Blaasklachten – oorzaak, klachten en behandeling​

Blaasklachten zijn klachten door een niet goedwerkende blaas, met name kunnen plasklachten ontstaan zoals veel plassen, heftige plasaandrang of de plas niet goed kunnen ophouden. Soms kan de blaas ook branderig aanvoelen of het plassen pijn doen.

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics

Bij plasklachten wordt al snel aan de prostaat gedacht, maar dat hoeft niet altijd de oorzaak te zijn.

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Prof.dr. Frans Debruyne Andros Clinics

Blaasklachten en plasklachten

Als de blaasklachten lang aanhouden, spreken we van chronische blaasklachten. De oorzaken van chronische blaasklachten zijn divers en vaak moeilijk te achterhalen.

Blaasklachten ontstaan in de blaas die ligt in de onderbuik boven de prostaat

Chronische blaasklachten

Bij het ouder worden krijgen meer mannen blaasklachten. De meest bekende klacht is blaasontsteking. Blaasontstekingen zijn goed te behandelen met antibiotica. Echter als de plasklachten, blaasklachte of pijnklachten lang aanhouden of zelfs chronisch worden, is meer gespecialiseerde aanpak gewenst.

Blaaspijnsyndroom

Blaaspijnsyndroom is een blaasaandoening waarbij de urineblaas ontstoken is. De klachten kunnen lijken op een gewone blaasontsteking, bacteriën die de ontsteking kunnen veroorzaken worden echter bijna nooit gevonden. Lees over blaaspijnsyndroom 

Overactieve blaas

Een overactieve blaas is een aandoening waarbij de blaas uit balans is en de blaasspier te vaak en te sterk samentrekt. Hierdoor heeft u heel vaak het gevoel dat u moet plassen, moet u vaak plassen en /of kunt u de plas niet ophouden als u moet plassen. Lees over overactieve blaas

Incontinentie

Incontinentie, het ongewild verlies van urine, is een veelvoorkomend probleem. Bij mannen uit deze klacht zich met name als ‘niet op tijd het toilet kunnen bereiken’ als ze moeten plassen. Lees over incontinentie 

Blaasontsteking bij de man

Een blaasontsteking is een ontsteking van de binnenkant van de blaas, die wordt veroorzaakt door bacteriën. Meestal zijn de klachten vaak plassen, kleine beetjes plassen en pijn bij plassen. Lees over blaasontstekingen  

Behandeling van chronische blaasklachten

Afhankelijk van de ernst van uw blaasklachten en de plasklachten, zal de arts behandelingsmogelijkheden met u bespreken. De behandeling is vooral gericht op vermindering van klachten om de levenskwaliteit te verbeteren en zodat het dagelijks leven weer opgepakt kan worden. We werken vanuit een multidisciplinaire aanpak waarbij de arts en de continentieverpleegkundige de hoofdbehandelaars zijn en daarbij onze bekkenfysiotherapeut, seksuoloog of diëtist kunnen inschakelen.

Plassen, hoe gaat dat?

De blaas bestaat uit de blaaspier en 2 sluitspieren. Deze 2 sluitspieren zorgen er automatisch voor dat de blaas dicht blijft. Als de blaas op een gegeven moment “vol” raakt, gaat een prikkel naar de hersenen. Zodra we willen beginnen met plassen, krijgen alle 3 de spieren een seintje. De blaasspier spant zich aan en de in- en uitwendige sluitspier ontspannen zodat de urine wordt geloosd.

Staan of zitten bij het plassen?

Het meest praktische advies over staan of zitten tijdens het plassen aan mannen met plasklachten, is dat zij eens proberen om te zitten tijdens het plassen om zien of dit verbetering van hun klachten geeft.

 

Tips om goed te plassen bij zitten

  • Zit recht op het toilet tijdens het plassen, met ontspannen schouders en armen.
  • Voeten plat op de grond, en knieën iets uit elkaar.
  • Ontspan de bekkenbodem en neem de tijd.
  • De plas vanzelf laten komen: niet meepersen en niet onderbreken.
  • Licht napersen ter controle.
  • Plassen afsluiten door de bekkenbodem weer aan te spannen, daarna kunt u deze weer ontspannen.
  • Om de achtergebleven urine uit de plasbuis te verwijderen, kunt u de penis leeg schudden of vanaf de achterkant van het scrotum naar voren toe leeg strijken voordat u weer opstaat.

Tips om goed te plassen en staan

  • Probeer zo ontspannen mogelijk te staan in een voor u zo comfortabele houding.
  • Sta met de voeten iets uit elkaar en licht naar buiten gedraaid, de knieën niet op slot.
  • Sta goed rechtop, met onderrug iets hol wordt en het bekken naar voren kantelt. De blaas kan zo goed leeglopen.
  • De plas vanzelf laten komen: niet meepersen en niet onderbreken.
  • Licht napersen ter controle.
  • Plassen afsluiten door de bekkenbodem weer aan te spannen, daarna kunt u deze weer ontspannen.
  • Om de achtergebleven urine uit de plasbuis te verwijderen, kunt u de penis leeg schudden of vanaf de achterkant van het scrotum naar voren toe leeg strijken voordat u weer opstaat.

Lees verder over:

Dr. Dick Janssen Arts Andros Clinics
Auteur: Dr. Dick Janssen is arts bij Andros en bij Radboudumc verantwoordelijk voor wetenschappelijk onderzoek naar blaaspijnsyndroom, overactieve blaas en urodynamica.
Laatste update: 4 augustus 2021
logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
Patientenfederatie Nederland
Gemiddelde waarderingen op ZorgkaartNederland: 9.1

Andros Clinics in 2023 Bekijk waarderingen

Artsenblog