Is alcohol slecht voor de prostaat?

‘Is alcohol slecht voor de prostaat?’ vraagt een van onze lezers zich af. Uroloog professor Frans Debruyne geeft antwoord op deze ‘vraag van de maand’.

Het antwoord op deze vraag is inderdaad positief: alcohol is slecht voor de prostaat. Er is namelijk een relatie tussen (te) veel alcohol en prostaatkanker. Dit is onder anderen naar voren gekomen in een in 2018 gepubliceerde studie in het wetenschappelijk tijdschrift Cancer Prevention Research.

Al bij meer dan 7 glazen per week een hoger risico

Het gaat om een in een Amerika uitgevoerde weliswaar kleine studie waarin werd vastgesteld dat mannen met een alcoholverleden (meer dan 7 glazen/week) een 3x grotere kans hebben op de ontwikkeling van prostaatkanker. Het gaat dan niet alleen gewoon om prostaatkanker maar om een meer agressieve vorm van prostaatkanker. Het maakte hierbij niet uit of het alcoholgebruik had plaatsgevonden tijdens de jonge leeftijd van de man (bijvoorbeeld tussen 15 – 30 jaar) dan wel het op latere leeftijd opgetreden alcoholgebruik.

Frequenter en een meer agressieve vorm

Hoe de relatie tussen prostaatkanker en alcoholgebruik precies ligt is niet bekend. Wel is het bekend dat hormonaal gevoelige kwaadaardige aandoeningen (zoals ook borstkanker) wel frequenter optreden en een meer agressieve vorm aannemen, als er in het verleden bij de betrokkene veel alcohol is gebruikt of nog steeds wordt gebruikt. Wat dat betreft is het toch opletten met (te veel) drinken.

Lees verder over prostaatklachten

Lees over prostaatkanker

Heeft u een suggestie voor de ‘vraag van de maand’? Bijvoorbeeld over plasklachten, prostaat, erectie, testosteron, prostaatkanker of een ander urologisch onderwerp? Mail uw vraag aan de redactie via info@andros.nl ovv vraag van de maand. Als uw vraag wordt geselecteerd, dan wordt deze als ‘vraag van de maand’ anoniem geplaatst.

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 16 mei 2022

Neem contact met ons op