Persbericht, Online risicocheck prostaatkanker na groot succes in Groot Brittannië nu ook in Nederland

Paul Kil is medisch directeur en uroloog bij Andros Clinics
23 oktober 2022

Mannen praten niet graag over gezondheidsklachten en al helemaal niet over hun prostaat. ‘Ik voel me prima dus er is niets aan de hand’ maar dat geldt helaas niet voor prostaatkanker. ‘Een beginnende prostaatkanker kan je zelf niet herkennen, ook een agressieve vorm niet’, vertelt dr. Paul Kil, medisch directeur en uroloog bij Andros Clinics. ‘Daarom is het van belang dat mannen laagdrempelig kunnen ontdekken welke risico’s er voor hen zijn. In Groot Brittannië konden mannen al online een risicocheck doen. Deze check is nu, met Movember op komst, ook beschikbaar voor de Nederlandse man.’

Dr. Kil hoort het regelmatig van mannen in de spreekkamer: ‘Ik wist niet dat ik een verhoogd risico had en dat je van deze kanker niets merkt. En ook niet dat je zelf actie moet ondernemen om je PSA waarde te laten testen.’ Alle reden dus om mannen laagdrempelig en beter te informeren. Daarom bouwde Andros voor deze Movember de interactieve risicocheck prostaatkanker. De bezoeker vult drie vragen in en krijgt direct de juiste voorlichting.

Te laat ontdekt

Prostaatkanker is lastig uit te leggen omdat deze ziekte vaak niet behandeld hoeft te worden. Maar soms wel, en dan is een behandeling gericht op genezing alleen mogelijk als de prostaatkanker op tijd is ontdekt. Helaas is bij zo’n 20% van de patiënten de prostaatkanker al uitgezaaid en sterven er 3.000 mannen per jaar.

Het op tijd ontdekken is moeilijk omdat ook een agressieve vorm van prostaatkanker in het begin bijna nooit klachten geeft. Wel stijgt meestal de PSA waarde in het bloed. Dat kan met een bloedonderzoek bij de huisarts gemeten worden, na een uitleg over de voors en tegens van de PSA test.

Effectief in UK

Doel van de prostaatcheck is om vroegtijdig de agressieve vormen van prostaatkanker eruit te filteren. Daar is nu volgens Kil nog geen goed systeem voor. Het is van belang dat mannen op de hoogte zijn van de risico’s zodat ze zelf hun eigen keuzes kunnen maken. Eerder lanceerde de National Health Service UK samen met Prostate Cancer UK in de UK een online risicocheck. Daar bleek deze tool zeer effectief om mannen te informeren.

Movember, prostaatkanker maand

Kil vertelt trots: ‘Het is ons gelukt om de risicocheck beschikbaar te hebben voor Movember. Zo kunnen we in deze prostaatkanker maand zoveel mogelijk mannen informeren. Het zou geweldig zijn als deze online check eraan kan bijdragen dat minder mannen overlijden aan prostaatkanker.’

Het gebruik van de risicocheck is gratis en anoniem: https://www.andros.nl/prostaatkanker/risicocheck-prostaatkanker/

Lees meer over prostaatkanker

Lees meer over PSA

Paul Kil is medisch directeur en uroloog bij Andros Clinics
Auteur: Dr. Paul Kil is uroloog en medisch directeur van Andros Clinics. Tevens is hij auteur van diverse boeken over (prostaat-)kanker.
Laatste update: 23 oktober 2022

Neem contact met ons op