“Voor prostaatklachten en erectieproblemen moet je ruimschoots tijd en aandacht hebben…”

Andros Clinics logo
11 april 2019

“Andros Clinics is gespecialiseerd in mannenproblemen. Die overigens vaker voorkomen dan je denkt. Maar ja ‘daar praat je niet over.’ Totdat je er last van krijgt en er toch een keer mee naar de huisarts gaat. We zijn een gespecialiseerd diagnosecentrum. We werken met de modernste technieken en volgens de meest actuele opvattingen. Want op die manier kunnen we onze cliënten het beste en het snelste helpen.” Aan het woord is dokter Han de Hond, urologisch arts en medisch seksuoloog. Een van de artsen van deze kliniek.

“Wanneer iemand door de huisarts is doorgestuurd, (we vallen gewoon onder de basisverzekering) nemen we ruim de tijd voor een grondige ’intake’. Vooraf hebben de nieuwe cliënten bij hun in de buurt al bloed geprikt. Ze hebben ook een vragenlijst ingevuld. Eenmaal hier, voeren onze gespecialiseerde verpleegkundigen het eerste deel van het intakegesprek. Als dat nodig is maken ze een ECG, meten ze de bloeddruk , doen ze een plastest en bepalen ze bijvoorbeeld de BMI. Ook stellen ze een serie aanvullende medische vragen. Dat spaart allemaal tijd voor de specialist. Want dat artsenbezoek moet zo ontspannen mogelijk verlopen. Het is tenslotte een zeer persoonlijk onderwerp.“

Met diagnose en heldere aanpak weer naar huis

“Op veel poliklinieken duurt zo’n eerste artsenbezoek tien minuten. Wij nemen de tijd, een half uur. Als dat nodig is, voor een aanvullende echo of manueel onderzoek, langer. Want onze cliënten gaan altijd met een diagnose en een heldere aanpak voor het vervolg, behandeling of onderzoek, weer naar huis. Desgewenst geven we uitleg over de werking van deze organen en de eventuele gevonden afwijkingen. Het gaat om duidelijkheid.”

MRI voor het opsporen van prostaatkanker

“De volgende stap kan een behandeling met medicijnen zijn. Soms is aanvullend onderzoek nodig. Veel onderzoek en behandelingen zoals een biopsie, kan op een van onze locaties gedaan worden. Voor de nieuwste, specialistische behandeling van prostaatkanker en het maken van een MRI, hebben wij een samenwerkingsverband met het Radboudumc in Nijmegen. Onze cliënten kunnen daar snel terecht, waardoor de onzekere, angstige periode van “Ik heb toch geen prostaatkanker?” zo kort mogelijk is. Moeten mannen een operatie ondergaan dan verwijzen we, in overleg met de cliënt en ook kijkend naar zijn woonplaats, naar specialisten waar wij goede ervaringen mee hebben.”

Veiliger en betrouwbaarder biopteren

“In de kliniek in Amsterdam, introduceren we begin 2016 we een nieuwe precisie-diagnostiek voor prostaatkanker. Door het combineren van de beelden van de MRI en de echo van de prostaatkunnen we ‘op de millimeter precies’ een afwijking aanwijzen en vervolgens gericht weefselonderzoek doen. Als eerste in Nederland kunnen we dit onder lokale verdoving en met een sterk lager risico op infectie op dan de traditionele, nog veel gehanteerde werkwijze.”

Alle mannenkwalen: ook plas- of erectieproblemen

“We behandelen alle mannenkwalen. Van goedaardige prostaatvergroting tot plas- of erectieproblemen. Dat laatste is een delicaat onderwerp. En is soms ook een combinatie van een lichamelijk probleem met effect op de geest, of andersom. Daar doen we iets aan. Dat is ons vak…, draagt bij aan de kwaliteit van leven. En daarom zijn we medicus geworden.“

Lees verder over prostaatklachten

Prostaatklachten herkennen

Bron: Zicht op Arnhem

Andros Clinics logo
Laatste update: 11 april 2019

Neem contact met ons op