Erectieproblemen: stamceltherapie voor herstel erectiele disfunctie

Erectiele disfunctie (onvermogen tot erecties) is de grote complicatie na een radicale prostatectomie (radicale prostaatverwijdering). Dit is een operatie die wordt uitgevoerd bij patiënten met gelokaliseerd prostaatkanker waarvoor verwijdering van de tumor noodzakelijk is.

In Nederland wordt deze operatie bijna 3.000 keer per jaar uitgevoerd. Er wordt aangenomen dat in gespecialiseerde hoog volume centra de erectiele disfunctie na radicale prostaatverwijdering wel kan worden verminderd maar recent onderzoek heeft aangetoond dat deze afwijking al bij al toch nog bij meer dan 40% van de geopereerde mannen hinderlijk aanwezig is.

Bij veel van deze mannen hebben erectiepillen of andere middelen onvoldoende effect. Een Deens onderzoek bij een klein aantal patiënten heeft nu aangetoond dat herstel van de erectie kan worden bereikt via stamceltherapie van vetcellen. De vetcellen worden uit het onderbuikvet gehaald en rechtstreeks ingespoten in de zwellichamen van de penis.

Het onderzoek is nog zeer preliminair maar had toch een goed resultaat bij de meeste van de 21 mannen die tot op heden zijn behandeld. In een commentaar op deze studie wordt echter gesteld dat dit toch nog een hele experimentele therapie is die verder moet worden onderzocht. Als deze therapie daadwerkelijk zou werken, zal het nog enkele jaren duren voordat deze stamceltherapie voor erectieproblemen na een radicale prostaatverwijdering ter beschikking komt en als dit het geval zal zijn, zal het ongetwijfeld niet goedkoop zijn.

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op