Uroloog Naderi werd geïnterviewd over kruis incident Tadić

Drs. Nader Naderi Uroloog Andros Clinics
4 november 2021

RTL Nieuws interviewde onze uroloog Nader Naderi naar aanleiding van het kruis incident van Tadić tijdens de wedstrijd Ajax-Borussia Dortmund. Dušan Tadić ramde na een goal snoeihard met zijn kruis tegen de doelpaal. ‘Hoe gevaarlijk is zoiets?’ vroeg RLT Nieuws.

Uroloog Nader Naderi van Andros Clinics ziet regelmatig mensen in de kliniek die ongelukjes hebben gehad zoals Tadić gisteravond. ‘De bekendste is de val op de fietsstang of ongelukken bij vecht- en balsporten’, zegt hij.

Tadić scoorde gisteravond de gelijkmaker voor Ajax, maar van juichen kwam het maar half, omdat hij met één hand en met vertrokken gezicht naar zijn edele delen greep. Uroloog Naderi keek ook naar de wedstrijd en spoelde het moment van Tadić achteraf zelfs een paar keer terug om te kijken wat er nou precies gebeurde. ‘Dit was een stomp trauma zoals we dat noemen. Hij kwam met zijn kruis tegen de paal van het doel.’

Er bestaat namelijk ook zoiets als scherp trauma, maar dat gebeurt wanneer iemand met bijvoorbeeld een mes of een scherp voorwerp gewond raakt aan de genitaliën.

Hoe erg een klap, schop of trap in je kruis is, hangt af van of er een inwendige bloeding optreedt. “De bal is gemaakt van heel zacht weefsel en als het kapsel waar de bal aan hangt scheurt, dan is dat heel gevaarlijk”, zegt Naderi. “Dan kan er een bloeding optreden in de testikel en dat kan aanleiding zijn voor destructie van het weefsel. Bij een bloeding moet je geopereerd worden.”

Een bloeding zou er namelijk voor kunnen zorgen dat er geen sperma of hormonen meer worden aangemaakt en in het ergste geval dat een bal verloren gaat. Dat betekent niet dat je meteen onvruchtbaar bent. “Daar heeft de natuur al aan gedacht en daarom hebben we niet één maar twee ballen.”

Tadić zelf kon na de wedstrijd nog wel lachen. Op de vraag: ‘Hoe is het met je zaakje?’, antwoordde hij: ‘Goed, ik ben sterk daar’.  Naderi benadrukt hoe belangrijk het is om meteen naar je huisarts of een uroloog te gaan als je een harde klap in je kruis hebt gehad.  ‘Een uroloog gaat dan kijken, voelen en mogelijk een echo doen. Dat zou ik nu bij Tadić ook meteen doen als ik zijn arts was.’

Op sociale media verschenen veel steunbetuigingen aan de voetballer, van zowel mannen als vrouwen. Maar kan je als vrouw wel begrijpen hoe het is om zo in je kruis geraakt te worden? ‘Eigenlijk niet’, zegt Naderi. ‘De pijnbeleving is bij mannen nou eenmaal anders dan bij vrouwen. Het is bij mannen niet alleen de pijn, maar ook de dreiging dat je seksuele imago wordt aangetast.’

Artikel op RTL Nieuws

Bekijk uroloog Nader Naderi

Drs. Nader Naderi Uroloog Andros Clinics
Auteur: Drs. Nader Naderi is uroloog en verricht Rezum behandelingen bij prostaatvergrotingen. Zijn bijzondere interesses zijn innovatie en zorg op maat.
Laatste update: 4 november 2021

Neem contact met ons op