Osteoporose en erectiestoornissen

Osteoporose komt meer voor bij mannen met erectiestoornissen. Dit is althans het resultaat van een studie waarbij meer dan 4.400 mannen met erectiestoornissen werden “gematched” met bijna 15.000 mannen zonder erectiestoornis.

Osteoporose met botfracturen als gevolg, kwamen in de eerste groep duidelijk frequenter voor. Als oorzaak van de hogere frequentie van osteoporose en ook het reeds in eerdere studies vastgestelde hoge risico van heupfracturen bij mannen met erectiestoornissen wordt een laag gehalte van vrij testosteron aangegeven.

Het testosterongehalte is inderdaad direct verbonden met het vermogen tot het opwekken van erecties. Bij een laag testosteron wordt ook de botaanmaak nadelig beïnvloed. Dit lijdt tot osteoporose en het grote risico op botfracturen (vooral heupfracturen).

Voor de onderzoekers was het de reden om bij mannen met erectiestoornis ook een systematisch onderzoek te doen naar de botdichtheid. Dit advies zou inderdaad kunnen worden overgenomen.

Lees over erectiestoornissen

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op