Andros uroloog krijgt prijs op Zeldzameziektendag

Uroloog Erik Arendsen kreeg een prijs op Zeldzameziektendag 2023. VSOP reikte de prijs uit als blijk van waardering voor zijn wetenschappelijk en diagnostisch werk op het gebied van blaaspijnsyndroom.

Het blaaspijnsyndroom is een zeldzame blaasaandoening waarvan de oorzaak onbekend is, die zeer invaliderende klachten geeft en grote impact heeft op de kwaliteit van leven van patiënten.

Arendsen zette het Blaascentrum op bij Andros Clinics met een multidisciplinaire aanpak van het blaaspijnsyndroom. Zijn jarenlange ervaring leerde hem dat deze patiënten zorg van een goed op elkaar afgestemd multidisciplinair team nodig hebben.

Alhoewel de term blaaspijnsyndroom vrij nieuw is, zijn de bijbehorende chronische blaasklachten al heel lang bekend vooral onder de naam Interstitiële Cystitis. Arendsen kwam in 1978 hiermee in aanraking en heeft zich sindsdien ingezet voor deze patiënten. Zijn specialistische kennis en klinische ervaring deelt hij op internationale urologische congressen.

De patiëntenvereniging ICP heeft Arendsen voorgedragen voor de prijs. ‘Hij is al decennia lang een rots in de branding voor patiënten met het blaaspijnsyndroom. De behandeling betekent samen met een individuele patiënt op zoek gaan naar de meest optimale benadering. Als clinicus heeft hij altijd grote empathie en veel begrip getoond voor deze patiënten, ook toen blaaspijnsyndroom een tijdlang werd beschouwd als vrouwenkwaal en een psychologisch probleem’, licht ICP toe.

De prijs, de Zeldzame Engel Award, werd uitgereikt door VSOP, de patiënten koepel in Nederland voor zeldzame en genetische aandoeningen. Uroloog Arendsen spreekt zijn dank uit voor de prijs. ‘Het is prachtig om op deze wijze erkenning te krijgen. Maar wat mij echt voldoening geeft? Dat is als we als team, samen met de patiënt zijn of haar leven weer op de rails kunnen krijgen’, aldus Arendsen.

Lees meer over blaaspijnsyndroom

Arendsen over blaaspijnsyndroom na uitreiking prijs op Zeldzameziektendag 2023

 

Uitreiking prijs op Zeldzameziektendag 2023 aan uroloog Arendsen

 

Dr. Erik Arendsen Uroloog Andros Clinics
Auteur: Drs. Erik Arendsen is uroloog en grondlegger van het Centrum voor Blaaspijnsyndroom, dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste centrum op dit gebied.
Laatste update: 1 maart 2023

Neem contact met ons op