Hoogtepunten 2022, opnieuw bewogen jaar

Andros Clinics logo
16 december 2022

Terugblik op 2022, opnieuw een bewogen jaar voor Andros Clinics!Hoogtepunten in 2022 in het jaaroverzicht van Andros Clinics

Andros.nl, 1e toegankelijke kliniekwebsite in Nederland

Bij het bouwen van de website andros.nl gingen we de uitdaging aan om als eerste kliniek in Nederland een digitaal toegankelijke website te realiseren. En dat is gelukt! Andros.nl is de eerste kliniekwebsite die voldoet aan WCAG 2.1 AA en het Waarmerk Drempelvrij haalde. Een waarmerk dat ook slechts 1 ziekenhuis heeft.

Lancering Andros App

In 2022 lanceerden we de Andros app. Om patiënten nog beter te informeren, naast de informatiebrochures en MijnAndros. De Andros app meldt op het juiste moment wat er nodig is en wat er gaat gebeuren, voor, tijdens en na de afspraak. Op dit moment wordt de app al gebruikt voor de afspraken sterilisatie, MRI en MRI Fusie biopsie. Het aanbod via de app zal steeds verder worden uitgebreid.

Opnieuw wetenschappelijke publicaties

European Urology publiceerde het artikel ‘A Prospective Multicenter Comparison Study of Risk-adapted Ultrasound-directed and Magnetic Resonance Imaging–directed Diagnostic Pathways for Suspected Prostate Cancer in Biopsy-naïve Men’ met Frans Debruyne en Jos Immerzeel als coauteurs.

Het wetenschappelijke tijdschrift BMC Urology publiceerde het artikel ‘The efficacy and safety of intravesical chondroitin sulphate solution in recurrent urinary tract infections’ van uroloog Erik Arendsen. Tijdschrift voor Urologie publiceerde een artikel over het mannelijke bekken van de aan Andros Clinics verbonden bekkenfysiotherapeut Carel Jan van der Heide.

Ook werd bij Andros in 2022 onder leiding van Theo de Reijke een wetenschappelijk onderzoek opgestart naar ‘Welke active surveillance patiënt heeft te zijner tijd een actieve behandeling nodig? Zijn er voorspellende waarden?’

Introductie Rezum behandeling bij vergrote prostaat

Rezum behandelt de vergrote prostaat met stoom om plasklachten op te lossen. Het is een nieuwe behandeling in Nederland die nu nog in zeer beperkte mate en alleen door Andros Clinics en één ziekenhuis wordt aangeboden. In andere landen wordt Rezum al een aantal jaren toegepast. Rezum is een dagbehandeling met minimale kans op erectiestoornissen of droog klaarkomen.

Risicocheck prostaatkanker gelanceerd, al meer dan 60.000 keer bezocht

Via de online risicocheck prostaatkanker krijgen mannen informatie die is afgestemd op hun leeftijd, familiaire belasting en afkomst. Naast dat de informatie gericht is, wordt de informatie ook gedoseerd op een chat-achtige wijze gepresenteerd. Dat maakt dat de bezoeker zelf het tempo en de route kan bepalen. De vraag hiernaar bleek groot: binnen 2 maanden werd de risicocheck meer dan 60.000 keer bezocht.

HoLEP laser bij vergrote prostaat met Spaarne Gasthuis

Een prostaatoperatie met de HoLEP laser is een definitieve oplossing voor een sterk vergrote prostaat, waarbij de prostaat van binnen volledig wordt uitgepeld. Het Andros OK-team onder leiding van uroloog Oncko Van Vierssen Trip verricht deze prostaatoperaties in het Spaarne Gasthuis. Een unieke samenwerking, waar het beste van Andros met het beste van het Spaarne Gasthuis wordt samengebracht.

Eigen radiologie afdeling in oprichting

De komst van professor Jelle Barentsz bracht de ambitie ‘een eigen radiologie afdeling starten’ een stap dichterbij. Inmiddels wordt de afdeling steeds verder vormgegeven en kan deze in 2023 echt van start gaan.

Blijven leren en verbeteren

Verbeteren en blijven leren zit in ons DNA. Ook in 2022 werd er weer volop verbeterd en geleerd. Naast individuele trainingen waren er teamtrainingen zoals communicatietrainingen, klinische lessen en meer.

ZKN audit behaald

Opnieuw behaalden we de ZKN audit! De auditor toetste de kwaliteit van Andros. Ons beleid werd bestudeerd en onze medewerkers bevraagd. Met een prachtig resultaat! Dankzij ons scherpe oog voor kwaliteit en veiligheid was er geen enkele tekortkoming, laat staan een kritische tekortkoming.

MDO prostaatkanker uitgebreid met Amsterdam UMC en Radboudumc

Het MDO, multidisciplinair overleg, is uitgebreid met specialisten uit het Amsterdam UMC en Radboudumc. Deskundigen uit verschillende beroepsgroepen zoals urologen, radiotherapeut, radioloog en patholoog bespreken hierin onderzoekuitslagen en mogelijke behandelingen van elke prostaatkankerpatiënt.

EAU rijkt borstbeeld uit aan Andros oprichter prof. Debruyne

Professor Frans Debruyne, oprichter en voormalig medisch directeur van Andros Clinics, werd bij de opening van het 50e congres van de EAU geprezen voor zijn bijdragen aan de European Association of Urology. Tijdens het jaarlijkse congres sprak het EAU-bestuur haar grote waardering uit middels het onthullen van een bronzen buste van Debruyne. Dit borstbeeld zal worden geplaatst op het centrale EAU kantoor.

Andros Arnhem werd verbouwd

De kliniek in Arnhem werd uitgebreid en kreeg een nieuwe look. Met nieuwe spreekkamers en een tweede wachtkamer kunnen we nu meer patiënten ontvangen. Ook zijn de eerste stappen gezet om Andros Clinics Den Haag te verhuizen naar een nieuwe, nog te verbouwen, locatie in Rijswijk.

Nieuw EPD ‘Emma’

Eind 2022 nam Andros een nieuw EPD, Elektronisch Patiënten Dossier, in gebruik genaamd ‘Emma’. Na maanden van voorbereiding gingen we in november over. Dat zorgde voor veel veranderingen voor onze medewerkers. En voor onze patiënten want ook MijnAndros veranderde. Inmiddels is het systeem goed op orde. Een nieuwe koppeling met het lab zorgt voor een perfecte gegevensuitwisseling.

27 nieuwe collega’s, waaronder 4 nieuwe urologen

Steeds meer patiënten kiezen voor onze gespecialiseerde urologische zorg. Kenmerkend voor onze organisatie is dat medewerkers lang bij ons blijven. Alleen met gekwalificeerde goede medewerkers kan hoogwaardige zorg geleverd en gecontinueerd worden. Trots dat we 27 nieuwe vakkundige collega’s mochten verwelkomen in 2022 waaronder de urologen Leonore Siepel, Pieter Groenendijk, Jaap Bannenberg en Puck Oude Elferink.

9,0 op ZorgkaartNederland

Een 9,0! Dat is het cijfer dat Andros Clinics kreeg in 2022 op ZorgkaartNederland. Blij met deze stijging maar vooral ook met de complimenten en verbetersuggesties die we van patiënten ontvangen, daarmee kunnen we onze zorg nog verder verbeteren.

Meer cijfers

In 2022 bezochten 15.000 patiënten onze klinieken. Er werden 1.300 MRI prostaatscans gemaakt en 650 MRI Fusie Biopsieën verricht. Omdat we altijd eerst met een MRI prostaatscan checken of een biopsie echt nodig is, konden we bij 650 mannen het biopteren voorkomen. En we biopteren via de huid. Zo konden we 1.300 keer preventieve antibiotica vermijden. Onze ervaren urologen hebben 2.300 sterilisaties verricht.

Maar dat is nog niet alles…

Want we spraken op nascholingen, dansten op de Nieuwjaars receptie, vierden een personeelsevent, organiseerden PRI’s en teveel om op te noemen.

Ook 2022 was weer een bewogen jaar! Enerverend en succesvol, vol grote en kleine mijlpalen. Bij Andros Clinics werken we elke dag hard om onze patiënten te helpen en om de urologie in Nederland te verbeteren. Op naar 2023, een nieuw jaar met nieuwe mogelijkheden!

Lees meer over Andros Clinics

Andros Clinics logo
Laatste update: 16 december 2022

Neem contact met ons op