Erectieproblemen door medicijnen, is daar iets aan te doen?

Dr. Herman Leliefeld Andros Clinics
10 december 2021

‘Erectieproblemen door het gebruik van medicijnen, is daar iets aan te doen?’ vraagt een van onze lezers zich af. Onze uroloog dr. Herman Leliefeld geeft antwoord op deze ‘vraag van de maand’.

Oorzaken van erectieproblemen

Een erectiestoornis kent vele oorzaken. Deze oorzaken zijn onder te verdelen in organische, psychische en gecombineerd organisch/psychische en sociale oorzaken.

Erectie: een gecompliceerd mechanisme

Er zijn zoveel oorzaken aan te wijzen omdat het erectiemechanisme zelf gecompliceerd verloopt met bijdragen van de bloedcirculatie, het zenuwstelsel, de hormoonbalans, de tastzin, de reuk en onder meer de juiste mindset en omgeving. Alles wat deze factoren negatief kan beïnvloeden, kan leiden tot een erectiestoornis, in geringe of grote mate.

Erectiestoornissen als bijwerking

Het gebruik van sommige medicamenten kan ook een negatieve invloed hebben op het ontstaan van een erectie/zaadlozing. Enkele in dit opzicht “beruchte” medicijnen zijn: antidepressiva, middelen tegen hoge bloeddruk met name de zgn bèta-blokkers, sommige plaspillen, spironolacton, cytostatica (middelen tegen kanker) en finasteride.

Het moet daarbij gezegd worden dat deze middelen niet bij iedereen dezelfde bijwerkingen op de seksualiteit hebben, maar dat dat per individu kan verschillen. Het werkingsmechanisme d.w.z. de manier waarop deze medicamenten de seksualiteit negatief beïnvloeden is niet altijd duidelijk. Bijwerkingen staan te lezen in de bijsluiter met tevens de kans waarop het kan plaatsvinden.

Bespreek uw erectieproblemen

Vaak kan niet gestopt worden met de voorgeschreven medicijnen. Soms zijn er wel alternatieven beschikbaar die mogelijk andere bijwerkingen hebben, een verandering van betablokker bijvoorbeeld. Bespreek het daarom met uw huisarts of specialist als u erectieproblemen ervaart door geneesmiddelen. Ook al is het ongemakkelijk om erover te beginnen. Soms kan een erectiemiddel een oplossing zijn. Daarbij moet echter goed gelet worden op het gehele medicijngebruik aangezien een erectiemiddel niet met elk andere geneesmiddel gecombineerd kan worden.

 

Lees verder over erectieproblemen

 

Heeft u een idee voor ‘vraag van de maand’?

Heeft u een vraag die ‘vraag van de maand’ zou kunnen zijn? Bijvoorbeeld over plasklachten, prostaat, erectie, testosteron of prostaatkanker? Mail uw vraag aan onze redactie via info@andros.nl onder vermelding van ‘vraag van de maand’. De ‘vraag van de maand’ wordt anoniem gepubliceerd.

Dr. Herman Leliefeld Andros Clinics
Auteur: Dr. Herman Leliefeld is uroloog en in het bijzonder gespecialiseerd in testosterontekort en erectiestoornissen, waar hij over adviseert, spreekt en schrijft.
Laatste update: 10 december 2021

Neem contact met ons op