Erectieproblemen?

Kromme penis

Kromstand van de penis wordt ook wel de aandoening van Peyronie genoemd. De aandoening komt voor bij mannen van 18 tot 80 jaar. Bij Andros wordt Peyronie niet behandeld. De urologen van Andros kunnen u echter wel voorlichten en met u bepalen voor welke behandeling u mogelijk in aanmerking komt.

Direct verder lezen over oorzaak of behandeling

Dr. Herman Bakker Uroloog Andros Clinics

Het kan aangeboren zijn, of ontstaan doordat de penis is beschadigd door seksuele gemeenschap of een lichamelijk trauma.

Dr. Herman Bakker Uroloog Andros Clinics
Dr. Herman Bakker Andros Clinics

Last tijdens erectie

De meest voorkomende klachten zijn pijn en kromstand van de penis tijdens erectie. Hierdoor vermindert de erectie vaak in kracht en wordt de penis korter en/of smaller. De kromstand zelf kan ontstaan in elke mogelijke richting. Seksuele gemeenschap kan moeilijker worden en soms onmogelijk.

Plaque in het zwellichaam

Soms wordt een verharding gevoeld, ook wel plaque genoemd. Dit kan de oorzaak van de kromstand zijn. De verharding bevindt zich bij het kapsel rond de zwellichamen van de penis.

Oorzaken van een kromme penis

De oorzaak van Peyronie is nog niet helemaal duidelijk. Soms is de afwijking aangeboren (erfelijk) en komt die naar voren tijdens of na de puberteit of bij beginnende seksuele activiteit.

Bij niet erfelijke Peyronie is een beschadiging van het kapsel rond de zwellichamen van de penis de meest waarschijnlijke oorzaak. Dit leidt tot littekenvorming op het kapsel. De beschadiging kan ontstaan door seksuele gemeenschap of door een trauma ter hoogte van de penis, bijvoorbeeld een val op een fietsstang of een trap tijdens het sporten. Meestal blijft de oorzaak echter onduidelijk.

Hoe ernstig zijn uw erectieproblemen

Verwijscriteria

Verwijzing naar een uroloog is gewenst zodra de kromstand pijn veroorzaakt, erectiestoornissen oplevert of de (seksuele) relatie bemoeilijkt.

Onderzoek naar een kromme penis

Tijdens het eerste bezoek aan de polikliniek bespreekt de behandelend arts uitgebreid uw klachten. Hij/zij vraagt u naar de urologische klachten (en eventuele andere klachten) en de vermoedelijke oorzaken. Daarnaast voert de arts een lichamelijk onderzoek uit waarbij met name de gehele penisschacht wordt afgetast op de aanwezigheid van verhardingen (plaques). Soms is een röntgenfoto van de penis nodig. Deze kan niet bij Andros zelf gemaakt worden. Wij zullen deze dan aanvragen bij een regulier ziekenhuis of diagnostisch centrum.

Voorafgaand aan elke behandeling is het van belang een foto van de penis in erectie met de kromstand te hebben: één vanuit bovenaanzicht en één vanuit zijaanzicht. Hierdoor kan de behandelend arts een objectief beeld vormen van de ernst van de aandoening, de mogelijke behandeling en de mogelijke gevolgen van de behandeling.

Behandeling van een kromme penis

De behandeling van een kromme penis gebeurt met medicijnen of door operatieve correctie. Medicijnen hebben meestal een verzachtend maar geen genezend effect. Zo geeft vitamine E soms enige verbetering. Lokale injecties zijn mogelijk wanneer een plaque in de penisschacht goed voelbaar is. Meestal zijn dan meerdere injecties nodig. Bij Andros worden deze injecties niet toegediend. De urologen van Andros kunnen u er echter wel over voorlichten en met u bepalen of u mogelijk in aanmerking komt. In dat geval zult u worden doorverwezen naar een ziekenhuis waar onderzoek naar dit middel wordt gedaan.

Recent is een nieuw middel voor lokale injectie beschikbaar gekomen dat de plaque “oplost” (collagenase clostridium histolyticum). Dit middel is nog niet algemeen in Nederland voorhanden, omdat er nog te weinig ervaring mee is en er risico is op serieuze bijwerkingen. Het valt daarom ook nog niet onder de basisverzekering.

Als de afwijking stabiel is en hinderlijk blijft kan de kromming operatief behandeld worden. Hierbij wordt de plaque weggesneden of de kromming van de penis operatief rechtgezet. Indien bij u een operatieve behandeling de beste vervolgstap is, zullen wij u doorverwijzen naar een gespecialiseerd centrum en indien noodzakelijk pogen te bemiddelen voor een snelle behandeling.

Lees verder over:

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 11 augustus 2021
logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
Patientenfederatie Nederland
Gemiddelde waarderingen op ZorgkaartNederland: 9.1

Andros Clinics in 2023 Bekijk waarderingen

Artsenblog