‘Vooral last van veel plassen in de nacht’, mijn ervaring met Andros

13 februari 2023
Patiënt vertelt

Ronald, 63 jaar, bezocht Andros Clinics in 2021. Hij had last van veel plassen, vooral in de nacht. En zijn vader overleed op jonge leeftijd aan prostaatkanker.

Mijn vader is overleden aan prostaatkanker, mijn broer heeft medicatie voor zijn prostaatkanker en mijn andere broer voor een vergrote prostaat. Al vanaf 45 jaar controleert mijn huisarts mijn PSA waarde. Die PSA begon iets op te lopen. Maar ik had vooral last van het plassen in de nacht. Steeds moest ik weer mijn bed uit. Zo vermoeiend, vooral omdat ik nog werk. Ik moest er 3 of 4 keer uit en als ik plaste, kwam er maar een klein beetje. Het is op een gegeven moment geen straal meer, maar meer een gevoel van ‘laten lopen’.

Geen verbetering

Mijn huisarts stelde me gerust en gaf tips over het drinken van alcohol en dat soort dingen, maar dat hielp niets. Ik ben erg tevreden over mijn huisarts maar voelde me niet goed begrepen, want dat plassen in de nacht veranderde niet. En mijn veel te jong overleden vader zit natuurlijk ook nog altijd in mijn achterhoofd.

Andros werd aangeraden

Mijn neef is patiënt bij Andros Arnhem en hij raadde Andros aan. Ik kreeg de verwijzing van mijn huisarts zonder probleem. Hij kende Andros wel. Ik had zelf nog nooit van Andros gehoord. Nadat ik de afspraak had gemaakt keek ik op de website. Daar vond ik veel goede uitleg. Het was heel open. Ik zag ook de artsen die er werken.

MRI en medicatie

Ik had geen haast maar kon binnen een maand terecht. Ik vond het een zeer goede afspraak. Met dokter Kiewiet de Jonge had ik een heel persoonlijk gesprek, het zijn toch intieme onderwerpen hè. En alle onderzoeken in één keer, wat een verademing. Daarna kreeg ik een MRI scan, toen was ik echt gerust gesteld. Ook is het fijn dat ik nu jaarlijks wordt opgeroepen in plaats van dat ik mijn huisarts er aan moet herinneren.

Toen hoefde ik mijn bed niet meer uit

Ik heb toen ook medicatie gekregen zodat ik niet of minder hoef te plassen in de nacht. In het begin ging dat heel goed en hoefde niet meer mijn bed uit s’ nachts. Inmiddels ga ik nu gemiddeld genomen twee keer mijn bed uit in de nacht om te moeten plassen. Bij elke plasbeurt moet ik ook echt de tijd nemen om goed alles uit te plassen. Binnenkort heb ik weer mijn jaarlijkse controle en ga dan met de arts bespreken of daar weer iets aan te doen is. Ik ben nog in het arbeidsproces werkzaam dus heb mijn nachtrust hard nodig.

Prostaat moet uit de taboe komen

Ik ben heel open over de prostaat. Het moet echt uit de taboe komen. Ik heb gezien hoe mijn vader er aan gestorven is. In die tijd was dat natuurlijk nog veel meer een taboe. Nu merk ik dat de prostaat in mijn omgeving best wel eens ter sprake komt. Ik zeg dan: ‘Prostaatproblemen? Ga naar Andros.’

Lees meer ervaringen met veel plassen

Lees meer ervaringen met verhoogd PSA

Lees verder over prostaatklachten

Neem contact met ons op