Is bij vergrote prostaat embolisatie toch niet zo effectief?

De laatste jaren is vooral door interventie radiologen een nieuwe techniek toegepast om de door goedaardige prostaatvergroting veroorzaakte plasklachten te beïnvloeden.

Hierbij gaat het met name om embolisatie van de bloedvaten in de prostaat. Door het afsluiten van deze bloedvaten via endoarteriële weg (via de arteriële bloedvaten) zou de prostaat kleiner worden en daardoor zou een gunstig effect worden bereikt op deze plasklachten.

Recent is er een artikel verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Cardiovascular Interventional Radiology waarin de relatief langetermijneffecten van embolisatie van de prostaat worden bestudeerd. Hierbij kwamen na een jaar, en dit is toch een relatief korte termijn, bij bijna 30% van de mannen de plasklachten terug. Dit is toch een vrij significant aantal.

Het is dan ook de vraag of deze embolisatietechniek van de prostaat echt zal ‘doorbreken’. In Nederland moet deze techniek zeker nog als experimenteel worden beschouwd en er moet nog veel langetermijnonderzoek worden gedaan om tot een conclusie te kunnen komen over de waarde van deze methode.

In Nederland wordt deze techniek in één enkel urologisch centrum toegepast en zeker niet algemeen aangewend, wat ook een teken is dat de Nederlandse urologen nog niet echt overtuigd zijn van de waarde van deze behandeling van goedaardige prostaatvergroting.

Lees verder over vergrote prostaat

Bekijk alle prostaatoperaties op een rij

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op