Kan een vacuümpomp helpen bij erectieproblemen?

Andros Clinics logo
26 maart 2017

Door mijn diabetes type 2 kan ik geen goede erectie meer krijgen. Een erectiepil is geen optie vanwege hartproblemen. Nu zag ik op internet een penisvacuümpomp voor € 11,-, terwijl deze bij een arts veel meer kost. Hoe werkt een vacuümpomp en waarin zit het prijsverschil? Deze vraag werd voorgelegd aan Rob Kohlen, coördinerend verpleegkundige bij de Andros Clinics.

Rob Kohlen antwoordt:

‘De vraag of een penisvacuümpomp van € 11,- goed is, kan ik niet beoordelen zonder deze te zien. Wel is bekend dat sommige vacuümpompen handmatig werken of een motor hebben die niet begrensd is. Het gevaar bestaat dat de zwellichamen van de penis daarmee te veel worden opgepompt en daardoor worden beschadigd. De vacuümpomp waarmee wij werken heeft een motor die begrensd is, waarbij de vacuümdruk nooit te hoog kan oplopen. Een vacuümpomp van € 11,- kan deze veiligheid nooit bieden.

Hoe werkt een vacuümpomp?

‘De vacuümpomp is een holle buis (cilinder) met een pomp aan de bovenkant en aan de onderkant een elastische drukring. De man kan de cilinder om zijn penis doen. Door een vacuüm te creëren, vullen de zwellichamen met bloed en komt er een erectie tot stand. Zodra er een goede erectie is ontstaan, kan de pomp verwijderd worden maar blijft de drukring onderaan de basis van de penis zitten. Deze zorgt ervoor dat de erectie in stand wordt gehouden. De drukring mag maximaal een half uur blijven zitten.’

Hoe effectief is een vacuümpomp?

‘Bij ons is het mogelijk dat mannen een vacuümpomp een maand uitproberen na instructie door een verpleegkundige. Hiervoor betalen ze € 100,- borg. Blijkt de pomp niet goed te bevallen, dan kunnen ze deze retourneren en krijgen ze de borg terug. Besluiten ze de pomp aan te schaffen, dan betalen ze in totaal € 249,- voor de pomp. Uit studies blijkt dat met behulp van een vacuümpomp 76% van de gebruikers weer normaal gemeenschap heeft. Van deze groep is 85% tevreden met het resultaat. Verder is aangetoond dat 70% van alle mannen met diabetes weer goede erecties kunnen opwekken met een vacuümpomp. Daardoor is het herstel van een normaal sexleven mogelijk, zelfs op hogere leeftijd, en bij mensen met een minder goede lichamelijke gezondheid / conditie of zelfs lichamelijke beperkingen.

Lees meer over erectieproblemen

Andros Clinics logo
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op