Kan je prostaatbiopsie voorkomen? Is er een alternatief?

Drs. Jos Immerzeel Prostaat MRI Fusie Biopsie Specialist Andros Clinics
3 augustus 2023

Kan je prostaatbiopsie voorkomen? Is er een alternatief? Ja, met de bij Andros toegepaste prostaatkanker precisiediagnostiek kunnen we een biopsie bij ongeveer de helft van de mannen voorkomen. Onze arts Jos Immerzeel geeft uitleg.

Bij een hoge PSA waarde, een snel stijgende PSA waarde of een andere verdenking van prostaatkanker verwijst uw huisarts u naar een uroloog. Dat kan een uroloog zijn van het ziekenhuis of van Andros Clinics. De uroloog onderzoekt of er mogelijk sprake van prostaatkanker is, of van een ander probleem met de prostaat. Tot eind 2019 kregen mannen in de meeste ziekenhuizen direct een prostaatbiopsie. Nu wordt er meestal eerst een MRI gemaakt.

Altijd eerst een 3 Tesla MRI bij Andros

Al sinds 2015 maken we bij Andros altijd eerst een MRI. De ervaring tot nu toe is dat bij meer dan 50% van de mannen een biopsie niet noodzakelijk bleek bij deze precisiediagnostiek. Het MRI onderzoek wordt uitgevoerd met de meest moderne en geavanceerde MRI-technieken. Een 3 Tesla MRI is een zeer krachtige MRI. In ziekenhuizen wordt veelal een 1,5 Tesla MRI gebruikt.

De 3 Tesla MRI scans worden gemaakt door Prescan in ons prostaatkankercentrum in Baarn. Deze MRI scans worden beoordeeld door prof. dr. Jelle Barentsz en zijn team, oprichters van het MR Prostate Center of Excellence van het Radboudumc in Nijmegen. Zij zorgen ook voor de kwaliteitsbewaking van de beeldvorming. Als uit de MRI blijkt dat er mogelijk prostaatkanker is, dan is verder onderzoek met biopsie nodig.

Bij helft mannen geen biopsie meer nodig na MRI

Uit de resultaten van het Andros Centrum voor Prostaatkanker Precisiediagnostiek blijkt echter dat na de MRI bij meer dan 50% van deze mannen een biopsie niet nodig is. De helft van deze mannen hoeft dus geen biopsie te ondergaan.

Blijkt dat uw afwijkende PSA niet door prostaatkanker maar door een goedaardige prostaatvergroting of een ontstoken prostaat komt? Ook dan kunt bij de urologen van Andros terecht. Deze prostaatklachten zijn onze expertise.

In de meeste ziekenhuizen werd tot eind 2019 bij mannen met een verdenking op prostaatkanker altijd direct prostaatbiopsieën genomen, zonder MRI vooraf. Van deze mannen bleek slechts 25-30% prostaatkanker te hebben.

Bij wie is een biopsie nog nodig? Waarom is dat?

Een prostaatbiopsie is nodig als de MRI beelden verdachte plekken laten zien.

Waarom is een biopsie nog nodig na verdachte plekken op MRI beeld?

Bij een prostaatbiopsie worden stukjes weefsel uit de prostaat genomen. Dit onderzoek is nodig om prostaatkanker te diagnosticeren. En om vast te stellen hoe agressief de prostaatkanker is.

Is wel een biopsie nodig? Biopteren gaat niet overal hetzelfde

Is er toch een biopsie nodig? Biopteren gaat niet in elk ziekenhuis op dezelfde manier. Bij Andros biopteren we nauwkeuriger en veiliger met een zogenoemde MRI Fusie biopsie via de huid. Waarom een Transperineale MRI Fusie biopsie nauwkeuriger en veiliger is dan een ‘standaard’ biopsie ziet u in dit overzicht.

Waarom naar Andros?

Andros loopt al jaren voorop met precisiediagnostiek van prostaatkanker. Deze onderzoeken zijn heel precies, heel veilig, betrouwbaarder en veel patiëntvriendelijker. Daarom kozen al duizenden mannen voor onze precisiediagnostiek. De MRI’s zijn van hoge kwaliteit en mocht er een biopsie nodig zijn, dan biopteren we nauwkeuriger en veiliger. Onze ervaren urologen nemen veel tijd voor uitleg en overleg.

 

Bekijk verschillen tussen standaard biopsie en MRI Fusie biopsie

Hoe gaat een MRI Fusie biopsie?

Prostaatonderzoek bij Andros

Drs. Jos Immerzeel Prostaat MRI Fusie Biopsie Specialist Andros Clinics
Auteur: Drs. Jos Immerzeel is fusie biopsie specialist. Eerder werkte hij als radiotherapeut-oncoloog. Hij geeft internationaal voorlichting over en begeleiding bij fusie technologie en transperineaal prikken.
Laatste update: 3 augustus 2023

Neem contact met ons op