Onderzoek naar prostaatkanker en verrijkte voeding

Andros Clinics logo
22 februari 2019

Onderzoekers van de Erasmus MC bestuderen de invloed van speciaal gekweekte groentes en fruit op langzaam groeiende prostaatkanker. DUOS besteedde vorig jaar al aandacht aan deze studie die inmiddels nog verder is ontwikkeld.

Het bedrijf Vers+ stelt per seizoen dozen samen met fruit en groente, en levert deze aan een deel van de deelnemers. Dit gezonde dieet zou moeten zorgen voor een vertraagde ontwikkeling van prostaatkanker en vooral voor het gezonder maken van het hele lichaam, zo publiceerde het AD.

Gaston Remmers, oprichter van Platform Patiënt en Voeding, heeft urologen, investeerders en groentetelers samengebracht om de beste voeding op te stellen voor prostaatkankerpatiënten. Een teler aangesloten bij de stichting, Jan van Heijningen, vertelt dat meer dan dertig groenterassen stoffen bevatten die goed kunnen zijn voor prostaatkankerpatiënten. Bijvoorbeeld een peenras met veel bètacaroteen, wat het lichaam helpt met vitamine A aanmaken.

Deze gezondere groenterassen zijn wel vaak duurder, of groeien langzamer dan de minder gezondere varianten. Bij de normale verkoop kiezen telers daarom meestal voor groenterassen die per stuk goedkoper zijn. Anders lopen ze het risico om klanten te verliezen.

Bewezen werking groentedieet

In het voedingspatroon dat is ontwikkeld bij de stichting, is onderscheid gemaakt in:
• Voedingsstoffen waarvan bewezen is dat ze goed zijn.
• Producten waarvan het belangrijk is ze te eten wanneer je kanker hebt.
• Voedsel waarvan het aannemelijk is dat ze helpen, maar waarvan het nog niet helemaal bewezen is.

Op deze manier kan de beste voeding voor prostaatkankerpatiënten makkelijker worden aanbevolen door artsen. In het onderzoek van Erasmus MC worden deelnemers met prostaatkanker door middel van loting verdeeld in drie groepen. De eerste groep ontvangt de pakketten van Vers+. De tweede groep volgt hetzelfde gezonde dieet, maar koopt zelf de benodigdheden. De laatste groep deelnemers eet volgens de Schijf van Vijf.

Lees verder over prostaatkanker

(lees: Start voedingsstudie speciaal ontwikkelde versproducten)

Bron: Stichting Duos

Andros Clinics logo
Laatste update: 22 februari 2019

Neem contact met ons op