Finasteride vermindert de kans op het risico van blaaskanker

Finasteride (5-alpha reductase inhibitor/proscar) is een medicijn dat wordt gebruikt bij plasklachten (Lower Urinary Tract Symptoms – LUTS). Deze klachten ontstaan door een goedaardige vergroting van de prostaat. Bij langdurig gebruik van finasteride wordt de prostaat kleiner en verdwijnen of verbeteren de plasklachten.

Er is in 2016 een studie verschenen in het leidend wetenschappelijke tijdschrift European Urology waarin wordt vastgesteld dat mensen die langdurig finasteride gebruiken minder kans hebben op het optreden van blaaskanker dan mensen die dit niet gebruiken. Het verschil tussen de twee groepen was 37% minder blaaskanker in het voordeel van de finasteride gebruikers. De analyse werd uitgevoerd op meer dan 72.000 mensen die in Amerika deelnamen aan een screening studie voor prostaat- , long-, darm- en ovariumcarcinoom (de zgn. PLCO studie).

Het zou mooi zijn als deze studie wordt bevestigd door aanvullend onderzoek. Dit zou betekenen dat finasteride, dat dus veel wordt gebruikt voor goedaardige prostaatvergroting, een bijkomstig gunstig effect zou hebben.

Lees verder over vergrote prostaat

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op