Wat is het verschil tussen een operatiecentrum in een zelfstandig behandelcentrum en een operatiecentrum in een ziekenhuis?

Dr. Erik Arendsen Uroloog Andros Clinics
20 maart 2019

“Wat is het verschil tussen een operatiecentrum in een zelfstandig behandelcentrum en een operatiecentrum in een ziekenhuis?” Vraagt een van onze lezers zich af. Onze uroloog dr. Erik Arendsen geeft antwoord op deze ‘vraag van de maand’.

Zelfstandig behandelcentrum versus ziekenhuis

Een zelfstandig behandelcentrum specialiseert zich vaak in één bepaalde aandoening waardoor er specialisten werken met veel ervaring en kennis. Daartegenover staat dat er in een ziekenhuis meer specialismen aanwezig zijn die met elkaar kunnen samenwerken. Ook is er in een ziekenhuis een Intensive Care aanwezig.

Omdat er geen Intensive Care aanwezig is kan niet iedereen in een zelfstandig behandelcentrum geopereerd worden. Per cliënt zal worden gekeken of een behandeling in het zelfstandig behandelcentrum mogelijk is. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de ASA – classificatie waarin een cliënt valt.

ASA-classificatie

De ASA-classificatie, bestaande uit vier schalen, is een risico-inschatting op basis van eventuele bestaande aandoeningen, medicatiegebruik en andere gezondheidsfactoren. In een zelfstandig behandelcentrum kunnen alleen patiënten met een ASA 1 (volledig gezond) en ASA 2 (lichte aandoeningen waar eventueel medicatie voor wordt genomen) worden behandeld. Cliënten met een pacemaker, ICD of coronaire stent of cliënten die recent een hartinfarct of beroerte hebben gehad kunnen dan ook niet in een zelfstandig behandelcentrum behandeld worden.

Heeft u een idee voor ‘vraag van de maand’?

Heeft u een vraag die ‘vraag van de maand’ zou kunnen zijn? Bijvoorbeeld over plasklachten, prostaat, erectie, testosteron of prostaatkanker? Mail uw vraag aan onze redactie via info@andros.nl onder vermelding van ‘vraag van de maand’. De ‘vraag van de maand’ wordt anoniem gepubliceerd.

Dr. Erik Arendsen Uroloog Andros Clinics
Auteur: Drs. Erik Arendsen is uroloog en grondlegger van het Centrum voor Blaaspijnsyndroom, dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste centrum op dit gebied.
Laatste update: 20 maart 2019

Neem contact met ons op