Sterilisatie, de vijf meest gestelde vragen

Een sterilisatie bij de man is een eenvoudige ingreep aan beide zaadleiders om definitieve onvruchtbaarheid te bewerkstelligen. De vijf meest gestelde vragen over een sterilisatie worden beantwoord door Oncko van Vierssen Trip, uroloog bij de Andros Clinics.

Een vasectomie (sterilisatie bij de man) is de betrouwbaarste vorm van definitieve anticonceptie en is als enige ingreep, in tegenstelling tot de sterilisatie bij de vrouw, goed controleerbaar door middel van een zaadcontrole. Deze controle moet na 3 maanden en na minimaal 30 zaadlozingen worden gedaan om zekerheid te krijgen.

1. Hoe lang duurt de ingreep?

De ingreep duurt onder normale omstandigheden (zonder eerdere ingrepen of problemen in de lies of genitaal gebied) ongeveer 10 tot 15 minuten. De ingreep is zo goed als pijnloos door lokale verdoving. Voorafgaand aan de ingreep wordt de inname van twee paracetamol 500mg geadviseerd. De verdoving wordt aan beide kanten door middel van een kleine injectie onder de huid van de balzak tussen lies en teelbal gegeven.

2. Hoe verloopt de ingreep?

Na de verdoving wordt aan beide kanten in het gevoelloze gebied een klein sneetje (minder dan 1 centimeter) gemaakt. Door dit sneetje wordt een stuk zaadleider naar buiten gehaald en vervolgens knipt de arts hier een stukje tussenuit. Dit gebeurt aan beide kanten. Hierna worden de uiteinden dichtgeknoopt met oplosbare hechtingen en in de balzak teruggebracht.

3. Heb ik na de ingreep veel pijn?

In de dagen na de ingreep kan er in lichte mate een wat zeurend, trekkend gevoel in de onderbuik aanwezig zijn. Dit trekt vrij snel weg of is helemaal niet aanwezig. Dit gevoel kan vooral optreden bij teveel inspanning. Daarom wordt ook geadviseerd om enkele dagen na de ingreep ‘rustig’ aan te doen. Zo wordt sporten, zwaar tillen, gemeenschap en fietsen in de eerste 5 tot 7 dagen afgeraden. Deze rust kan een eventuele bloeduitstorting met zwelling voorkomen. Een verkleurde huid van balzak en lies is in de eerste 1 à 2 weken normaal.

24 uur na de ingreep mag er kort gedoucht worden. Hierbij moet er wel op gelet worden dat het gebied wordt droog gedept (niet geveegd) om te voorkomen dat de sneetjes aan beide kanten open gaan. In bad of zwemmen wordt de eerste 7 tot 10 dagen afgeraden.

4. Hanteren jullie een leeftijdsgrens?

Bij Andros wordt er geen harde leeftijdsgrens gehanteerd. Echter, voor een man zonder kinderen en onder de 30 jaar wordt voorafgaand aan de ingreep altijd een consult met de arts ingepland en is een verwijzing van de huisarts noodzakelijk. Indien mogelijk met partner. Ook kan er bij twijfel altijd vooraf een (telefonisch) consult met de arts worden gepland. Tijdens dit gesprek wordt vooral de onomkeerbaarheid van de ingreep benadrukt.

5. Tast de ingreep mijn libido aan?

Een sterilisatie heeft geen enkele invloed op de zin in het vrijen. Ook op het gevoel van klaarkomen heeft de ingreep geen invloed. Een zaadlozing zal na de ingreep geleidelijk wat wateriger worden. Dit komt omdat er geen zaadcellen meer in het prostaatvocht aanwezig zijn. Dit is de enige merkbare verandering.

Lees verder over sterilisatie 

Drs. Oncko van Vierssen Trip Uroloog Andros Clinics
Auteur: Drs. Oncko van Vierssen Trip is uroloog met de specifieke aandachtsgebieden HoLEP laserbehandelingen en plasklachten door prostaatvergrotingen.
Laatste update: 22 augustus 2019

Neem contact met ons op