Heb ik erectieproblemen omdat ik dikker ben geworden?

‘Ik heb steeds vaker problemen met de erectie. Is dat omdat ik dikker ben geworden? Ik krijg de erectie moeilijker en soms wordt hij halverwege minder stijf. Afgelopen jaar ben ik namelijk 10 kilo aangekomen nadat ik met pensioen ben gegaan.’ Deze vraag ontvingen we van een van onze lezers. Dr. Herman Leliefeld geeft antwoord op deze ‘vraag van de maand’.

Geachte heer, U vraagt zich af waarom u last heeft van een erectiestoornis. U geeft aan dat u met pensioen bent sinds een jaar en te maken heeft met een gewichtstoename van 10 kg. U vraagt zich af of deze gewichtstoename de oorzaak zou kunnen zijn van de erectieproblemen.

Hoger risico op problemen door leeftijd

Om die vraag goed te kunnen beantwoorden, zou ik wel wat meer gegevens van u moeten hebben. Maar ik ga er maar vanuit dat u ouder dan 65 jaar bent. Alleen al uw leeftijd is een duidelijk risico op een erectiestoornis. Tenminste 40 procent van uw leeftijdsgenoten heeft last van enige vorm van een erectiestoornis.

Toename gewicht na pensioen

Ja en dan dat gewicht: mannen kennen twee periodes gedurende welke zij in gewicht toenemen. In de eerste jaren nadat zij zijn gaan trouwen of samenwonen en na hun pensioen. Na het pensioen lopen mannen het risico op gewichtstoename doordat zij minder gaan bewegen, meer gaan eten en meer alcohol gebruiken nu zij meer vrije tijd hebben. Misschien herkent u dit?

Het gevaar van buikvet

Een verklaring voor de erectiestoornis in combinatie met fors gewichtstoename is het dalen van het hormoon Testosteron. Dit komt doordat het buikvet het Testosteron omzet in oestrogeen.

Hoe staat het met uw BMI?

Mogelijk had u al een zeker overgewicht en bent u nu obees geworden. We spreken van obees als uw BMI boven de 30 is gestegen. Dan neemt het risico op een te laag Testosteron verder toe. U berekent uw BMI met deze formule. BMI = gewicht (in kilogram) : lengte in het kwadraat (in meter)

Andere lichamelijke en psychische factoren

Een aantal andere bijkomende risicofactoren voor een erectiestoornis kunnen zijn:

  • roken
  • slechte cholesterol waarde
  • hoge bloeddruk en
  • suikerziekte.

Ook kunnen met de pensionering eventueel psychische factoren ontstaan die tot een erectiestoornis bijdragen. U heeft immers een ander soort leven gekregen dat een andere instelling vergt, hetgeen niet voor iedereen makkelijk is te accepteren.

Vaak een combinatie van factoren

Een erectiestoornis kan dus vele oorzaken hebben, die vaak ook tezamen optreden. Vermoedelijk is die 10 kg niet de oorzaak maar mogelijk een van de oorzaken. En dan heb ik het gebruik van medicamenten nog niet eens genoemd.

Voorbode van hart- en vaatziekten

Voorts is het van belang te weten dat een erectiestoornis soms een voorbode kan zijn van hart- en vaatziekten. De bloedtoevoer voor de erectie gaat immers via bloedvaten die kleiner en smaller zijn dan de bloedvaten naar het hart.

Gezonder leven

Tenslotte dit: het is raadzaam om uw lifestyle eens goed te bekijken en te zien wat u eraan kunt verbeteren. We weten bijvoorbeeld dat een gewichtsverlies van 10-15 procent het Testosteron met 6 nmol/l kan doen stijgen. Dat is ook nog eens goed voor uw gewrichten, die bij overgewicht sneller verslijten.

Met vriendelijke groet, Dr. Herman Leliefeld

 

Hoe ernstig zijn uw erectieproblemen? Doe de zelftest

Lees verder over erectieproblemen

 

Heeft u een suggestie voor de ‘vraag van de maand’? Bijvoorbeeld over plasklachten, prostaat, erectie, testosteron, prostaatkanker of een ander urologisch onderwerp? Mail uw vraag aan de redactie via info@andros.nl ovv vraag van de maand. Als uw vraag wordt geselecteerd, dan wordt deze als ‘vraag van de maand’ anoniem geplaatst.

 

Dr. Herman Leliefeld Andros Clinics
Auteur: Dr. Herman Leliefeld is uroloog en in het bijzonder gespecialiseerd in testosterontekort en erectiestoornissen, waar hij over adviseert, spreekt en schrijft.
Laatste update: 22 april 2021

Neem contact met ons op