Verband erectieproblemen en het later optreden van hart- en vaatziekten

Dr. Herman Leliefeld Andros Clinics
19 december 2016

Voor het Tijdschrift voor Urologie schreef onze specialist Herman Leliefeld een artikel over het verband tussen erectiestoornissen en het later optreden van hart- en vaatziekten. Uit het artikel blijkt dat er een duidelijk verband bestaat tussen het optreden van een erectiestoornis en het optreden van hart- en vaatziekten. Daaraan wordt niet meer getwijfeld.

Anders gezegd: als een man een erectiestoornis heeft, is de kans groter dat hij in de nabije toekomst ( 2-5 jaar) een hartinfarct ontwikkelt dan wanneer hij geen erectieprobleem heeft. Deze relatie is vooral een statische relatie. Maar hoe deze relatie kan worden verklaard, is nog verre van opgehelderd.

De Amerikaanse Vereniging voor Urologie (AUA) en de International Society of Sexual Medicine(ISSM) hebben in 2016 het onderzoek en de behandeling van seksuele disfuncties daarom tot hun topprioriteit verklaard ter verbetering van de urologische gezondheid en om beter inzicht te verkrijgen in het verband tussen die erectiestoornis en hart- en vaatziekten.

Dat onderzoek spitst zich toe op de werking van de binnenbekleding van de bloedvaten (het endotheel) , de werking van de spierwand van de bloedvaten, de invloed van het zenuwstelsel en de hormonen met name het testosteron. Dit artikel gaat dieper in op al die facetten en is een samenvatting van een zeer uitgebreid Engelstalig artikel dat onlangs is verschenen en waaraan door 12 auteurs is gewerkt. Lees verder in Tijdschrift voor Urologie.

Lees meer over erectieproblemen

Dr. Herman Leliefeld Andros Clinics
Auteur: Dr. Herman Leliefeld is uroloog en in het bijzonder gespecialiseerd in testosterontekort en erectiestoornissen, waar hij over adviseert, spreekt en schrijft.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op