Kan je zelf je prostaat checken?

Paul Kil is medisch directeur en uroloog bij Andros Clinics
23 november 2022

Vrouwen leren hoe ze zelf hun borsten in de gaten kunnen houden. Maar hoe zit dat met mannen en hun prostaat? ‘Zelf de prostaat checken is helaas niet mogelijk.’ vertelt dr. Paul Kil, medisch directeur en uroloog van Andros Clinics. ‘Ook merken mannen zelf vrijwel nooit iets van een beginnende prostaatkanker omdat klachten meestal pas laat ontstaan.’

Aan prostaatkanker sterven 3.000 mannen per jaar, dat is net zoveel als vrouwen die aan borstkanker sterven. Voor beide kankers geldt: hoe vroeger je het ontdekt, hoe beter het is te behandelen en als het eenmaal is uitgezaaid is genezen niet meer mogelijk. Maar het opmerken van kanker in de borst en de prostaat is heel verschillend: een verandering in de prostaat kan een man zelf niet voelen en er is voor prostaatkanker geen bevolkingsonderzoek.

Prostaatkanker kan wel opgemerkt worden door het PSA te meten in het bloed. PSA is een eiwit dat de prostaat afgeeft. ‘Een eerste PSA meting gebeurt bij de huisarts. Er zijn ook zelftests voor PSA verkrijgbaar maar die raad ik niet aan want bij PSA meten hoort de juiste toelichting en aanvullend onderzoek’, aldus dr. Kil. Als het PSA te hoog is, dan is er iets met de prostaat aan de hand. Dat kan prostaatkanker zijn. Onderzoek door de uroloog is dan nodig om de prostaatkanker op tijd te ontdekken.

Kil licht toe: ‘Onder de 50 jaar komt prostaatkanker nauwelijks voor. Wat we merken is dat mannen boven de 50 niet stil staan bij prostaatkanker omdat ze zich gezond voelen. En dat is precies wat prostaatkanker zo verraderlijk maakt: dat je deze ziekte zelf te vaak te laat opmerkt. Daarom is Movember, het jaarlijks in november aandacht te vragen voor prostaatkanker, zo belangrijk.’

Lees meer over prostaatkanker

Lees meer over PSA

Paul Kil is medisch directeur en uroloog bij Andros Clinics
Auteur: Dr. Paul Kil is uroloog en medisch directeur van Andros Clinics. Tevens is hij auteur van diverse boeken over (prostaat-)kanker.
Laatste update: 23 november 2022

Neem contact met ons op