Anti-inflammatoire drug gelinkt aan goedaardige prostaatvergroting

Recent is in het toch wel prestigieuze medisch tijdschrift The Prostate, een artikel verschenen over een groot bevolkingsonderzoek waarbij de relatie is onderzocht tussen het gebruik van NSAIDs (anti-inflammatoire medicatie) en het ontstaan van goedaardige prostaathypertrofie.

NSAIDs worden veel gebruikt voor gewrichtsklachten en andere chronische ontstekingsaandoeningen zoals reuma. Ook voor pijnklachten worden deze medicijnen veel voorgeschreven.

Een groot Fins onderzoek heeft nu aangetoond dat bij patiënten die regelmatig NSAIDs gebruiken de kans op het ontstaan van een goedaardige prostaatvergroting twee keer zo hoog is als bij mannen die geen NSAIDs gebruiken.

Bovendien is het risico dat men voor deze goedaardige prostaatvergroting moet worden geopereerd 61% groter bij NSAID gebruikers in vergelijking met mannen die deze medicijnen niet gebruiken. Dit is dus wel een interessante bevinding die het chronisch gebruik van NSAIDs weer in een scherper daglicht stelt.

Lees verder over vergrote prostaat

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op