Prostaatklachten? 

Doe de zelftest

Prostaatklachten? Doe de zelftest

Prostaatontsteking oorzaken, symptomen en behandeling

Een prostaatontsteking is een acute of chronische ontsteking van de prostaat, een klier direct onder de blaas. Deze ontsteking wordt ook wel prostatitis genoemd. De symptomen hangen af van de aard van de ontsteking. Sommige mannen ondervinden nauwelijks of geen klachten, terwijl ze bij anderen hevig kunnen opsteken.

Mogelijke klachten bij prostatitis zijn koorts, koude rillingen, een abnormale plasdrang, vaak ‘s nachts moeten plassen, pijn, irritatie of een branderig gevoel bij het plassen, pijn tussen de aars en de balzak, pijn laag in de rug en pijn bij de zaadlozing.

Direct verder lezen over symptomen of behandeling.

Dr. Peter Vegt Uroloog Andros MannenkliniekProstaatontstekingen kunnen acuut of chronisch zijn.

 

Dr. Peter Vegt
Andros Mannenkliniek

Oorzaken van prostaatontsteking

Een prostaatontsteking kan acuut of chronisch zijn. Een acute prostaatontsteking treedt plotseling op en is kortdurend.  Een chronische prostaatontsteking is een langdurige ontsteking.

Prostaatontsteking Prostatitis Andros Mannenkliniek

Acute prostaatontsteking

Acute bacteriële prostaatontstekingen komen vooral voor bij jonge mannen. Hoe de bacteriën in de prostaat terechtkomen, is niet altijd duidelijk. Acute bacteriële prostaatontstekingen hangen samen met blaasinfecties en er is ook een hoger risico voor mannen met een vergrote prostaat.

Acute prostatitis is niet besmettelijk. Er is geen gevaar voor de seksuele partner. Meestal is de oorzaak een zeer veel voorkomende bacterie, zoals bv. staphylococcus aureus, een bacterie die nagenoeg bij iedereen normaal op de huid voorkomt.

Chronische prostatitis

Chronische bacteriële ontstekingen van de prostaat komen ongeveer even vaak voor als een acute blaasontsteking. Vooral mannen met frequent terugkerende ontstekingen van de blaas en de urinewegen hebben zeer vaak een prostaat die chronisch ontstoken is door bacteriën.

Prostaatstenen

Een mogelijke oorzaak van een chronische prostatitis zijn geïnfecteerde prostaatstenen. Nagenoeg alle mannen boven 40 jaar hebben prostaatstenen. Normaal zijn deze stenen niet besmet met bacteriën. Ze hinderen ook niet en zijn onschadelijk zolang ze in de prostaatklier blijven. Soms raken prostaatstenen echter besmet met ziektekiemen. Ze vormen dan een haard van waaruit de bacteriën telkens opnieuw kunnen uitzwerven en ontstekingen veroorzaken.

Symptomen prostaatontsteking – prostatitis

Symptomen acute prostaatontsteking

De klachten zijn hevig en de patiënt is erg ziek met:

 • koorts en/of koude rillingen
 • pijn in de onderbuik en tussen penis en aars
 • pijn laag in de rug
 • spierpijn
 • algemene malaise

 

Symptomen chronische prostaatontsteking

Bij chronische prostatitis zijn ook de klachten chronisch:

 • zeurende pijn in de onderbuik, in de perineaal streek (tussen balzak en aars)
 • aanhoudende lage rugpijn
 • frequent plassen met branderig gevoel tijdens of na het plassen
 • vooral ook algemene klachten als moeheid, lusteloosheid en zelfs uitputting.

Omdat deze chronische klachten soms moeilijk aanduidbaar zijn is, zeker bij falen van de initiële therapie, een verwijzing naar de uroloog noodzakelijk.

Herkent u deze klachten? Doe de zelftest

Onderzoek prostaatontsteking

Het onderzoek naar de prostaatontsteking bestaat uit twee delen:

 • een rectaal toucher
 • een laboratoriumonderzoek van prostaatvocht en urine.

Rectaal toucher

Wanneer de arts de prostaat met de vinger controleert via de aars, voelt deze warm, plaatselijk harder en gezwollen aan. De aanraking van de prostaat door de arts is pijnlijk.

Onderzoek prostaatvocht en urine

Zowel in het prostaatvocht als in de urine vindt men een aanzienlijke hoeveelheid ziektekiemen. Via een laboratoriumonderzoek kan uitgemaakt worden om welke ziektekiemen het gaat en met welke antibiotica deze het best bestreden kunnen worden.

Een correcte diagnose is zeer belangrijk omdat alleen aan de hand daarvan bepaald kan worden welke behandeling het meeste kans op succes heeft. Het maakt immers een verschil waar de ziektekiemen zich bevinden (blaas, urinebuis of prostaat) en om welke ziektekiemen het gaat. Men moet immers een antibioticum kunnen kiezen dat zowel de besmettende ziektekiem kan doden als kan doordringen tot op de plaats waar deze ziektekiem zich bevindt.

Behandeling prostaatontsteking / prostatitis

Een acute prostaatontsteking wordt behandeld met antibiotica. De belangrijkste klachten verdwijnen snel, maar de behandeling moet minstens 30 dagen en meestal langer worden verdergezet om te vermijden dat de ontsteking chronisch zou worden.

Indien men erg veel last heeft van de infectie, kan de arts ook een pijnstiller voorschrijven. Zolang men zich ziek en moe voelt, kan men het best rustig aan doen. Het is ook belangrijk dat men voldoende drinkt, minstens 2 liter per dag.

De chronische ontsteking wordt ook behandeld met antibiotica. De meeste antibiotica dringen echter niet of slechts zeer slecht door tot in het prostaatvocht. De behandeling is dus alleen mogelijk met specifieke antibiotica en duurt ongeveer 30 dagen. Nadien moet men geregeld op controle omdat er nieuwe infecties kunnen optreden, soms zelfs maanden na de behandeling.

Wanneer de behandeling met antibiotica geen succes oplevert, kan er overgestapt worden naar andere geneesmiddelen. De behandeling moet lang aangehouden worden.

 

Doe de zelftest

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Artsenblog

Laserbehandeling bij vaak plassen door vergrote prostaat

Deze maand publiceerde o.a. de dagbladen AD en de Gelderlander een artikel over de toepassingsmogelijkheden van de laser. Onze uroloog dr. Erik Arendsen werd geïnterviewd over hoe de laser kan worden ingezet bij plasklachten door een vergrote prostaat. Bij... Lees verder

Moeilijk plassen, steeds vaker en langzamer plassen

Moeilijk plassen, steeds vaker en langzamer plassen. Ton Borst was in de 50 toen hij moeite met plassen kreeg door een vergrote prostaat. Hij wil zijn verhaal vertellen om het taboe te doorbreken en andere mannen met plasklachten te helpen. Moeilijk plassen Eigenlijk... Lees verder

Chronische prostaatontsteking gekoppeld aan prostaatkanker

Deze zomer verscheen een artikel in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention waarin de relatie werd onderzocht tussen chronische prostaatontsteking (chronische prostatitis) en prostaatkanker. Hiervoor werden patiëntengroepen uit twee grote eerdere studies in... Lees verder

Veel plassen ook ’s nachts, wat kan ik doen?

Veel plassen ook ’s nachts, wat kan ik doen? Vraagt een van onze lezers. Onze medisch directeur professor Frans Debruyne geeft antwoord op deze 'vraag van de maand'.  Ik moet steeds vaker plassen. Dat vind ik vooral ‘s nachts lastig. Meestal moet ik er wel 3 keer per... Lees verder

Behandeling van overactieve blaas en andere plasklachten

Andros Mannenkliniek in Den Haag en Baarn heeft een speciaal spreekuur voor mannen en vrouwen met blaasontstekingen, interstitiële cystitis, bekkenpijnsyndroom, overactieve blaas en recidiverende urineweginfecties. De overactieve blaasklachten worden in de kliniek... Lees verder

Bekkenfysiotherapie bij blaasproblemen

Als u vaak moet plassen, steeds kleine beetjes urine produceert en als medicijnen geen baat geven, dan is het de hoogste tijd om naar de bekkenfysiotherapeut te gaan. Bij Andros Mannenkliniek en Gynos Vrouwenkliniek weet onze bekkenfysiotherapeut Carel Jan van der... Lees verder

Prostaatklachten onderschat en daardoor onderbehandeld

Een in de Verenigde Staten grote uitgevoerde studie heeft aangetoond dat mannen tussen de 45 tot 70 jaar niet bijtijds te horen krijgen dat zij goedaardige prostaatvergroting hebben, waardoor zij in veel gevallen te laat worden behandeld. De onderzoekers van de... Lees verder

Chronische prostaatontsteking en prostaatkanker

Prostatitis is de naam voor "ontsteking" (ook inflammatie genoemd) in de prostaat. Dergelijke ontstekingen komen zeer frequent voor en verlopen meestal zonder klachten. Ziekteverschijnselen van chronische prostaatontsteking zijn drukkend gevoel en pijn in de onderbuik... Lees verder

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief