Mijn ervaring met HoLEP laserbehandeling: weinig pijn en plassen gaat nu al veel beter

26 februari 2018
Patiënt vertelt

Ton Borst, 70 jaar, gepensioneerd bouwondernemer en opa van 2 kleinkinderen, vertelt over de plasklachten die hij kreeg door een vergrote prostaat. En over de HoLEP laserbehandeling die hij bij Andros Clinics onderging.

Steeds vaker en langzamer plassen

Eigenlijk weet ik niet hoe lang ik de klachten al had, want het begon heel sluimerend. Het plassen veranderde heel geleidelijk. De straal werd langzaam aan zwakker waardoor ik steeds meer tijd nodig had op het toilet. Ook moest ik vaak plassen. Dat was wel lastig, vooral tijdens het sporten en in de nacht. Ik probeerde de boel onder controle te houden door goed te plannen wanneer en hoeveel ik dronk. Ook probeerde ik homeopathische middelen maar die hielpen niet. Toen ik een jaar of 55 was, ben ik ermee naar de huisarts gegaan.

Naar de huisarts met plasklachten

Ik ging met de plasklachten naar de huisarts die stelde mij gerust. Enige tijd later realiseerde ik me dat alhoewel het misschien niets ernstigs was, ik nog wel steeds die klachten had. Toen ging ik opnieuw naar de huisarts. De huisarts voelde dat mijn prostaat inderdaad groter was. Ik kreeg Tamsulosine voorgeschreven. De plasklachten werden een stuk minder

Na een jaar of 3 werden de plasklachten weer erger. Omdat ik steeds meer mannen met prostaatkanker om me heen had, maakte ik me ook wel zorgen of het misschien prostaatkanker kon zijn. Toen ik zag dat er speciale mannenklinieken waren voor deze problemen, heb ik daar een afspraak gemaakt. Ik zag wel tegen de afspraak op en had geen idee wat ik kon verwachten.

Bij Andros Clinics

Het bezoek aan Andros overtrof mijn verwachtingen. Ze zijn gespecialiseerd in deze problemen en dat merk je aan alles. Ze weten er gewoon meer vanaf, geven veel informatie en nemen echt de tijd voor me. Soms als je ergens bent dan merk je dat ze “gemaakt vriendelijk doen uit een boekje”. Hier wil iedereen je oprecht goed helpen.

Ik heb verschillende medicijnen gehad in de loop van de jaren. De plasklachten werden flink minder maar ze gingen nooit helemaal over. Op een gegeven moment kreeg ik een medicijn dat goed hielp tegen mijn klachten. Helaas kreeg ik na 2 jaar nare bijwerkingen hiervan. Toen ik met dit medicijn moest stoppen werden mijn plasklachten weer erger.

De HoLEP laserbehandeling

In het najaar van 2017 gaf ik aan bij de uroloog dat de plasklachten te erg werden. Ik moest wel 4 of 5 keer per nacht plassen. Doodmoe werd ik daarvan. En in de auto moest ik steeds stoppen bij benzinepompen omdat ik weer moest. De uroloog vertelde dat Andros inmiddels was gestart met HoLEP laserbehandelingen bij een vergrote prostaat. Ik werd uitgebreid onderzocht en het bleek een passende behandeling voor mij te zijn. In januari 2018 kon ik geopereerd worden.

Ik zag niet heel erg op tegen de operatie omdat ik veel vertrouwen in Andros had. Het idee dat ik onder narcose zou gaan, vond ik wel spannend. De hele behandeling en de herstelperiode is me heel erg meegevallen. Ik heb eigenlijk nooit veel pijn gehad, sinds ik thuis ben heb ik 2 paracetamolletjes van de drogist geslikt.

Ik had in mijn omgeving nog niemand die een laserbehandeling had ondergaan voor een vergrote prostaat. Wel ken ik mannen aan hun prostaat zijn geholpen voor prostaatkanker. Maar daar is het niet mee te vergelijken want dat is een veel zwaardere operatie met meer risico op impotentie en incontinentie.

De dag van de operatie

De operatie werd uitgevoerd in het operatiecentrum van Annatommie. Ik werd daar heel prettig ontvangen. De kamer was keurig, de sfeer ontspannen en er werd goed voor me gezorgd. Voor de operatie kwam de dokter nog bij me langs. Ik werd naar een operatiekamer gebracht. Die zag er ook goed en professioneel uit. Het volgende moment dat ik me herinner is dat er op mijn wang werd getikt omdat ik wakker moest worden. De operatie was alweer voorbij.

Ook weer terug op de kamer werd er goed voor me gezorgd. De verpleegkundigen Maricha en Joni hadden alle tijd voor ons. Ze legden precies uit wat ik kon verwachten de komende uren, dagen en weken. Ik merkte dat het ervaren verpleegkundigen zijn die precies weten waar ze het over hebben. Dat geeft rust.

Je ligt de eerste uren in bed met een katheter. Wat voelde ik? Het was geen erge pijn maar wel een geïrriteerd gevoel alsof ik de katheter voelde die door de plasbuis naar de blaas liep. Later toen de katheter eruit was gehaald, voelde ik een klein branderig plekje. Eigenlijk heb ik nauwelijks pijn gehad terwijl mijn pijngrens niet hoog is. Ik weet nog dat ik dacht: “als het niet erger wordt dan dit, dan ben ik spekkoper”. En het is bij mij nooit erger geworden. Vroeg in de ochtend werd de katheter eruit gehaald en enkele uren later mocht ik naar huis.

Weer thuis

Niet alleen de ingreep is me meegevallen, ook het herstel gaat voorspoedig. Ik ben nu 1 maand geleden geopereerd. Eigenlijk heb ik thuis geen echte pijn meer gehad. Ik hou er wel goed rekening mee dat er een herstelperiode is. Ik ga niet sporten, geen zware boodschappen tillen of dat soort inspanningen. Ook rust ik veel uit en ga regelmatig even liggen. Ik heb geen pijn, het voelt vooral een beetje raar en kriebelig. Met soms een pijnscheutje. De prostaat, de plasbuis en alles eromheen moet toch weer zijn plek vinden. Elke dag voel ik dat ik nog steeds vooruit ga.

Leven zonder plasklachten, dat is zo lang geleden

Het plassen na de operatie is wel wennen. Omdat je jaren het gevoel hebt gehad dat je de urine er doorheen moest persen, en nu “valt het er met een stortvloed uit” en is de blaas helemaal leeg. Ik slik nu helemaal geen medicijnen meer tegen de plasklachten. Ik ben heel benieuwd hoe het zal zijn als ik straks helemaal hersteld is. Leven zonder plasklachten, dat is zo lang geleden. Dat kan ik me niet eens meer herinneren.

Mannen, neem plasklachten serieus!

Mannen praten niet openlijk over prostaatklachten. Ik wil mijn verhaal wél vertellen. Om mannen te laten weten dat je plasklachten serieus moet nemen. Praat erover. En ga naar een arts.

Uiteraard wil je geen plasklachten hebben, maar ze gaan echt niet weg door de klachten te negeren. Het wordt alleen maar erger. Ik heb in mijn omgeving gezien dat een man zo lang zijn plasklachten heeft genegeerd tot hij helemaal niet meer kon plassen en een katheter kreeg. Dat wil je toch niet? Of dat je met een natte broek staat. Er is maar één eigenaar van je lichaam: en dat ben jezelf. Noteer wat je klachten zijn en wanneer je last hebt. Zodat je weet hoelang je de klachten al hebt want je vergeet het en je realiseert je niet hoelang je er al mee loopt.

Wat ik tegen mannen wil zeggen die de HoLEP overwegen?

Ik zit natuurlijk nog in de herstelperiode dus ik kan nog niets zeggen over het definitieve resultaat maar het is nu al zoveel beter. Ik heb nauwelijks pijn gehad. Houd er wel rekening dat je echt wel een herstelperiode nodig hebt. Toch moet ik wel eerlijk zeggen dat ik een week na de operatie alweer een middag zat te vergaderen.

Lees verder over HoLEP laserbehandeling

Meer over vergrote prostaat

 

Mijn ervaring met HoLEP laser bij vergrote prostaat Ton Borst over HoLEP: “ik heb nauwelijks pijn gehad”.

Neem contact met ons op