Tegenwoordig verschijnen er nogal wat mannen met erectiestoornissen op het spreekuur. Dit verhaal vond ik toch wel bijzonder, omdat een krantenbezorger het niet eens was met de diagnose van zijn eerste behandelaar voor zijn erectieproblemen.

Een 58 jarige magere, van de nicotine bruin gekleurde krantenbezorger met twee wijken op één dag, onderging anderhalf jaar geleden met spoed (en met succes) een operatie voor een aorta-aneurysma. Hij rookt nog steeds iedere dag zware shag en dat al 42 jaar; de grote operatie heeft hierin geen verandering kunnen brengen.

Wegens forse klachten van impotentie, zocht hij onlangs medische hulp. Er ook klachten van een verminderde libido, waarbij patiënt opmerkt, dat hij minder zin in seks heeft omdat het toch niet lukt.

Hierop adviseert de eerste behandelaar de patiënt deel te nemen aan een praatgroep met andere mannen met stoornissen van de seksualiteit. De krantenbezorger staakt deze behandeling omdat hij niet gelooft in een psychische oorzaak en zoekt via internet een second opinion. Na behandeling op het  uro-andrologisch spreekuur met een PDE5-remmer en een goed gesprek, is patiënt na enkele weken weer tot coitus instaat.

Dus precies 100 jaar na de introductie (in 1912) door Sigmund Freud van de term “psychische impotentie” nam deze niet-gestudeerde krantenbezorger met een gezond verstand afstand van de grote psychoanalyticus en van het oordeel van zijn eerste behandelaar en regelde een second opinion met prima afloop.

Neem contact met ons op 026 389 1753

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief