Urologie ontwikkelingen 2015

Op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Urological Association (AUA) van 15-19 mei 2015 in New Orleans stond mannengezondheid centraal in vele discussies. Uiteraard hadden veel sessies te maken met goedaardige prostaatvergroting en zelfs nog meer met prostaatkanker.

Vergrote prostaat

Het nieuws op het gebied van goedaardige prostaatvergroting was de verdere verfijning van lasertechnologie voor de operatieve behandeling van deze afwijking. Verder zijn er ook andere vaporisatietechnieken, zoals vaporisatie met stoom en waterinjectie, voorgesteld. Ook embolisatie van de prostaat als behandeling van de plassymptomen van goedaardige prostaatvergroting werden besproken, hoewel dit meer door de radioloog dan de uroloog wordt toegepast. Hoe dan ook er wordt nog altijd technische vooruitgang bereikt, hoewel ook behandeling van goedaardige prostaatvergroting met medicijnen niet achterwege blijft.

Er werd veel aandacht geschonken aan de combinatie van medicijnen die de blaas tot rust brengen en de prostaat “ontspannen”. Deze medicamenteuze therapie is vrij eenvoudig toe te passen en geeft bij goede indicatiestelling uitstekende resultaten.

Prostaatkanker

Bij prostaatkanker stonden, naast de technische vooruitgang, ook de nieuwe medicamenteuze behandelingen centraal. Technische vooruitgang wordt bereikt door verdere verfijning van robot-geassisteerde radicale prostaatverwijdering, een operatie die ook in Nederland veel en goed wordt uitgevoerd. De techniek staat blijkbaar voor niets en de vooruitgang in het gebruik van instrumenten en verbetering van de visibiliteit tijdens de ingreep waren toch weer opmerkelijk.

Ook het uitgezaaid, hormoonresistent prostaatcarcinoom stond prominent op de agenda omdat vooral de nieuwe medicijnen, de zogenaamde super-antiandrogenen, een duidelijke verbetering van de overleving van deze patiënten teweeg brengen. Ook de vroege en gecombineerde toepassing van chemotherapie werd uitvoerig besproken. Ook deze benadering bereikt een significante levensverlenging.

Testosteron

Voor de ouder wordende man was algemene mannengezondheid een centraal thema. Hierbij werd opnieuw uitvoerig gediscussieerd over de voor- en nadelen van testosteronsuppletie therapie bij mannen die bij het ouder worden symptomen blijken te hebben van een tekort aan testosteron. Het komt er op neer dat veel mannen bij een juiste indicatiestelling hiervan voordeel hebben en dat deze therapie, indien juist voorgeschreven, toch zonder noemenswaardige complicaties kan worden toegepast. Het was duidelijk dat in Amerika testosterongebruik toch nog te veel ongecontroleerd wordt gebruikt, iets wat in Nederland niet het geval is.

Mannen en levensstijl

Daarnaast werd er ook veel aandacht geschonken aan levenskwaliteit, levensstijl en levensfunctieverbetering door vooral dieetmaatregelen, veel beweging en het fit (trachten te) houden van het lichaam door optimalisering van de fysische conditie. Een goede fysische conditie bij de ouder wordende man gaat uiteraard gepaard met minder algemene hinderlijke afwijkingen maar ook met minder voorkomen van kanker, erectiestoornissen, prostaatplasklachten etc. Er werd vooral in de sessie over de algemene mannengezondheid veel aandacht aan deze fysische, fitte conditie geschonken.

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op