Onze uroloog dr. Herman Leliefeld in Tijdschrift voor Urologie

Andros Clinics logo
18 augustus 2017

Tijdschrift voor Urologie publiceert een artikel van onze uroloog dr. Herman Leliefeld. Het artikel heet “Basaal wetenschappelijk bewijs voor de link tussen erectiele disfunctie en cardiometabole disfunctie”.

De term erectiele disfunctie (ED) wordt tegenwoordig gebezigd in zowel de medische wetenschappelijke literatuur als de lekenpers en wordt doorgaans wel begrepen als een term die wijst op een stoornis van de seksualiteit. De klinische implicaties van de term ED zijn echter zeer talrijk en zijn vermoedelijk minder goed begrepen. ED wordt gedefinieerd als ‘het voortdurend of terugkerend onvermogen om een adequate erectie te verkrijgen en te handhaven, voldoende voor voltooiing van de geslachtsgemeenschap’ [2]. Daarmee is ED goed afgegrensd van vele andere seksuele stoornissen. De term ED beschrijft een symptoom, zonder daarbij aan te geven bij welke ziekte het symptoom hoort.

Toch heeft ED een duidelijk verband met bekende ziekten, zoals DM2, hypertensie en perifere vaatafwijkingen [3]. Cardiovasculaire en metabole ziekten (CVMZ) hebben een zeer sterke link met ED, en talrijke studies hebben deze associatie aangetoond. Lees hele artikel via link:

https://link.springer.com/article/10.1007/s13629-016-0160-1/fulltext.html

tijdschrift voor urologie publicaties Andros artsen

 

Andros Clinics logo
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op