Veganistisch dieet en kanker

Een veganistisch dieet is gekenmerkt door het volledig vermijden van dierlijke producten inclusief vlees, eieren en melk (-producten). Een veganistisch dieet bevat voldoende voedingsproducten die een mens dagelijks nodig heeft en bevordert ook de algemene gezondheid. Een vegetarisch dieet sluit daar dicht bij aan.

De vraag is echter ook of een dergelijk dieet, dat ongeveer door 2% van de bevolking wordt gevolgd, ook goed is om kanker te voorkomen. Dit zou het geval kunnen zijn maar is door onderzoek nog niet echt wetenschappelijk bewezen. Een recente meta-analyse van alle studies over deze vraag zou algemeen gesproken wel een reductie van het voorkomen van kanker aantonen. Dit was ook de uitkomst van twee grote zgn. cohort studies namelijk ’the EPIC-Oxford study’ and ’the Adventist Health Study (AHS)’ waarin vele duizenden mensen werden gevolgd.

Echter, als de gegevens geanalyseerd worden, rekening houdend met andere lichaamsfactoren zoals overgewicht (BMI: Body Mass Index), dan verdwijnen deze voordelen. Ook het voorkomen van prostaatkanker zou verminderen door veganistisch dieet maar dit was alleen het geval voor blanke mannen.

Er is dus algemeen genomen een kans dat veganistisch – vegetarisch dieet de incidentie van kanker vermindert maar de algemene conclusie moet toch nog zijn dat dit nog niet echt op significante wijze wetenschappelijk is bewezen.

Bron: Cancer Therapy Advisor

Lees verder over prostaatkanker

Meer over leefstijl en prostaatkanker

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 25 oktober 2018

Neem contact met ons op