser ten opzicht van TURP is minder bloedverlies, een kortere katheter- en opnameduur en het plassen kan snel weer normaal en vlot. Voorheen werd bij het laseren altijd de Green Light laser gebruikt dat via het zelfde principe als de TURP werkt : van binnenuit ruimte creëren in de prostaat, maar dat is niet zoveel ruimte als bij een HoLEP.
HoLEP vs Green Light
Wat maakt HoLEP anders dan Green Light laseren? Green Light is met name geschikt als een beperkte prostaatvergroting tegen de plasbuis drukt. Met de Green Light laser wordt er dan vrije ruimte gemaakt rondom de plasbuis door het prostaatweefsel plaatselijk te verdampen.
Met HoLEP wordt de prostaat ‘helemaal’ leeggemaakt. Dat maakt HoLEP geschikt voor grotere prostaten of voor prostaatweefsel dat van onderaf tegen de blaas duwt of deels in de blaas uitpuilt. Door het ‘leegmaken’ groeit het weefsel in principe veel minder snel terug dan bij een TURP of Green Light Laser operatie. Ook treden er minder erectieproblemen op bij HoLEP dan bij TURP of Green Light.
Hoe gaat een HoLEP?
Bij een HoLEP laserbehandeling wordt de hele ‘binnenkant’ van de prostaat ‘leeggemaakt’. De uroloog gaat met de laser langs het kapsel om de vergrote goedaardige prostaatkwabben volledig los te maken. Daarna worden deze uitgepelde prostaatkwabben verwijderd uit de blaas. Het prostaatkapsel blijft intact. De prostaatklier wordt ‘leeggemaakt’ dus de prostaat wordt niet volledig verwijderd, zoals bij prostaatkanker.
HoLEP anno 2024
Inmiddels zijn een beperkt aantal ziekenhuizen ook met HoLEP gestart. ‘Met HoLEP bereiken we mooie resultaten voor de patiënt. Ik vind het een goede ontwikkeling dat inmiddels een aantal ziekenhuizen ook de HoLEP operatie aanbiedt. Zelf voerde ik voorheen ook HoLEP operaties uit in het Spaarne ziekenhuis. Momenteel opereer ik buiten het ziekenhuis in een operatiecentrum. mits de gezondheid van de patiënt dit toelaat en de prostaat niet groter dan 90 gram is’, vertelt uroloog Oncko.
Bij Andros is het HoLEP operatieteam uitgebreid met uroloog Haitze van der Veen die ook in het Spaarne HoLEP operaties verricht. Bovendien krijgen onze patiënten naast de persoonlijke begeleiding nu extra begeleiding vanuit onze app. En we hebben video’s over HoLEP gemaakt zodat patiënten nog beter zijn voorbereid op de operatie en hun herstel. Het blijft immers een ingreep in het lichaam.
Verder lezen over vergrote prostaat
Bekijk HoLEP video’s op YouTube